CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 20 - 27 IUNIE

Transelectrica - liderul randamentelor din BET

29 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Transelectrica - liderul randamentelor din BET

Marcând un avans de 2,8%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 20 - 27 iunie, titlurile operatorului sistemului energetic naţional, Transelectrica (TEL), devin acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, a cărui cotaţie s-a depreciat cu 2,13%, în perioada menţionată.

Pe data de 26 iunie, emitentul a anunţat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noile tarife de transport şi de servicii de sistem percepute de Transelectrica, ce urmează a fi aplicate de la 1 iulie.

Astfel, tariful pentru transportul energiei electrice a fost majorat cu 7,5%, de la 16,86 lei/MWh la 18,13 lei/MWh, iar tariful practicat pentru serviciile de sistem tehnologice a fost diminuat cu 13,4%, la 12,06 lei/MWh de la 10,44 lei/MWh.

Totodată, tariful pentru serviciile de sistem funcţionale a rămas neschimbat, la 1,11 lei/MWh, arăta emitentul.

Piaţa a reacţionat pozitiv, cotaţia TEL urcând cu 4,34%, pe data de 26 iunie, aceasta reprezentând cea mai mare creştere a preţului acţiunilor emitentului din perioada avută în vedere. Rulajul a fost scăzut, de 6.024 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 13.618 de unităţi.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare incluse în intervalul avut în vedere, cotaţia TEL a oscilat între o scădere de 1,51%, înregistrată pe data de 21 iunie şi o creştere de 0,61%, apărută pe data de 22 iunie, în toate zilele bursiere din perioada 20 - 27 iunie volumul consemnat situându-se sub media ultimei luni de tranzacţionare.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii transportatorului de energie electrică se situează pe o tendinţă descendentă pe termen mediu şi lung, cotaţia TEL tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru indentificarea trendului unui instrument financiar listat) de 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp, în timp ce, pe termen scurt, titlurile se află în consolidare.

Compania a raportat, la finalul primelor trei luni ale acestui an, un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84%, faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru anul trecut, emitentul a înregistrat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza deciziei de impunere a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în sumă de 99,89 milioane de lei.

Iniţial, Transelectrica raportase, pentru 2017, un profit net de 26 milioane lei, în scădere cu aproximativ 90% faţă de cel înregistrat în anul 2016, de 272 milioane lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din titlurile companiei, valoarea de piaţă a transportatorului de energie electrică la bursă fiind de aproape 1,49 miliarde de lei, potrivit datelor afişate pe site-ul BVB.

Ponderea acţiunilor TEL în indicele BET este de numai 1,81%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 1,16%, în raport cu moneda euro, în intervalul 20 - 27 iunie.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au bifat un randament de 10,58%, în raport cu moneda europeană, în perioada menţionată, reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie, din cadrul indicelui financiar.

Miercuri, 27 iunie, preţul acţiunii SIF5 a scăzut cu 0,48%, pe fondul unui volum de 95.221 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 327.600 de unităţi.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a coborât cu 1,4%, în perioada avută în vedere.

Cu un avans de 14,47%, în raport cu moneda euro, acţiunile Alro Slatina (ALR), sunt titlurile cu cea mai mare rentabilitate, din cadrul indicelui extins.

Pe data de 27 iunie, preţul acţiunii producătorului de aluminiu a crescut cu 14,96%, pe fondul unui volum de 121.853 de unităţi, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de 16.000 de titluri.

Saltul preţului acţiunii a apărut pe fondul anunţului din acea zi conform căruia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul de ofertă publică secundară prin care acţionarii Vimetco NV şi Conef SA doresc să vândă peste 53,76% din titlurile emitentului, preţul maxim din ofertă de 6,18 lei/titlu fiind cu 71,19% peste cel de închidere din şedinţa din data de 26 iunie, de 3,61 lei/unitate.

Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus, în perioada 20 iunie - 27 iunie, de acţiunile ALR, pe următorele două poziţii situându-se titlurile SIF5 şi TEL.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,7%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 20 - 27 iunie, cu 0,26%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,3%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 8,9%, în intervalul 20 - 27 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 104,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIEBitcoin - apreciere de 6,8%
12 feb. Mihai Gongoroi


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,10%
11 feb. E.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIERandament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana
11 feb. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎnscrisuri de suflet şi valoare
08 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIESalt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare
08 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IANUARIE - 5 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii
07 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.