CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 MAI - 5 IUNIE

SIF Moldova - singurul emitent în creştere din BET-FI

07 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
SIF Moldova - singurul emitent în creştere din BET-FI

Acţiunile SIF Moldova (SIF2), ce au avut o creştere de 0,68%, în raport cu moneda euro, în intervalul 29 mai - 5 iunie, reprezintă singurele titluri din cadrul indicelui BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat, în perioada avută în vedere.

Pe data de 31 mai, societatea de investiţii financiare anunţa că proiectul imobiliar "Baba Novac Residence", în valoare de 34 milioane de euro, va intra în Faza a III-a, ultima din cadrul programului de vânzare de apartamente.

Potrivit comunicatului emitentului, decizia a fost luată în contextul în care dezvoltatorul a vândut deja 75% din apartamentele incluse în Faza a II-a a proiectului.

Faza a III-a va include un număr de 121 de apartamente, urmând a fi finalizată la sfârşitul anului 2019.

În prezent, se lucrează la finalizarea Fazei I a proiectului, care cuprinde 121 de apartamente, amplasate în două blocuri, peste 95% din apartamente fiind deja vândute, se specifică în comunicat.

Termenul de livrare pentru Faza I este prevăzut pentru finalul anului 2018.

Ansamblul rezidenţial este compus din şase blocuri cu înalţime P+8, trei blocuri turn şi trei blocuri lamă. Până în prezent au fost vândute 212 apartamente din cadrul proiectului, din totalul de 363 de unităţi.

În acea zi, cotaţia SIF2 s-a apreciat cu 0,84%, pe fondul unui rulaj de 2,61 milioane de acţiuni, cel mai mare volum înregistrat de emitent din data de 10 ianuarie 2018 şi până în prezent, pentru ca în următoarele două şedinţe de tranzacţionare, pe 4 şi 5 iunie, preţul acţiunii să urce cu 3%, respectiv 1,94%, în ambele cazuri rulajul situându-se peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de aproximativ 0,24 milioane de unităţi.

De precizat că, din punct de vedere tehnic, cotaţia SIF2 se află pe o tendinţă descendentă pe toate cele trei orizonturi de timp relevante - scurt, mediu şi lung, preţul acţiunii tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar listat), de 20, 50 şi 200 de zile, ce definesc aceste termene.

De altfel, toate cele cinci SIF-uri au suferit scăderi masive în acest an, o cauză importantă indicată de analiştii consultaţi de Ziarul BURSA fiind dată de randamentele dividendelor oferite de aceste societăţi, inferioare celor avute de majoritatea componentelor indicelui BET.

De asemenea, în ultimele săptămâni, cotaţiile societăţior de investiţii financiare au coborât în ton cu scăderea generalizată a pieţei, depreciere dată de discuţiile din spaţiul public legate de viitorul Pilonului II de pensii.

În acest an, SIF2 va distribui acţionarilor un dividend de 0,05 lei/titlu, care, raportat la cotaţia acţiunii din data de 5 iunie, de 1,26 de lei, oferă un randament brut de 3,97%.

Pentru primul trimestru al acestui an, SIF2 a raportat un profit net de 0,28 milioane de lei, cu mult sub cel din aceeaşi perioada a anului 2017, când rezultatul net a fost de 8,3 milioane de lei.

Ponderea societăţii de investiţii finaciare în indicele BET-FI, care a scăzut cu 1,16%, în intervalul menţionat, este de 17,59, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 0,3%, în raport cu moneda euro, în intervalul 29 mai - 5 iunie.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile Romgaz (SNG), care au avut un avans de 4%, în perioada avută în vedere.

Pe data de 5 iunie, preţul acţiunilor SNG a urcat cu 2,65%, pe fondul unui volum de 79.826 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 94.200 de unităţi.

Ponderea acţiunilor emitentului în indicele BET este de 12,4%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a urcat cu 0,26%, în raport cu moneda euro, în perioada 29 mai - 5 iunie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de titlurile Sphera Franchise Group (SFG) , a căror cotaţie a crescut, în perioada avută în vedere, cu 5,99%, în raport cu moneda europeană.

Marţi, 5 mai, preţul acţiunii emitentului se aprecia cu 5,45%, pe fondul unui volum de 4.556 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 21.600 de acţiuni.

Importanţa companiei în indicele extins este de doar 0,88%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans de 16,33%, în raport cu moneda euro.

Locul al doilea este ocupat de titlurile Condmag (COMI), care au urcat cu 8,02%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile SFG.

Toate fondurile de investiţii incluse în analiză au avut parte de deprecieri în perioada 22 mai - 4 iunie, cea mai redusă, de 0,01%, fiind consemnată de titlurile OTP Dollar Bond, YOU INVEST Solid EUR şi BT Euro Obligaţiuni.

Cotaţia aurului a scăzut cu 2,52%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană a coborât, în intervalul 29 mai - 5 iunie, cu 0,29%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 0,29%, în intervalul 29 mai - 5 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.650 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 130,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 14 - 21 IANUARIESIF Moldova - cel mai rentabil emitent din BET-FI
23 ian. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IANUARIECompa - poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB
22 ian. Mihai Gongoroi


ÎN CADRUL MAJORĂRII DE CAPITAL AL CEMACON:Doi acţionari au subscris 92% din ofertă
21 ian. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 IANUARIEAvans de 2,89% pentru OMV Petrom, pe fondul unui rulaj modest
21 ian. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEAni şi secole de optimism
18 ian. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 IANUARIESIF Oltenia - printre performerii de la BVB
18 ian. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 IANUARIEConpet - cea mai redusă scădere dintre principalii emitenţi ai BVB
17 ian. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 IANUARIETopul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
16 ian. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IANUARIEBT Index Austria ATX - liderul fondurilor de investiţii1
15 ian. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IANUARIEOltchim, surpriza aprecierilor de la BVB la începutul anului
14 ian. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.