Gala BURSA 2018

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 IUNIE - 2 IULIE

Transelectrica - printre performerii bursei

Transelectrica - printre performerii bursei

Acţiunile transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL) au bifat un avans de 13,54%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 25 iunie - 2 iulie, reprezentând titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET (ce include cele mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei noastre, cu excepţia celor cinci SIF-uri), în perioada menţionată.

Pentru intervalul 25 iunie - 2 iulie, cotaţia TEL a oscilat între o scădere de 0,73%, pe data de 27 iunie, în contextul unui rulaj de 4.447 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 12.900 de unităţi, şi o creştere de 7,79%, apărută pe data de 29 iune, pe fondul unui volum de 39.867 de acţiuni.

Legat de evoluţia cotaţiei acţiunii transportatorului de energie electrică din data 29 iunie, ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii, echipa de analiză de la Prime Transaction nota, în acea zi, în raportul companiei, că preţul titlului companiei beneficiază de pe urma creşterii tarifului pentru transportul energiei electrice cu 7,5%, la 18,13 lei/MWh, aplicabil de la 1 iulie.

În săptămânalul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la BVB, publicat de echipa de la BT Capital Partners pe data de 2 iulie, se notează: "Aşa cum anticipam încă din luna mai, acţiunile TEL s-au stabilizat în preajma suportului (n.r. nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) de la 19,6 lei/unitate, după care, la finele săptămânii trecute, au urcat în forţă până la nivelul prevăzut de noi ca fiind o confirmare a schimbării de direcţie (n.r. descendentă), respectiv de 22 lei/titlu.

Preţurile au forţat marginal acest prag, însă este nevoie de un avans mai hotărât dincolo de nivelul menţionat pentru a confirma scenariul inversării favorabile de trend. Totuşi, câtă vreme cotaţia se menţine peste suportul minor de la 20,8 lei/acţiune, recent conturat, se poate spune că suntem în teritoriu pozitiv - peste linia de trend descendent din 2018 şi deasupra mediei mobile (n.r. de 50 de zile)".

Luni, 2 iulie, cotaţia acţiunii transportatorului de energie electrică a coborât cu 0,68%, la preţul de 22 lei/titlu, pe fondul unui volum de 41.491 de unităţi.

Transelectrica a raportat, la finalul primelor trei luni ale acestui an, un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84%, faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din acţiunile transportatorului de energie.

Ponderea acţiunilor TEL în principalul coş de acţiuni al pieţei, care a urcat cu 0,8%, în raport cu moneda euro, în intervalul 25 iunie - 2 iulie, este de 1,94%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,49%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Muntenia (SIF4), a căror apreciere a fost de 1,72%, în raport cu moneda europeană.

Luni, 2 iulie, preţul titlului SIF4 a coborât cu 0,52%, pe fondul unui rulaj de 289.291 de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 115.300 de unităţi.

Ponderea acţiunilor societăţii de investiţii financiare în indicele BET-FI este de 8,8%.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,96%, în perioada 25 iunie - 2 iulie.

Cu un avans de 16,34%, titlurile Alro Slatina (ALR) reprezintă acţiunile cu cea mai mare creştere din cadrul indicelui extins.

Pe data de 2 iulie, cotaţia ALR a coborât cu 1,64%, în contextul unui volum de 172.033 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 50.800 de titluri.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus, în intervalul 25 iunie - 2 iulie, de acţiunile Altur (ALT), ce au marcat un salt de 36,37%, în raport cu moneda euro.

Luni, 2 iulie, preţul acţiunii producătorului de componente auto a urcat cu 12,16%, în contextul unui volum de 804.867 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 87.400 de unităţi.

Poziţia a doua în clasamentul randamentelor bursei este ocupată de titlurile ALR, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile TEL.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 iunie, este condus de titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 2,82%, în raport cu moneda euro.

Pe următoarea poziţie a acestui clasament se află FDI Piscator Equity Plus, cu un plus de 1,7%, pe poziţia a treia situându-se titlurile Certinvest BET-FI Index, cu o creştere de 1,2%.

Cotaţia aurului a coborât cu 1,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 25 iunie - 2 iulie, cu 0,12%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozite în lei ar fi adus un câştig de 0,16%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 6,58%, în intervalul 25 iunie - 2 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.630 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 113,65 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

PLASAMENTE ALTERNATIVESplendori colecţionate
16 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 NOIEMBRIEAvans de 5,28% pentru Nuclearelectrica
16 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 NOIEMBRIEBET, cel mai performant indice al bursei
15 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 NOIEMBRIETMK - Artrom, pe poziţia a treia în topul randamentelor BVB
14 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2- 9 NOIEMBRIESalt de 11,41% pentru IAR Braşov
13 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 NOIEMBRIEAlro, cel mai rentabil emitent de la BVB
12 nov. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVEFile din istoria pieţei româneşti de artă2
09 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 OCTOMBRIE - 7 NOIEMBRIECemacon - cel mai bun randament de la BVB
09 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 OCTOMBRIE - 6 NOIEMBRIEBET-FI, cel mai performant coş de acţiuni
08 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIECreştere de 2,22% pentru SIF Moldova
07 nov. A.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.