CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 FEBRUARIE - 5 MARTIE

Erste Group Bank - printre performerii pieţei locale de acţiuni

Erste Group Bank - printre performerii pieţei locale de acţiuni

Acţiunile Erste Group Bank (EBS) au avut o creştere de 8,14%, în intervalul 26 februarie - 5 martie, ocupând, astfel, poziţia a doua în clasamentul celor mai rentabile acţiuni listate pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Pe data de 28 februarie, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, Erste Group îşi publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017, afişând un profit net record, de 1,31 miliarde euro, conducerea urmând să propună distribuirea unui dividend de 1,20 de euro/acţiune, în creştere cu 20% faţă de cel din anul precedent.

În 2017, venitul net din dobânzi a scăzut cu 0,5%, la 4,35 miliarde de euro, de la 4,37 miliarde de euro în 2016, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a crescut cu 3,8%, la 1,85 miliarde de euro, de la 1,78 miliarde de euro anul precedent.

Venitul net din tranzacţionare s-a redus la 222,8 milioane de euro, iar venitul operaţional s-a menţinut aproape neschimbat, la 6,66 miliarde de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,2%, la 4,15 miliarde de euro.

Profitul operaţional a scăzut cu 5,7%, la 2,51 miliarde de euro, în timp ce raportul cost/venit a crescut la 62,4%.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut, la 132 milioane de euro, respectiv nouă punc­te de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi (195,7 milioane de euro, respectiv 15 puncte de bază).

Rata creditelor neperformante a scăzut la 4%, de la 4,9%, în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante s-a menţinut constantă la 68,8%.

Activele totale au urcat la 220,7 miliarde de euro, numerarul şi echivalentele de numerar au crescut la 21,8 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 9,1 miliarde de euro.

În ziua publicării rezultatelor financiare preliminare pentru anul trecut, cotaţia EBS sălta cu 6,09%, pe fondul unui volum de 1.551 de acţiuni, de circa şase ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de aproximativ 250 de unităţi, aceasta fiind cea mai bună şedinţă de tranzacţionare pentru titlurile EBS, în perioada avută în vedere, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al rulajului.

În restul sesiunilor bursiere cuprinse în intervalul 26 februarie - 5 martie, cotaţia EBS a oscilat între o scădere de 1,93%, pe data de 2 martie, pe fondul unui volum de doar 82 de acţiuni şi o creştere de 3,46%, pe 5 martie, când au fost transferate 1.471 de titluri.

Pe tot parcursul anului 2017, preţul acţiunilor EBS a urmat o tendinţă ascendentă, spre deosebire de cele două bănci lichide de la bursa locală, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), al căror preţ a suferit scăderi în a doua parte a anului.

Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group, preciza pentru Ziarul BURSA, la finalul lunii octombrie a anului 2017, că evoluţia cotaţiei EBS este puternic corelată cu cea a pieţelor internaţionale, aces­ta fiind un motiv pentru care corecţia pieţei locale, din acea perioadă, nu afecta preţul acţiunii băncii din Austria la BVB.

În 2017, rentabilitatea titlurilor EBS la bursa locală a fost de 38,25%, incluzând şi dividendul, a cărui valoare a fost de 4,5 lei/titlu (aproximativ 1 euro), potrivit raportului societăţii de brokeraj Prime Transaction.

Topul randamentelor de la BVB este condus, în intervalul avut în vedere, de acţiunile Cemacon (CEON), a căror apreciere a fost de 9,87%, în raport cu moneda euro, poziţia a treia a acestui clasament fiind ocupată de titlurile SSIF BRK Financial Group (BRK), ce au bifat un avans de 7,95%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 1,1%, în intervalul 26 februarie - 5 martie, în raport cu moneda euro.

Cea mai bună evoluţie din componenţa sa a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), a căror apreciere a fost de 7,45%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 5 martie, cotaţia SIF2 urca cu 4,92%, pe fondul unui rulaj de 2,45 milioane de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,21 milioane de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, a urcat cu 0,27%, în raport cu moneda euro.

Ca şi în cazul indicelui BET, cel mai rentabil emitent din componenţa indicelui extins a fost SIF2.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale BVB, cu excepţia SIF­-urilor, a urcat, în perioada 26 februarie - 5 martie, cu 0,09%, în raport cu moneda euro.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile TLV, a căror cotaţie a crescut cu 1,29%, în intervalul menţionat.

Luni, 5 martie, preţul acţiunilor societăţii bancare urca cu 1,25%, pe fondul unui rulaj de circa 1,99 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 3,44 milioa­ne de titluri.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 februarie - 2 martie, este condus de titlurile Fortuna Gold, cu o apreciere de 3,4%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat Raiffeisen Romania Acţiuni, ce a înregistrat o apreciere de 1,53%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile BT Index Romania ROTX, care au urcat cu 1,26%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,73%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut cu 0,03%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada 26 februarie - 5 martie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,7%, în perioada 26 februarie - 5 martie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 11.116 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 190,2 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Notorietatea creşte cota
21 sep. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 SEPTEMBRIEBT Index Austria ATX conduce topul fondurilor de investiţii
21 sep. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 SEPTEMBRIE Creştere de 4,52% pentru Biofarm
20 sep. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 SEPTEMBRIEPetrom - liderul randamentelor din BET şi BET-XT
19 sep. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 SEPTEMBRIEErste Bank, în topul rentabilităţii de la BVB 1
18 sep. Mihai Gongoroi


COMUNICAT DE PRESĂ:RE/MAX România: Recomandările esenţiale pentru cumpărătorii de imobile rezidenţiale
17 sep. F.B.


CRAIOVA:"Hanul Puţureanu", scos la licitaţie pornind de la 690.000 de euro
16 sep. B.M.


Arta ca necesitate
14 sep. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 SEPTEMBRIEVrancart - cel mai rentabil emitent de la BVB
13 sep. M.G.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 SEPTEMBRIEOltchim - creştere de peste 5%
12 sep. M.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.