CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 MARTIE - 9 MARTIE

Salt de 9,14% pentru acţiunile Sphera Franchise Group

13 mar. Investiţii Personale
Andrei Iacomi
Salt de 9,14% pentru acţiunile Sphera Franchise Group

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), ce au fost listate la începutul lunii noiembrie a anului trecut pe Segmentul Principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au crescut cu 9,14%, în ultima săptămână (perioada 2 martie - 9 martie) urcând, astfel, prima poziţie în topul rentabilităţilor bursei locale, în intervalul menţionat.

Legat de evoluţia titlurilor companiei, Departamentul de Analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a transmis: "Acţiunile SFG au avut, încă de la listare, o volatilitate mai mare decât media pieţei, aşa că prezenţa lor pe primul loc în topul creşterilor săptămânale nu este surprinzătoare. În precedentele două săptămâni ele fuseseră pe primul loc în topul scăderilor, între companiile monitorizate de noi în raportul săptămânal, aşa că, un motiv plauzibil al creşterii, este corectarea scăderii abrupte din ultima perioadă. Chiar dacă rezultatele financiare nu au fost la înălţimea aşteptărilor, perspectivele companiei rămân solide, iar sectorul în care societatea activează traversează o perioadă foarte favorabilă. Probabil că şi perioada următoare va aduce o volatilitate ridicată, însă, cu timpul, ar fi de aşteptat ca aceste suişuri şi coborâşuri ample să se mai calmeze".

Cea mai mare apreciere a acţiunilor SFG, în perioada 2 martie - 9 martie, de 6,48%, a avut loc pe data de 8 martie, pe fondul unui volum de 381.452 de titluri, reprezentând circa 1% din companie. Totodată, cu excepţia primei zile de tranzacţionare a acţiunilor SFG la BVB, când au fost transferate 726.171 de unităţi, acesta a fost cel mai mare rulaj al titlurilor de la listare.

În restul şedinţelor de tranzacţionare din intervalul avut în vedere, cotaţia SFG a oscilat între o creştere de 2,09%, pe data de 7 martie, în contextul unui rulaj de 5.705 de acţiuni şi o scădere de 0,96%, pe 9 martie, volumul înregistrat fiind de 4.242 de unităţi.

Luni, 5 martie, Comisia Indicilor BVB decidea punerea titlurilor SFG pe "watchlist-ul" (n.r. listă de monitorizare) indicelui BET şi, implicit, BET-TR, în vederea unei posibile includeri a acţiunilor companiei în componenţa principalului coş de acţiuni al pieţei.

Deocamdată, începând cu data de 19 martie, titlurile SFG vor intra în structura indicilor BET-XT, BET-BK şi BET-Plus.

De la începutul anului, titlurile Sphera au scăzut cu 24,08% (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 29 decembrie 2017 - 9 martie 2018), cea mai mare depreciere, de 15%, fiind înregistrată pe data de 23 februarie, rulajul fiind de puţin peste 99.000 de titluri.

Cu o zi înainte, pe data de 22 februarie, după încheierea şedinţei de tranzacţionare, societatea îşi publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017, raportând un profit net de 31,4 milioane lei în 2017, în scădere cu 35,5% faţă de anul anterior.

Faţă de preţul din ofertă, de 29 de lei/titlu, cotaţia SFG a încheiat anul 2017 cu o creştere de 40,34%, până la 40,7 lei/acţiune, după ce a atins un maxim de 43 de lei/unitate.

Vineri, 9 martie, ultimul preţ de tranzacţionare al titlului a fost de 30,9 lei.

Cel mai important acţionar al companiei este Tatika Investments Ltd. din Cipru, ce deţine 27,33% din capitalul social al Sphera. 

Topul rentabilităţilor de la BVB este completat de acţiunile Patria Bank (PBK), a căror apreciere a fost de 5,54%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 martie - 9 martie, podiumul fiind completat de titlurile Electrica (EL), cu un avans de 4,36%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,38%, în raport cu moneda euro, în intervalul 2 martie - 9 martie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror creştere a fost de 1,73%, în intervalul menţionat.

Pe data de 9 martie, cotaţia SIF2 scădea cu 0,5%, pe fondul unui rulaj de 154.122 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 273.300 de titluri.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 2 martie - 9 martie, cu 1,54%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de tilurile EL.

Vineri, 9 martie, preţul acţiunii companiei de energie electrică scădea cu 0,33%, fiind transferate doar 17.951 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 219.300 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 1,35%, în intervalul avut în vedere.

Ca şi în cazul indicelui BET, cea mai bună evoluţie din componenţa indicelui extins a fost înregistrată de titlurile EL.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 1 martie - 8 martie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 1,88%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat OTP Expert, ce a înregistrat o apreciere de 1,38%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile OTP AvantisRO, care au urcat cu 1%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,04%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 2 martie - 9 martie, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,08%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 16,07%, în intervalul 2 martie - 9 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.840 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 166,8 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Aproape jumătate din rulaj, asigurat de schimburile cu obligaţiuni
17 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 DECEMBRIEAlro - liderul creşterilor din BET-XT1
17 dec. MIHAI GONGOROI


Conacul boieresc "Stupina lui Christoph", scos la vânzare
16 dec. L.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVEZece ani de licitaţii Artmark
14 dec. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 DECEMBRIECreştere de 2,55% pentru Electromagnetica
14 dec. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIEClasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
13 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 DECEMBRIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
12 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 7 DECEMBRIEImpact Developer & Contractor, printre performerii bursei
11 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIEAurul - din nou în atenţia investitorilor
10 dec. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVENickolaie
07 dec. MARIUS TIŢA

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.