CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 OCTOMBRIE

Creştere de 2,59% pentru SIF Moldova

01 nov. 2019 Investiţii Personale
Andrei Iacomi
Creştere de 2,59% pentru SIF Moldova

Cu o apreciere a cotaţiei de 2,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 - 30 octombrie, acţunile SIF Moldova (SIF2) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul indicelui financiar BET-FI, a cărui cotaţie a urcat cu numai 0,19%, în perioada menţionată. ­

Evoluţia acţiunii SIF2 vine în contextul în care, în data de 30 octombrie, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, societatea de investiţii cu sediul în Bacău şi-a publicat rezultatele pentru primele nouă luni ale anului, SIF-ul obţinând un profit net de 112,81 milioane de lei, cu 81,74% peste cel înregistrat la finele lunii septembrie 2018.

Este o creştere apărută îndeosebi ca urmare a trendului ascendent pe care s-a instalat majoritatea acţiunilor importante de la BVB în acest an şi pe care SIF Moldova le are în portofoliu.

Per ansamblu, rezultatul net înregis­trat după primele trei semestre ale acestui an de SIF Moldova s-a ridicat la 160 milioane de lei, cu circa 105% peste cel din aceeaşi perioadă de raportare a anului trecut, fiind compus din profitul net în sumă de 113 milioane de lei şi câştigul net din vânzarea activelor reflectat în rezultatul reportat, în sumă de 47 milioane de lei.

Practic, rezultatul marchează o depăşire cu 104% a ţintei aprobate de acţionari în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru 2019.

Ieri, SIF-ul din Bacău a anunţat că, recent, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi fondul de investiţii OPUS - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg, au depăşit fiecare pragul de 5% din capitalul SIF Moldova, având 5,053979%, respectiv 5,054835% din SIF2.

OPUS - Chartered Issuances este unul dintre fondurile despre care conducerea SIF Oltenia (SIF5) a afirmat că operează în mod concertat cu grupul format de SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia (SIF4), concertare care însă nu a fost sesizată şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

SIF Banat-Crişana deţine aproape în totalitate SAI Muntenia Invest, societatea care administrează SIF Muntenia.

La finalul lunii septembrie a acestui an, Valoarea Activului Net (VAN) al SIF2 se ridica la 2,094 miliarde de lei, cu 11 % peste cea de la finele primelor nouă luni din 2018, de 1,892 miliarde de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) era, la finele lunii septembrie 2019, de 2,1324 lei, ceea ce raportat la cotaţia SIF2 din data de 30 octombrie, de 1,42 lei, oferă un discount de tranzacţionare de 33,4%.

SIF Moldova are o valoare de piaţă de 1,423 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor SIF2 în BET-FI este de 19,31%, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Topul randamentelor de la BVB pentru perioada 23 - 30 octombrie este condus de titlurile Sinteza Oradea (STZ), a căror cotaţie a urcat cu 20,68%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Pe poziţia a doua a acestui clasament se găsesc titlurile TMK - Artrom (ART), ce au marcat un avans de 11,74%, podiumul fiind completat de acţiunile Turism Felix a căror cotaţie s-a apreciat cu 9,46%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece companii de la Bursa de Valori Bucureşti, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat cu 0,35%, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a cunoscut un avans de 0,4%, pentru acelaşi interval de timp.

Cu o creştere de 9,1%, în raport cu moneda euro, acţiunile Digi Communications (DIGI) reprezintă titlurile cu cel mai bun randament din cadrul celor două coşuri de acţiuni.

Ponderea operatorului de telecomunicaţii în principalul indice al pieţei noastre este de 3,4%, în timp ce în cazul coşului de acţiuni extins, importanţa acţiunilor companiei este de 3,33%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 22 - 29 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 2,08%, reflectând atât evoluţia titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Fortuna Classic, cu o apreciere de 1,41%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care au urcat cu 1,33%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,1%, în intervalul 23 - 30 octombrie, în timp ce cursul monedei naţionale în raport cu euro a crescut cu 0,06%.

Depozitele bancare în lei au avut o rentabilitate de 0,1%, în timp ce depozitele în euro ar fi adus un câştig de 0,09%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 22,46%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 9.140 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 164,71 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVEBanda desenată şi noi, copiii
21 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVECivilizaţia cărţii1
14 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESezonul de vară-toamnă-iarnă
07 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESosirea lui Ghenie1
31 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVELicitaţii de vară
24 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVETescani, din neamul artiştilor
17 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎncântat la Encants
07 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaUn secol de cercuri olimpice
31 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEFascinaţia reflexiilor cromatice1
24 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESofia, Sfânta Sofia
17 iul. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.