Gala BURSA 2018

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IANUARIE - 6 FEBRUARIE

Avans pentru doar trei acţiuni de la bursă, în ultima săptămână

Avans pentru doar trei acţiuni de la bursă, în ultima săptămână

Deprecierea pieţelor internaţionale de acţiuni din ultimele zile, care a afectat şi piaţa locală de capital, şi-a consumat un nou episod pe data de 6 februarie când toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere.

În acest cadru, doar trei titluri listate pe piaţa principală a bursei autohtone au avut parte de creşteri, în ultima săptămână (intervalul 30 ianuarie - 6 februarie), celelalte acţiuni suferind deprecieri de peste 1%.

Practic, topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Turism Felix (TUFE), a căror creştere a fost de 1,91%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, poziţia a doua fiind ocupată de titlurile Uamt (UAM), ce au consemnat un avans de 0,63%.

În cazul emitentului TUFE, oscilaţiile cotaţiei s-au situat între o creştere de 3,6% pe data de 31 ianuarie, pe fondul unui volum de 33.496 de acţiuni şi o scădere de 3,48%, în contextul în care au fost transferate 5.700 de unităţi. În întreaga perioadă, valoarea totală a tranzacţiilor derulate cu acţiunile companiei a fost de circa 11.732 de lei.

Pentru UAM, variaţiile preţului acţiunilor au fost încadrate între o apreciere de 4,17%, când au fost transferate 2.200 de acţiuni şi o coborâre de 3%, pe fondul unui rulaj de doar 236 de acţiuni. Transferurile realizate cu titlurile companiei, în intervalul 20 ianuarie - 6 februarie, au totalizat 11.362 de lei.

În cazul acţiunilor Amonil (AMO), ce se găsesc pe locul al treilea în topul creşterilor de la BVB, cu un avans de doar 0,11%, suma totală a transferurilor cu acţiunile societăţii în perioada avută în vedere a fost de 5.547 lei.

Astfel, valoarea rulajului total al singurelor acţiuni ce au marcat creştere la BVB, în ultima săptămână, este de circa 28.640 de lei.

Spre deosebire, suma în lei, a tranzacţiilor realizate cu acţiunile Fondul Proprietatea (FP) doar pe data de 6 februarie a fost de circa 5,59 milioane de lei.

Prin urmare, sigurele acţiuni ce au avut aprecieri, în perioada 30 ianuarie - 6 februarie, sunt titluri cu lichiditate redusă, ceea ce favorizează variaţiile mari de preţ.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 4,26%, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, în raport cu moneda euro.

Toate componentele indicelui societăţilor de investiţii financiare s-au depreciat în perioada menţionată, cea mai redusă scădere fiind înregistrată de acţiunile FP, care au coborât, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, cu 1,98%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în acestă perioadă, cotaţia FP a cunoscut doar o creştere, pe data de 31 ianuarie, când preţul acţiunii a urcat cu 1,1%, în contextul unor transferuri de circa 1,92 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 4,97 milioane de acţiuni.

Începând cu 18 ianuarie, FP derulează o ofertă de răscumpărare de până la 1,2 miliarde acţiuni sub formă de acţiuni şi/sau certificate globale de depozit având la bază acţiuni.

Preţul de cumpărare este de 0,935 lei per acţiune, respectiv valoarea în dolari echivalentă cu 46,75 lei per GDR, oferta urmând să se încheie pe 23 februarie 2018.

Pe data de 6 februarie, titlurile FP au închis la preţul de 0,892 lei/titlu, în coborâre cu 1,33% faţă de şedinţa precedentă.

Ponderea acţiunilor emitentului în indicele financiar este de 30,06%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, a coborât, în intervalul de timp menţionat, cu 4,15%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET­-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a coborât cu 4,48%, în aceeaşi perioadă.

În cazul ambilor indici, emitentul cu cea mai mică pierdere din cadrul lor a fost FP.

Prima poziţie în clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 29 ianuarie -5 februarie, este ocupată de titlurile OTP Obligaţiuni, BRD Simfonia şi Raiffeisen RON PLUS, toate aceste fonduri având o rentabilitate de 0,16%.

Următoarea treaptă a acestui clasament este ocupată de BRD Obligaţiuni, cu o creştere de 0,15%, pe poziţia a treia găsindu-se fondul Certinvest Obligaţiuni, al cărui avans a fost de 0,14%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,01%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,11%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 30 ianuarie - 6 februarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament de 0,15%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 23,03%, în perioada 30 ianuarie - 6 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.140 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 139,4 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2- 9 NOIEMBRIESalt de 11,41% pentru IAR Braşov
13 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 NOIEMBRIEAlro, cel mai rentabil emitent de la BVB
12 nov. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVEFile din istoria pieţei româneşti de artă2
09 nov. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 OCTOMBRIE - 7 NOIEMBRIECemacon - cel mai bun randament de la BVB
09 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 OCTOMBRIE - 6 NOIEMBRIEBET-FI, cel mai performant coş de acţiuni
08 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 OCTOMBRIE - 5 NOIEMBRIECreştere de 2,22% pentru SIF Moldova
07 nov. A.I.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 OCTOMBRIE - 2 NOIEMBRIESphera Franchise Group, liderul rentabilităţilor de la BVB
06 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 25 OCTOMBRIE - 1 NOIEMBRIEBT Index Austria ATX, liderul fondurilor de investiţii
05 nov. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 24 - 31 OCTOMBRIEClasamentul aprecierilor BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate redusă
02 nov. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEGrigorescu, mai presus de oricine
02 nov. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.