CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 IUNIE - 5 IULIE

Topul creşterilor BVB, dominat de titluri cu lichiditate slabă

09 iul. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Topul creşterilor BVB, dominat de titluri cu lichiditate slabă

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este dominat, în intervalul 28 iunie - 5 iulie, de emitenţi ce au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente ce favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Altur Slatina (ALT), cu un avans de 13,94%, în raport cu moneda euro.

În cele cinci şedinţe bursiere din intervalul 28 iunie - 5 iulie, în care au fost realizate tranzacţii cu acţiunile producătorului de componente auto, cotaţia ALT a oscilat între o scădere de 7,23%, apărută pe data de 3 iulie, şi o creştere de 12,16%, consemnată pe 29 iunie, transferurile însumând, pentru întreaga perioadă menţionată, 16.747 de lei.

Pentru primul trimestru al acestui an, emitentul a raportat o pierdere de 82.946 de lei, cu 26,47% mai mică decât cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 112.808 lei, valoarea de piaţă a emitentului fiind de 30,5 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului rentabilităţilor bursei se află acţiunile Dafora (DAFR), societate aflată în insolvenţă, a căror apreciere a fost de 8,33%, în raport cu moneda euro.

În perioada 28 iunie - 5 iulie, au fost realizate transferuri cu titlurile companiei de foraj petrolier şi gaze naturale în şase şedinţe bursiere, cotaţia DAFR variind între o scădere de 6,41%, consemnată pe data de 28 iunie, şi o creştere de 10,96%, apărută pe 3 iulie, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile emitentului, în intervalul menţionat, fiind de 16.076 lei.

Compania, a cărei capitalizare este de 16,04 milioane de lei, a raportat, pentru primul trimestru al anului 2018, pierderi de 2,17 milioane lei, de două ori mai mici faţă de perioada similară de anul trecut, de 4,79 milioane lei.

Spre deosebire, valoarea înregistrată cu tranzacţiile acţiunilor OMV Petrom (SNP), care se situează pe treapta a treia în topul creşterilor de la BVB, cu un avans de 5,88%, în raport cu moneda euro, a fost, doar pe data de 5 iulie, de 1,06 milioane de lei, de peste treizeci de ori mai mare decât cea consemnată cu titlurile ALT şi DAFR, pentru întreaga perioadă avută în vedere.

De altfel, acţiunile SNP reprezintă titlurile cu cea mai bună rentabilitate din cadrul indicilor BET şi BET-XT, care s-au depreciat, în intervalul menţionat, cu 2,31%, respectiv 2,24%, în raport cu moneda euro.

În comparaţie cu oscilaţiile înregistrate de preţul acţiunilor ALT şi DAFR, cotaţia societăţii petroliere a avut variaţii mult mai mici, în intervalul 28 iunie - 5 iulie, acestea situându-se între o scădere de 1,07%, consemnată pe data de 5 iulie, şi o creştere de 2,4%, înregistrată pe data de 29 iunie, apreciere ce a venit în contextul în care, în acea zi, Templeton Frontier Markets Fund a vândut 12,94 milioane de acţiuni SNP, pachetul de tiluri reprezentând aproape 70% din volumul consemnat în acea zi, cu titlurile emitentului.

OMV Petrom a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 854 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Valoarea de piaţă a societăţii petroliere la BVB este circa 18,35 miliarde de lei.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un recul de 0,59%, în raport cu moneda euro, în intervalul 28 iunie - 5 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Moldova (SIF2), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,25%, în perioada menţionată.

Joi, 5 iulie, preţul acţiunii SIF2 a scăzut cu 0,71%, în contextul unui volum de 89.031 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 398.300 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 27 iunie - 4 iulie, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 1,05%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 0,17%, în timp ce titlurile FDI Piscator Equity Plus, care s-au apreciat cu 0,15%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,98%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 28 iunie - 5 iulie, cu 0,11%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,34%, în intervalul 28 iunie - 5 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.520 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 112,84 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIEBitcoin - apreciere de 6,8%
12 feb. Mihai Gongoroi


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,10%
11 feb. E.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIERandament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana
11 feb. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎnscrisuri de suflet şi valoare
08 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIESalt de 5,95% pentru BET, în debutul sezonului raportărilor financiare
08 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 IANUARIE - 5 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, liderul randamentelor fondurilor de investiţii
07 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.