CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 MAI - 7 IUNIE

Transgaz urcă pe prima poziţie a rentabilităţilor din BET 2

11 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Transgaz urcă pe prima poziţie a rentabilităţilor din BET

Acţionarii companiei au aprobat, săptămâna trecută, distribuirea unui dividend de 45,38 lei/titlu, echivalentul unui randament de peste 11%  

Titlurile Transgaz Mediaş (TGN), operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale, au marcat, în intervalul 31 mai - 7 iunie, un avans de 7,23%, în raport cu moneda europeană, urcând astfel pe prima poziţie în topul randamentelor indicelui BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Pe data de 7 iunie, acţionarii companiei aprobau repartizarea unui dividend brut de 45,38 lei/titlu, conform solicitării înaintate de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al emitentului, reprezentând circa 91,8% din profitul anului trecut, de 582,06 milioane de lei, compania urmând să dis-tribuie către acţionari suma de 534,297 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere a titlurilor TGN de la bursă din data de 6 iunie, de 390 lei/acţiune, randamentul brut al dividendului este de 11,63%, unul dintre cele mai mari de la BVB.

Cealaltă propunere, înaintată de conducerea transportatorului de gaze şi respinsă în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), viza distribuirea unui dividend de 25,22 de lei/titlu.

Data de înregistrare, cea la care investitorii trebuie să deţină titlurile în portofoliu pentru a primi dividende, este 26 iunie, în timp ce 16 iulie reprezintă data plăţii.

A fost pentru a doua oară când aceste propuneri s-au aflat pe masa acţionarilor, după ce, în şedinţa din 27 aprilie, aceştia respingeau ambele variante.

Recent, oficialii Transgaz au atras atenţia că distribuirea către acţionari a peste 90% din profitul anului sub formă de dividende poate atrage imposibilitatea companiei de a finanţa proiecte de dezvoltare strategice cu încadrare în limitele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare, potrivit Agerpres.

Pe 7 iunie, preţul titlurilor emitentului la bursă a urcat cu 2,05%, în contextul unui volum de 18.492 de unităţi, cel mai mare rulaj înregistrat de acţiunile transportatorului de gaze naturale de la jumătatea lunii februarie a acestui an şi până în prezent.

Pentru restul şedinţelor de tranzacţionare incluse în perioada 31 mai - 7 iunie, preţul acţiunii emitentului a oscilat între o creştere de 3,38%, pe data de 5 iunie, pe fondul unui rulaj de 4.503 de titluri şi două şedinţe în care cotaţia TGN a stagnat, pe 31 mai şi 4 iunie, volumele înregistrate fiind de 4.366 respectiv 6.776 de unităţi, în toate cazurile rulajul situându-se peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 3.200 de acţiuni.

Luni, 4 iunie, transportatorul naţional de gaze a demarat construcţia conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), Faza I, proiect susţinut de Comisia Europeană, având importanţă la nivel naţional şi regional prin diversificarea surselor de gaz.

Potrivit Transgaz, valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro, circa 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

La finalul primelor trei luni ale acestui an, transportatorul de gaze naturale a raportat un profit net de 236,6 milioane de lei, în scădere cu 26% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul a fost de 320,1 milioane de lei.

Ministerul Economiei deţine un procent de 58,51% din acţiunile TGN, restul de 41,49% fiind reprezentat de alţi acţionari (free-float).

Valoarea de piaţă a companiei la BVB este de circa 4,7 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor TGN în principalul coş de acţiuni al pieţei, care a urcat, în intervalul 31 mai - 7 iunie, cu 2,36%, este de 6,85%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a apreciat cu 0,13%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 mai - 7 iunie.

Cel mai bun comportament din cadrul său a fost bifat de acţiunile SIF Moldova (SIF2), al căror avans, în intervalul menţionat, a fost de 7,92%, în raport cu moneda euro.

Joi, 7 iunie, cotaţia SIF2 s-a depreciat cu 1,08%, pe fondul unui rulaj de 336.109 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 273.250 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a crescut cu 2,35%, în raport cu moneda euro, în perioada 31 mai - 7 iunie.

Cu un avans de 10,92%, în raport cu moneda euro, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), reprezintă emitentul cu cea mai bună evoluţie din componenţa indicelui extins, în perioada menţionată.

Pe data de 7 iunie, preţul acţiunilor emitentului a urcat cu 3,79%, pe fondul unui rulaj de 228.690 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de 21.000 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 31 mai - 7 iunie, este condus de acţiunile Electroputere (EPT), ce au avut o creştere de 15,19%, în raport cu moneda euro.

Locul al doilea este ocupat de titlurile SFG, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Electroargeş (ELGS), cu un avans a fost de 9,86%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 23 mai - 6 iunie, este condus de titlurile Integro, care au urcat cu 0,94%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI PLUS Invest, cu o creştere de 0,85%, în timp ce titlurile Fortuna Classic, care s-au apreciat cu 0,57%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,53%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 31 mai - 7 iunie, cu 0,17%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,13%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,59%, în intervalul 31 mai - 7 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 7.690 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 131,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului: 2
1.   Tgn
mesaj trimis de Sfax în data de 11.06.2018, 10:57

Interesant: valoarea de piața a tgn este de mai puțin de un miliard euro in timp ce cheltuielile din prima faza brua este de peste 2 miliarde!. Brua este mai important pentru Ungaria, Croația sau Slovacia decât pentru noi. Practic tgn este aproape obligata sa investească enorm. Sa nu ne miram ca rentabilitatea tgn va prăbuși!

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2018, 17:10

Hmmmm

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 MARTIEBT Index Austria ATX - liderul topului fondurilor de investiţii
19 mar. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 MARTIENuclearelectrica - cel mai performant emitent din BET1
18 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 MARTIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută
15 mar. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEPictura şi preţurile ei1
15 mar. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 MARTIEDupă o corecţie de 3%, aurul revine pe creştere
14 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 MARTIEŞantierul Naval Orşova - liderul rentabilităţilor de la BVB
13 mar. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 MARTIECreştere de 2,32% pentru indicele BET-XT
12 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 FEBRUARIE - 7 MARTIECertinvest BET Index, pe primul loc în topul fondurilor de investiţii
11 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 FEBRUARIE - 6 MARTIETitlurile Alro urcă pe poziţia secundă în topul randamentelor BVB
08 mar. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVENoi vânzări Ghenie de milioane
08 mar. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.