CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 - 31 MAI

Alro Slatina - printre performerii bursei

Alro Slatina - printre performerii bursei

Acţiunile Alro Slatina (ALR) au avut o creştere de 1,13%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 25 - 31 mai, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET-XT. Totodată, acţiunile producătorului de aluminiu ocupă poziţia a treia în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

În intervalul 25 - 31 mai au existat patru şedinţe de tranzacţionare, cotaţia ALR oscilând între o scădere de 2,77%, înregistrată pe data de 25 mai, pe fondul unui volum de 7.923 de unităţi, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de aproape 60.000 de acţiuni şi o creştere de 3,16%, în contextul în care au fost transferate 3.336 de titluri.

De altfel, în toate şedinţele din intervalul avut în vedere, volumul avut de acţiunilor producătorului de aluminiu s-a situat semnificativ sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce indică interesul scăzut al participanţior pieţei pentru titlurile ALR.

Trebuie precizat că performanţa emitentului iese în evidenţă în contextul în care, în ultima perioadă, bursa noastră s-a confruntat cu scăderi generalizate ale cotaţiilor, ca urmare a declaraţiilor din spaţiul public privind viitorul Pilonului II de pensii, cel mai important investitor de la BVB.

Astfel, în intervalul 25 - 31 mai, doar şapte acţiuni listate la bursa bucureşteană au avut parte de aprecieri, în raport cu moneda euro.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia ALR se situează pe un trend ascendent pe termen lung, preţul titlului tranzacţionându-se peste media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu financiar listat) de 200 de zile, ce defineşte acest orizont de timp.

Pe termen scurt şi mediu, cotaţia emitentului se află pe un trend descendent, preţul acţiunii fiind situat sub mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile, relevante pentru aceste termene.

Grupul Alro (ALR) a raportat, pentru primele trei luni ale acestui an, un profit net de 125 de milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul unei aprecieri a cifrei de afaceri cu 10%, până la 749 de milioane de lei. Anul trecut, emitentul a înregistrat, la nivel de grup, un profit net de 391,1 milioane de lei, faţă de un rezultat net de 71,5 milioane de lei, în 2016.

Alro este controlat de grupul Vimetco, ce deţine 84,19% din capitalul social al producătorului de aluminiu, în timp ce Fondul Proprietatea (FP) are 10,21% din acţiunile Alro.

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 2,33 miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 2,63%, în perioada 25 - 31 mai, în raport cu moneda euro.

Cu o creştere de 0,29%, acţiunile Conpet (COTE) reprezintă singurele titluri care s-au apreciat, în intervalul avut în vedere.

Joi, 31 mai, preţul acţiunii emitentului a urcat cu 1,94%, în contextul unui rulaj de 4.355 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 2.300 de titluri.

Importanţa acţiunilor companiei de transport de produse petroliere prin conducte în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 1,29%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 3,07%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 - 31 mai.

Toate componentele indicelui financiar s-au depreciat în perioada menţionată, cea mai mică scădere fiind avută de acţiunile FP, care au avut un recul de 2,07%, faţă de moneda europeană.

Pe data de 31 mai, preţul acţiunii emitentului a stagnat, pe fondul unui volum de 1,19 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2,77 milioane de unităţi.

Ponderea titlurilor FP în indicele financiar este de 35,23%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Biofarm (BIO), cu un avans de 5,66%, în raport cu moneda euro, locul al doilea în această ierarhie fiind ocupat de titlurile Turism Felix (TUFE), al căror avans a fost de 1,34%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 mai, este condus de titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 0,11%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Euro Fond, cu o creştere de 0,05%, în timp ce titlurile BT Euro Obligaţiuni, care au stagnat, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,12%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană a scăzut, în intervalul 25 - 31 mai, cu 0,42%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,39%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 3,58%, în intervalul 25 - 31 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.620 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 130,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIECreştere de 8,55% pentru Condmag
16 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIEPatria Bank - pe poziţia secundă, în topul randamentelor bursei
15 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIESIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI
12 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVERomânia, pe harta Jules Pascin a lumii
12 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 OCTOMBRIEPodiumul creşterilor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută
11 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 OCTOMBRIE Salt de 4,25% pentru Petrom
10 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE Cemacon, printre performerii bursei
09 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 SEPTEMBRIE - 4 OCTOMBRIESIF Banat - Crişana, cel mai bun randament din BET-FI
08 oct. Mihai Gongoroi


Masonerie prezentată şi artă juridică
05 oct. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 SEPTEMBRIE - 3 OCTOMBRIERopharma, liderul rentalibităţilor de la BVB
05 oct. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.