CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 IANUARIE - 31 IANUARIE

Podiumul creşterilor bursei locale, ocupat de acţiuni cu lichiditate slabă

Podiumul creşterilor bursei locale, ocupat de acţiuni cu lichiditate slabă

Intervalul 23 ianuarie - 31 ianuarie a fost relativ nefast pentru majoritatea acţiunilor listate pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti, doar 18 emitenţi obţinând creşteri ale cotaţiilor, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

În acest context, topul celor mai rentabile acţiuni ale pieţei este dominat de titluri cu o capitalizare scăzută şi, implicit, o lichiditate redusă.

Astfel, pe primul loc se află acţiunile Conted (CNTE), a căror apreciere a fost de 12,23%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 ianuarie - 31 ianuarie.

Pentru intervalul avut în vedere, oscilaţiile cotaţiei CNTE au fost cuprinse între o scădere de 7,41% pe fondul unui rulaj de 1.164 de titluri şi o creştere de 6,61%, în contextul unui volum de doar 110 titluri, suma totală rulată în această perioadă cu acţiunile CNTE fiind de 91.187 de lei.

Valoarea de piaţă a producătorului de îmbrăcăminte este de 6,71 milioane de lei, potrivit datelor afişate pe site-ul bursei.

Cu o rentabilitate de 9,32%, acţiunile Amonil (AMO) se situează pe locul al doilea în clasamentul randamentelor bursei, în perioada menţionată.

Şi în cazul AMO variaţiile cotaţiei au fost mari, acestea fiind cuprinse între creşteri de 9,09%, în trei din cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în perioada 23 ianuarie - 31 ianuarie, în restul zilelor de tranzacţionare preţul acţiunilor coborând cu 8,33%.

Valoarea totală tranzacţionată cu acţiunile emitentului AMO în perioada avută în vedere, este de doar 5.915 lei, iar capitalizarea bursieră este de 6,75 milioane.

Podiumul randamentelor de la bursa locală este completat de titlurile Electroputere (EPT), cu un avans de 5,67%, în raport cu moneda euro.

În doar două zile din intervalul 23 ianuarie - 31 ianuarie au avut loc transferuri cu acţiunile EPT, cotaţia înregistrând o creştere de 5,45% pe data de 31 ianuarie şi o scădere de 1,79%, pe data de 23 ianuarie.

Pentru cele două zile de tranzacţionare, schimburile cu titlurile acestui emitent, a cărui valoare de piaţă este de 30,09 milioane de lei, au totalizat doar 579 de lei.

Spre deosebire de aceste rulaje modeste, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai lichidă societate de la bursa locală, au înregistrat, doar pe data de 31 ianuarie, transferuri de 9,8 milioane de lei pe piaţa "regular", de circa o sută de ori peste volumul cumulat al primilor trei emitenţi ai bursei în funcţie de randamente, în perioada 23 ianuarie - 31 ianuarie.

În acest interval, cotaţia TLV, care a urcat cu 0,63%, în raport cu moneda euro, s-a situat între o scădere de 1,25% şi o creştere de 1,28%, variaţii de preţ mai mici faţă de cele avute de cele mai rentabile trei titluri de la BVB.

Astfel, lichiditatea redusă a acţiunilor CNTE, AMO şi EPT, ceea ce determină variaţii mari de preţ, reprezintă un motiv pentru creşterea cotaţiei celor trei titluri.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,3%, în intervalul 23 ianuarie - 31 ianuarie, în raport cu moneda euro, reprezentând singurul coş de acţiuni dintre cei analizaţi care a urcat, în perioada menţionată.

Cel mai bun comportament din componenţa sa a fost bifat de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), al căror avans a fost de 2,56%, în perioada menţionată.

Miercuri, 31 ianuarie, cotaţia SIF1 urca cu 0,99%, în contextul unui volum de 74.952 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 64.600 de unităţi.

Ponderea titlurilor SIF1 în indicele financiar este de 19,39%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, s-a depreciat, în perioada 23 ianuarie - 31 ianuarie, cu 0,58%, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie au fost avut-o titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), care au urcat cu 1,23%, în raport cu moneda euro, în intervalul avut în vedere.

Pe data de 31 ianuarie, preţul acţiunii BVB urca cu 0,68%, pe fondul unui rulaj de doar 403 acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 7.900 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a scăzut cu 0,49%, în perioada 23 ianuarie - 31 ianuarie.

Ca şi în cazul BET-FI, cel mai mare avans din cadrul indicelui extins a fost înregistrat de titlurile SIF1, a căror pondere în indicele extins este de 4,17%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 ianuarie - 30 ianuarie, este condus de titlurile BRD Simfonia, cu o apreciere de 0,27%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat BRD Obligaţiuni, ce a înregistrat o apreciere de 0,26%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Obligaţiuni, care au urcat cu 0,24%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 1,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,21%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 23 ianuarie - 31 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 10,69%, în perioada 23 ianuarie - 31 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.160 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 157,25 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

PLASAMENTE ALTERNATIVEPictura lui Ghenie şi tocătorul lui Banksy2
19 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIEOMV Petrom, printre performerii bursei
19 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 OCTOMBRIEAurul - pe radarul investitorilor
18 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 OCTOMBRIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută
17 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIECreştere de 8,55% pentru Condmag
16 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIEPatria Bank - pe poziţia secundă, în topul randamentelor bursei
15 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIESIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI
12 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVERomânia, pe harta Jules Pascin a lumii
12 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 OCTOMBRIEPodiumul creşterilor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută
11 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 OCTOMBRIE Salt de 4,25% pentru Petrom
10 oct. MIHAI GONGOROI

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.