CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 APRILIE

Ropharma urcă pe primul loc în topul aprecierilor BVB

16 apr. 2018 Investiţii Personale
A.I.
Ropharma urcă pe primul loc în topul aprecierilor BVB

Marcând o creştere de 10,11%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 5 - 12 aprilie), acţiunile Ropharma Braşov (RPH) ocupă prima poziţie în topul aprecierilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Pentru ultima săptămână, acţiunile lanţului de farmacii au fost tranzacţionate în doar trei şedinţe bursiere, cea mai importantă creştere a preţului titlurilor RPH, de 12,5%, apărând pe data de 12 aprilie, în contextul unui rulaj de 4.348 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 8.600 de titluri.

De altfel, şi în cazul celorlalte două sedinţe bursiere cuprinse în perioada 5 - 12 aprilie, volumul înregistrat a fost sub media ultimei luni de tranzacţionare, ceea ce reflectă un interes redus al participanţilor pieţei pentru titlurile RPH.

Trebuie menţionat că acţiunile RPH au o lichiditate scăzută, ceea ce favorizează oscilaţiile mari ale cotaţiei titlurilor societăţii.

Practic, în cele trei şedinţe de tranzacţionare din intervalul 5 - 12 aprilie, valoarea totală a rulajului consemnat cu titlurile RPH a fost de doar 3.522 de lei.

Pe data de 3 aprilie, compania informa piaţa că pe 2 aprilie, acţionarul Fond de Pensii Administrat Privat NN transmitea o cerere de revocare a dreptului de retragere din societate, nefiind de acord cu preţul stabilit în raportul de evaluare.

Anterior, compania transmisese că, odată cu fuziunea dintre Ropharma SA, în calitate de societate absorbantă şi Farmacia Ecofarm SRL, Imav Pharm SRL, Campanula-Farm SRL şi Farmacia Tesa SRL, în calitate de societăţi absorbite, finalizată la data de 09 noimebrie 2016, unul dintre acţionarii societăţii a solicitat, în baza art. 134 din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale, răscumpărarea de către Ropharma a propriilor acţiuni deţinute de către respectivul acţionar: "Ca urmare, s-a procedat la efectuarea unei expertize de evaluare rezultând o valoare de 0,2834 lei/acţiune. Această valoare a fost confirmată în baza Hotărârii civile nr. 1120/2017, pronunţată de către Tribunalul Braşov la data de 19 octombrie 2017, rămasă definitivă şi irevocabilă".

Distribuitorul de medicamente urmează să demareze un program de răscumpărare a propriilor acţiuni pentru maximum 10% din capitalul social al companiei, pentru a le aloca angajaţilor.

Subiectul urmează să fie aprobat în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 26 aprilie, potrivit comunicatului companiei.

Numărul maxim de acţiuni ce urmează a fi răscumpărate nu va depăşi 10% din capitalul social al companiei, preţul minim urmând să fie egal cu valoarea nominală a acţiunilor RPH, de 0,1 lei/titlu, iar cel maxim de 2 lei/acţiune.

Durata programului de răscumpărare va fi de un an, potrivit comunicatului emitentului.

Anul trecut, societatea a înregistrat un profit net de 8,94 de milioane de lei, cu 3,6% peste cel din anul 2016, de 8,63 milioane de lei, pe fondul unor venituri totale din exploatare de 490,7 milioane de lei, cu 3,9% mai mari faţă de cele din 2016, de 472,23 de milioane de lei.

Lanţul farma este controlat de omul de afaceri Mihai Miron, societatea fiind evaluată la 193,26 de milioane de lei, potrivit datelor BVB.

Pe locul al doilea în clasamentul rentabilităţilor de la bursă se situează acţiunile Romcarbon (ROCE), cu un avans de 7,39%, podiumul acestui clasament fiind completat de titlurile STK Emergent (STK), cu o creştere de 5,7%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale pieţei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 5 - 12 aprilie, cu 0,75%, în raport cu moneda euro, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursă, a crescut cu 0,47%, în acelaşi interval.

Cel mai bun comportament din componenţa celor două coşuri de acţiuni a fost marcată de titlurile OMV Petrom (SNP), a căror creştere a fost, în intervalul menţionat, de 4,99%.

Joi, 12 aprilie, cotaţia SNP urca cu 1,91%, pe fondul unui rulaj de 19,04 milioane de titluri, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 15,12 milioane de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,48%, în raport cu moneda euro, în intervalul 5 - 12 aprilie.

Cea mai bună evoluţie din structura indicelui financiar a fost marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au avut un avans de 1,89%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 12 aprilie, cotaţia FP urca cu 1,46%, pe fondul unui rulaj de 3,83 milioane de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de 5,12 milioane de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 4 - 11 aprilie, este condus de titlurile FDI Carpatica Stock, cu un randament de 2,91%.

Pe poziţia a doua a acestui top se află FDI Omninvest, cu o creştere de 1,52%, locul al treilea fiind ocupat de titlurile BRD Index, cu o rentabilitate de 1,05%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,95%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a stagnat, în intervalul 5 - 12 aprilie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 16,02%, în intervalul 5 ­- 12 aprilie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.140 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 137,09 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Electroargeş - printre performerii bursei
21 mar. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 MARTIEOMV Petrom - liderul randamentelor din BET
20 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 MARTIEBT Index Austria ATX - liderul topului fondurilor de investiţii
19 mar. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 MARTIENuclearelectrica - cel mai performant emitent din BET1
18 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 MARTIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută
15 mar. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEPictura şi preţurile ei1
15 mar. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 MARTIEDupă o corecţie de 3%, aurul revine pe creştere
14 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 MARTIEŞantierul Naval Orşova - liderul rentabilităţilor de la BVB
13 mar. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 MARTIECreştere de 2,32% pentru indicele BET-XT
12 mar. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 FEBRUARIE - 7 MARTIECertinvest BET Index, pe primul loc în topul fondurilor de investiţii
11 mar. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.