CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IUNIE

Biofarm - printre performerii bursei

13 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Biofarm - printre performerii bursei

Marcând un avans de 16,91%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 - 11 iunie, acţiunile producătorului de medicamente Biofarm (BIO) se situează pe poziţia a doua în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada avută în vedere.

George Brande, analist în cadrul societăţii de brokeraj Interfinbrok, ne-a transmis: "Biofarm a înregistrat o evoluţie ascendentă în ultima perioadă, pe fondul unor volume ridicate, acţiunile BIO performând mai bine decât titlurile celorlalte companii listate din industria farmaceutică - Antibiotice şi Zentiva. De remarcat că, în ultima perioadă, piaţa a fost caracterizată de volatilitate, iar pentru Biofarm rezultatele financiare din primul trimestru al acestui an, când compania a obţinut un profit mai mare cu 29% (n.r. faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017), reprezintă un suport important".

Pentru intervalul avut în vedere, cotaţia BIO a oscilat între o scădere de 2,23%, apărută pe data de 7 iunie, în contextul unui volum de 11.028 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 131.360 de acţiuni, şi un salt de 10,86%, consemnat pe data 8 iunie, în contextul unui rulaj de 260.038 de unităţi.

În săptămânalul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la BVB, publicat de Banca Transilvania (BT) pe data de 11 iunie, se specifică: "BIO a evoluat conform aşteptărilor noastre (n.r. din analizele anterioare) - mai întâi a confirmat, la 0,34 lei, nivelul de preţ prevăzut pe termen scurt, iar, ulterior, după corecţia din august 2017 - februarie 2018 (mişcare contra-trend asupra căreia avertizăm în data de 7 august 2017), a validat şi obiectivul de preţ pe termen lung, din preajma pragului psihologic 0,4 lei/titlu, e drept că într-un interval mai scurt de timp decât luasem iniţial în calcul".

Analiştii de la BT au adăugat: "Tendinţa ascendentă conturată după penetrarea rezistenţei critice (n.r. nivel de preţ ce funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei) de la 0,3 lei/acţiune, anul trecut, rămâne robustă, iar BIO ar putea tinde, pe termen scurt, spre următorul prag relevant din punct de vedere tehnic, situat la 0,42 lei/titlu".

În acest an, compania va distribui către acţionari sub formă de dividende suma de 18,72 milioane de lei, echivalentul unei rate de aproape 52% din profitul anului trecut.

Dividendul brut pe acţiune este de 0,019 lei, ceea ce, la data aprobării acestuia în Adunarea Generală a Acţionarilor, pe 19 aprilie, oferea un randament de 5,76%.

Ultima zi în care se pot achiziţiona acţiuni BIO pentru a beneficia de dividende este 14 august 2018.

Anul trecut, emitentul a obţinut un profit net de 36,03 milioane de lei, în creştere cu 22,22% faţă de cel obţinut în anul 2016, pe fondul aprecierii cifrei de afaceri cu 11,9%, până la 170,23 milioane de lei.

Acţionarul majoritar al companiei este SIF Muntenia (SIF4), ce deţine 50,98% din producătorul de medicamente, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Moldova (SIF2) au 23,22%, respectiv 13,62% din capitalul social al companiei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 1,99%, în perioada 4 - 11 iunie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Digi Communications NV (DIGI), care au avut un avans de 20,61%, în intervalul menţionat.

Pe data de 11 iunie, preţul acţiunii operatorului de telecomunicaţii a urcat cu 1,8%, pe fondul unui volum de 16.923 de unităţi, puţin peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 16.300 de titluri.

Ponderea titlurilor DIGI în principalul coş de acţiuni al pieţei este de 3,94%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 1,85%, în raport cu moneda euro, în intervalul 4 iunie - 11 iunie.

Cel mai bun comportament din cadrul său a fost bifat de acţiunile SIF2 al căror avans, în intervalul menţionat, a fost de 4,74%, în raport cu moneda euro.

Luni, 11 iunie, cotaţia SIF2 a stagnat, pe fondul unui rulaj de numai 9.412 de acţiuni, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 302.300 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a crescut cu 2%, în raport cu moneda euro, în perioada 4 - 11 iunie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile DIGI, a căror pondere în indicele extins este de 3,54%.

Pe primele două poziţii ale clasamentului rentabilităţilor de la BVB, în perioada 4 - 11 iunie, se află titlurile DIGI şi BIO, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans a fost de 14,24%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 mai - 8 iunie, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 5,05%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Maxim, cu o creştere de 4,46%, în timp ce titlurile BT Index Romania ROTX, care s-au apreciat cu 4,34%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,45%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 4 - 11 iunie, cu 0,04%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei nu ar fi adus niciun câştig.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 8,89%, în intervalul 4 - 11 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.840 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 117,4 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 FEBRUARIEPurcari Wineries - cel mai rentabil emitent din BET
20 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 FEBRUARIECreştere de 14,95% pentru titlurile Turbomecanica
19 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 FEBRUARIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
18 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 FEBRUARIEBitcoin - apreciere de 6,8%
12 feb. Mihai Gongoroi


ROBOR la trei luni a stagnat la 3,10%
11 feb. E.A.


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IANUARIE - 7 FEBRUARIERandament de 11,63% pentru titlurile SIF Banat - Crişana
11 feb. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.