CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 IUNIE - 3 IULIE

Salt de 7,15% pentru OMV Petrom 1

05 iul. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Salt de 7,15% pentru OMV Petrom

Marcând un avans de 7,15%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 26 iunie - 3 iulie, acţiunile OMV Petrom (SNP) urcă pe prima poziţie în topul randamentelor din cadrul indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, care a scăzut cu 0,14%, în perioada menţionată.

Pe data de 29 iunie, Templeton Frontier Markets Fund, în calitate de persoană iniţiată, a vândut 12,94 milioane de acţiuni SNP, la preţul unitar de 0,3204 lei, valoarea pachetului transferat fiind de 4,146 milioane de lei.

În acea zi, cotaţia SNP a urcat cu 2,4%, cea mai mare apreciere a preţului acţiunii societăţii petroliere din intervalul 26 iunie - 3 iulie, pe fondul unui rulaj de 18,92 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 5,35 milioane de unităţi, circa 68% din volumul înregistrat de acţiunile SNP în 29 iunie, fiind dat de pachetul înstrăinat de Templeton Frontier Markets Fund.

Pentru restul şedinţelor din perioada avută în vedere, preţul acţiunii emitentului a cunoscut aprecieri situate între 0,33%, pe data de 26 iunie şi 1,29%, creştere consemnată pe 28 iunie.

De asemenea, pe data de 3 iunie, a avut loc un transfer prin piaţa "deal" cu 3,33 milioane de acţiuni SNP, la preţul unitar de 0,3245 lei.

Aprecierea preţului acţiunii emitentului a apărut şi în contextul în care preţul petrolului a cunoscut creşteri, în perioada menţionată, după ce, săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii (SUA) au cerut tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol din Iran, începând cu data de 4 noiembrie, pentru a nu fi supuse sancţiunilor americane stabilite după retragerea SUA din acordul nuclear iranian.

Pentru intervalul 26 iunie - 3 iulie, sortimentul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a urcat cu circa 5,8%, în timp ce în cazul Brent, relevant pentru piaţa europeană, creşterea a fost de aproximativ 2%.

Legat de evoluţia titlurilor SNP, echipa de la BT Capital Partners notează, în raportul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la BVB, publicat pe data de 2 iulie: "După o recentă retestare a pragului psihologic de la 0,3 lei/unitate (n.r. pe data de 27 iunie), cotaţia SNP a revenit în forţă şi a reuşit să forţeze nivelul de rezistenţă (n.r. nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de la 0,32 lei/titlu.

Penetrarea este marginală, iar puţin mai sus, la 0,325 lei/unitate, avem un prag Fibonacci minor (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţionează ca o barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă) fapt ce ne determină să rămânem pentru moment precauţi şi să aşteptăm confirmări în şedinţele următoare.

În consecinţă, deşi credităm, în continuare, scenariul în care SNP şi-a încheiat recent corecţiile, în preajma nivelului de 0,3 lei, au mai rămas câteva probe de trecut pentru a valida această ipoteză optimistă".

Marţi, 3 iulie, cotaţia SNP a urcat cu 0,78%, încheind şedinţa de tranzacţionare la 0,325 lei, pragul indicat de analiştii de la BT Capital Partners, după ce a atins, în timpul zilei, un maxim de 0,333 lei.

OMV Petrom a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale, a crescut cu 25%, până la 958 milioane de lei.

Grupul austriac OMV este principalul acţionar al companiei petroliere, cu o deţinere de 51%, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din SNP.

Ponderea titlurilor emitentului în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 16,75%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat un avans de 0,5%, în raport cu moneda euro, în intervalul 26 iunie - 3 iulie, reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cei analizaţi, în perioada avută în vedere.

Cea mai mare creştere, din cadrul indicelui financiar, a fost marcată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au bifat o apreciere de 2,04%, în raport cu moneda europeană, în intervalul menţionat.

Pe data de 3 iulie, preţul titlului societăţii de investiţii financiare a cunoscut un avans de 2,75%, în contextul unui rulaj de 305.826 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 330.000 de unităţi.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,11%, în perioada 26 iunie - 3 iulie.

Cu un salt de 13,77%, titlurile Alro Slatina (ALR) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui extins.

Marţi, 3 iulie, cotaţia ALR a coborât cu 3,75%, în contextul unui volum de 80.247 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 58.600 de titluri.

Clasamentul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada 26 iunie - 3 iulie, este condus de acţiunile Altur (ALT), cu un avans de 40,88%, în raport cu moneda euro.

Marţi, 3 iulie, preţul titlurilor producătorului de componente auto a scăzut cu 7,23%, pe fondul unui volum de 75.530 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 127.400 de titluri.

Locul al doilea al topului este ocupat de titlurile Condmag (COMI), care au avut o rentabilitate de 14,45%, în raport cu moneda euro, podiumul fiind completat de acţiunile ALR.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 25 iunie - 2 iulie, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 1,25%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Omninvest, cu o creştere de 0,97%, în timp ce titlurile FDI Carpatica Stock, care s-au apreciat cu 0,95%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,89%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 26 iunie - 3 iulie, cu 0,14%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,18%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 7,12%, în intervalul 26 iunie - 3 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.510 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,84 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului: 1
1.   Yup - 1 sapt
mesaj trimis de Mihai în data de 05.07.2018, 09:16

Vs acum 1 sapt: 7%

Vs acum 1 luna: 0%

Vs acum 6 luni: - 15% 

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIEBitcoin - apreciere de 6,8%
12 feb. Mihai Gongoroi


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,10%
11 feb. E.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIERandament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana
11 feb. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎnscrisuri de suflet şi valoare
08 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIESalt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare
08 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IANUARIE - 5 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii
07 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.