CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 OCTOMBRIE

Podiumul creşterilor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută

11 oct. 2018 Investiţii Personale
Mihai Gongoroi
Podiumul creşterilor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută

În condiţiile în care rulajul consemnat în ultima perioadă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a situat, preponderent, cu mult sub valoarea medie a acestui an, topul celor mai rentabile titluri ale bursei noastre este ocupat, în intervalul 2 - 9 octombrie, de emitenţi cu o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate pe piaţa locală, elemente care favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Astfel, clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de titlurile Transilvania Construcţii (COTR), ce au marcat un avans de 12,15%, în raport cu moneda euro.

În intervalul 2 - 9 octombrie, acţiunile dezvoltatorului imobiliar s-au tranzacţionat în doar două şedinţe bursiere, cotaţia titlului consemnând o depreciere de 12,9%, înregis­trată pe 2 octombrie, când au fost transferate numai trei unităţi, şi o creştere de 12,17%, apărută în şedinţa de marţi, 9 septembrie, pe fondul unui singur titlu transferat.

Valorea totală a transferurilor cu acţiunile COTR, în intervalul 2 - 9 octombrie, a fost de numai 155,8 lei, în timp ce capitalizarea companiei la BVB este de 33,9 milioane de lei.

În semestrul întâi al anului 2018, emitentul a obţinut un profit net de 2,7 milioane de lei, în creştere cu 280% faţă de cel raportat în primul semestru al anului 2017.

Pe locul al doilea în clasamentul randamentelor de la bursa noastră se găsesc titlurile Farmaceutica Remedia (RMAH), a căror creştere a fost de 8,71%, în perioada menţionată.

Ca şi în cazul Transilvania Construcţii, în intervalul avut în vedere, acţiunile RMAH au fost tranzacţionate în doar două şedinţe, preţul titlului înregistrând o scădere de 8,04%, în data de 2 octombrie, când au fost transferate 2.150 de unităţi ale emitentului şi o creştere de 8,74%, pe fondul unui rulaj de numai 86 de titluri.

Valorea totală a transferurilor cu titlurile RMAH, în intervalul avut în vedere, a fost de 925,53 lei.

La finele primelor şase luni ale anului curent, emitentul a raportat un profit net de 2,7 milioane de lei, cu circa 162% mai mare faţă de cel obţinut în primul semestru al lui 2017.

Capitalizarea emitentului la BVB este de 47,5 milioane de lei.

Podiumul rentabilităţilor de la bursa noastră este completat de acţiunile lanţului farmaceutic Ropharma (RPH), care s-au apreciat cu 8,37%, în raport cu moneda euro.

În cele şase zile de tranzacţionare din intervalul 2 - 9 octombrie, cotaţia RPH a oscilat între trei şedinţe în care preţul acţiunilor a stagnat şi o creştere de 6,87%, consemnată pe data de 3 octombrie, pe fondul unui rulaj de 21.335 de titluri.

De menţionat că, în prezent, compania derulează un program de răscumpărare de acţiuni proprii, pentru maximul de 10% din capitalul social al emitentului, element de natură să susţină cotaţiile şi volumele.

Valoarea înregistrată cu tranzacţiile acţiunilor RPH în perioada menţionată a fost de 783.898 de lei.

Pentru primele şase luni ale acestui an, emitentul a obţinut un profit net de 5,2 de milioane lei, în scădere cu circa 1,5% faţă de cel raportat la finalul primelor şase luni ale anului trecut.

Ropharma are o capitalizare de piaţă la BVB de 145,2 milioane de lei.

Spre deosebire de sumele transferate în perioada 2 - 9 octombrie cu acţiunile celor trei emitenţi, valoarea înregistrată cu tranzacţiile titlurilor OMV Petrom (SNP), care reprezintă cel mai rentabil emitent din BET şi BET-XT, cu un avans de 3,38%, în raport cu moneda euro, a fost, doar pe data de 9 octombrie, de 956.231,89 de lei, peste cea consemnată cu acţiunile COTR, RMAH şi RPH, în întreaga perioadă avută în vedere, de 784.979,33 lei.

În comparaţie cu oscilaţiile înregistrate de preţul titlurilor ce compun topul rentabilităţilor bursei, cotaţia SNP a avut variaţii mai mici, în intervalul avut în vedere, acestea situându-se între o stagnare, consemnată pe data de 8 octombrie, şi un avans de 2,3%, apărut pe 5 octombrie.

Valoarea de piaţă a companiei petroliere este de circa 21,58 miliarde de lei.

Indicele BET, care include cele mai lichide cincisprezece acţiuni de la bursa noastră, a înregistrat, în perioada avută în vedere, un avans de 0,38%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de companii de pe piaţa locală, s-a apreciat cu 0,24%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un recul de 0,56%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 - 9 octombrie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,13%, în perioada menţionată.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 - 8 octombrie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au raportat o creştere de 0,87%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Piscator Equity Plus, cu un avans de 0,83%, în timp ce titlurile Certinvest BET Index, care s-au apreciat cu 0,82%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a raportat o creştere marginală de 0,01%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 2 - 9 octombrie, cu 0,02%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,02%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 2%, în intervalul 2 - 9 octombrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.501 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,59 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

* Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 24 IUNIEDigi - cel mai rentabil emitent din BET şi BET-XT
26 iun. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 IUNIETopul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate redusă
25 iun. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 IUNIESIF Transilvania, printre performerii bursei
24 iun. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 IUNIEAurul sparge rezistenţa-cheie şi ajunge la maximul ultimilor cinci ani
21 iun. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVECea mai tare vânzare din piaţa de artă
21 iun. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IUNIESalt de 16% pentru Bitcoin
20 iun. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 14 IUNIEBET-FI - singurul indice în creştere, dintre cei analzaţi
19 iun. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 IUNIEPurcari urcă la un nou maxim post - listare
14 iun. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEZâmbete în plină vară
14 iun. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IUNIERaliu în trend descendent pentru DIGI
13 iun. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.