CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 IUNIE

BET-FI - singurul indice în creştere, dintre cei analizaţi

02 iul. 2018 Investiţii Personale
A. I.
BET-FI - singurul indice în creştere, dintre cei analizaţi

Indicele BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat o creştere de 1,24%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 21 - 28 iunie, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi care s-a apreciat, în perioada avută în vedere.

La polul opus se află indicele BET, al celor mai lichide treisprezece titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu excepţia SIF-urilor, care a suferit o depreciere de 1,38%, în raport cu moneda euro.

Pentru perioada avută în vedere, cea mai mare creştere a indicelui financiar a fost bifată pe data de 25 iunie, când cotaţia BET-FI a urcat cu 0,67%.

Aprecierea coşului de acţiuni din acea zi a fost dată, integral, de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au crescut cu 7,67%, pe fondul anunţului potrivit căruia conducerea societăţii a aprobat vânzarea pachetului de 6,3% din capitalul social al Băncii Comerciale Române (BCR), deţinut de emitent, către Erste Group Bank (EBS), pentru suma de 140 milioane de euro. În rest, toate celelalte componente ale indicelui financiar au suferit scăderi, în şedinţa din 25 iunie.

Pentru întregul interval cuprins între 21 şi 28 iunie, titlurile SIF5 au urcat cu 10,85%, în raport cu moneda euro, reprezentând acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar.

Joi, 28 iunie, preţul acţiunii societăţii de investiţii financiare a crescut cu 1,44%, pe fondul unui volum de 120.183 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 331.000 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele BET-FI este de 17,47%.

Pe de altă parte, în intervalul menţionat, cea mai mare depreciere a principalului coş de acţiuni al pieţei, BET, a apărut tot pe data de 25 iunie, când cotaţia indicelui a coborât cu 1,77%.

Cel mai important factor care a dus la scăderea referinţei pieţei noastre de capital din acea zi a fost dat de apariţia datei ex-dividend (prima zi în care cei care cumpără acţiuni nu mai beneficiază de dividende, efectul fiind resimţit, în general, printr-o corecţie a preţului în piaţă) pentru Transgaz (TGN), cotaţia transportatorului de gaze coborând cu 11,89%.

Pentru perioada menţionată, cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei a fost avută de acţiunile Transelectrica (TEL), care au avut un avans de 3,83%, în raport cu moneda europeană.

Pe data de 28 iunie, cotaţia TEL a urcat cu 1,23%, pe fondul unui volum de 2.523 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 12.500 de unităţi.

Importanţa transportatorului de energie electrică în indicele BET este relativ scăzută, titlurile TEL având o pondere de numai 1,82%, în coşul de acţiuni.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a coborât cu 0,79%, în perioada avută în vedere.

Acţiunile Alro (ALR), ce au avut o rentabilitate de 19,67%, în raport cu moneda euro, reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins, în intervalul 21 - 28 iunie.

Joi, 28 iunie, preţul acţiunii producătorului de aluminiu a urcat cu 2,17%, pe fondul unui volum de 351.928 de unităţi, cel mai mare rulaj consemnat de titlurile ALR de la începutul lunii noiembrie a anului trecut şi până în prezent.

Ponderea acţiunilor emitentului în cadrul indicelui extins este de 1,63%.

Tot titlurile producătorului de aluminiu conduc topul randamentelor bursei noastre, în perioada 21 iunie - 28 iunie, pe următoarele două poziţii situându-se acţiunile SIF5 şi TEL.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 - 27 iunie, este condus de titlurile ERSTE Bond Flexible România EUR, care au urcat cu 2,17%, în raport cu moneda euro.

Pe următoarea poziţie a acestui clasament se află FDI Audas Piscator, cu o creştere de 1,02%, podiumul acestui clasament fiind ocupat de titlurile FDI Piscator Equity Plus, a căror apreciere a fost de 0,84%.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,32%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 21 - 28 iunie, cu 0,27%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozite în lei ar fi adus un câştig de 0,31%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 12,36%, în intervalul 21 - 28 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 5.900 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 101,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIEBitcoin - apreciere de 6,8%
12 feb. Mihai Gongoroi


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,10%
11 feb. E.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIERandament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana
11 feb. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎnscrisuri de suflet şi valoare
08 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIESalt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare
08 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IANUARIE - 5 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii
07 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.