Gala BURSA 2018

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 IULIE

Avans de 5% pentru Ropharma

Avans de 5% pentru Ropharma

Marcând o creştere de 5,01%, faţă de moneda unică europenă, în intervalul 2 - 9 iulie, acţiunile lanţului de farmacii Ropharma Braşov (RPH) se situează pe poziţia a doua a topului creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Pe data de 28 iunie, compania a demarat un program de răscumpărare pentru un număr maxim de 51,126 milioane de acţiuni, reprezentând cel mult 10% din capitalul social al emitentului, la un preţ minim de 0,1 lei/unitate şi maxim de 2 lei/acţiune. Titlurile care vor fi achiziţionate prin operaţiunea de piaţă, care se va derula până la data de 17 mai 2019, vor fi alocate către angajaţii societăţii, informează emitentul.

Între 28 iunie şi 4 iulie, societatea şi-a răscumpărat 86.000 de acţiuni, la preţuri cuprinse între 0,282 lei/titlu şi 0,29 lei/unitate, pentru suma de 24.504 lei, conform ultimei raportări a emitentului la BVB.

Luni, 9 iulie, cotaţia RPH a urcat cu 2,07%, până la preţul de 0,296 lei, pe fondul unui volum de 4.990 de unităţi.

De precizat că performanţa acţiunilor emitentului iese în evidenţă şi în contextul în care cele mai multe titluri ale bursei noastre au avut parte de deprecieri ale cotaţiilor, în perioada 2 - 9 iulie, toţi indicii BVB avuţi în vedere înregistrând pierderi.

Pentru primele trei luni ale acestui an, compania a raportat un profit din activităţi continue de 1,66 milioane de lei, în creştere cu 50% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile din exploatare au urcat cu 7%, în primul trimestru din 2018, până la 91,34 milioane de lei, în timp ce cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 6%, la finalul lunii martie a anului trecut, faţă de acelaşi interval de raportare din 2017, până la circa 89,39 milioane de lei.

Activele totale se situau, în primul trimestru al acestui an, la valoarea de 251,69 milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de nivelul înregistrat la finalul primelor trei luni din 2017, în timp ce datoriile totale ale emitentului au urcat, în aceeaşi perioadă de raportare cu 8%, până la 104,7 milioane de lei.

Compania, ce este controlată de omul de afaceri Mihai Miron, are o valoare de piaţă la bursă de circa 151,3 milioane de lei.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 2 iulie - 9 iulie, este condus de acţiunile Dafora (DAFR), cu un avans de 5,52%, în raport cu moneda euro, podiumul acestei ierarhii fiind completat de titlurile Prefab (PREH), a căror creştere a fost de 4,16%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 1,89%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 iulie, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei, a scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 1,78%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile OMV Petrom (SNP), a căror cotaţie a urcat, în intervalul menţionat, cu 1,75%, faţă de moneda europeană.

Pe data de 9 iulie, preţul acţiunii societăţii petroliere s-a apreciat cu 0,61%, pe fondul unui rulaj de circa 1,46 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 7 milioane de titluri.

Ponderea titlurilor societăţii petroliere în indicii BET şi BET-XT, este de 17,2%, respectiv 15,27%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o scădere de 0,06%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 iulie.

Singurul emitent care s-a apreciat, în perioada menţionată, din cadrul indicelui financiar, este SIF Banat-Crişana (SIF1), a cărui cotaţie a urcat cu 0,04%, în raport cu moneda euro.

Luni, 9 iulie, preţul acţiunii SIF1 a scăzut cu 0,4%, în contextul unui volum de 14.508 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 44.411 de unităţi.

Ponderea titlurilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 18,7%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 iunie - 6 iulie, este condus de titlurile OTP Euro Premium Return, care au urcat cu 0,69%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află OTP Global Mix, cu o creştere de 0,57%, în timp ce titlurile Raiffeisen Benefit, care s-au apreciat cu 0,5%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 2 - 9 iulie, cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 0,16%, în intervalul 2 iulie - 9 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.600 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 114,6 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizari 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

PLASAMENTE ALTERNATIVESplendori colecţionate
16 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 NOIEMBRIEAvans de 5,28% pentru Nuclearelectrica
16 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 NOIEMBRIEBET, cel mai performant indice al bursei
15 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 NOIEMBRIETMK - Artrom, pe poziţia a treia în topul randamentelor BVB
14 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2- 9 NOIEMBRIESalt de 11,41% pentru IAR Braşov
13 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 NOIEMBRIEAlro, cel mai rentabil emitent de la BVB
12 nov. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVEFile din istoria pieţei româneşti de artă2
09 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 OCTOMBRIE - 7 NOIEMBRIECemacon - cel mai bun randament de la BVB
09 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 OCTOMBRIE - 6 NOIEMBRIEBET-FI, cel mai performant coş de acţiuni
08 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIECreştere de 2,22% pentru SIF Moldova
07 nov. A.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.