CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 IUNIE

BET- FI, cel mai rentabil dintre indicii analizaţi

15 iun. 2018 Investiţii Personale
A.I.
BET- FI, cel mai rentabil dintre indicii analizaţi

Marcel Murgoci, Estinvest: "Probabil, investitorii au mizat pe faptul că şi celelalte două SIF-uri care au aprobat oferte publice de răscumpărare de acţiuni le vor iniţia la un preţ mai mare decât cel existent în piaţă". 

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a marcat un avans de 3,13%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 - 13 iunie, devenind coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cei analizaţi, în perioada avută în vedere.

Cel mai mare salt din cadrul indicelui financiar a fost marcat de acţiunile SIF Moldova (SIF2) care au bifat o apreciere de 9,12%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 6 - 13 iunie.

Avansul preţului acţiunii societăţii de investiţii financiare se datorează, în mare măsură, anunţului din data de 13 iunie, conform căruia Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de răscumpărare a SIF2, pentru 11 milioane de acţiuni, reprezentând 1,08569% din capitalul social al emitentului, la un preţ de 1,818 lei/titlu. Practic, preţul din oferta emitentului se situa cu circa 43% peste ultima cotaţie a SIF2 din data de 12 iunie, de 1,27 de lei.

Operaţiunea de piaţă se va desfăşura în perioada 20 iunie 2018 - 10 iulie 2018, titlurile ce vor fi achiziţionate urmând a fi anulate în vederea reducerii capitalului social al emitentului.

În acea zi, preţul acţiunii SIF2 a urcat cu 12,44%, până la preţul de 1,428 lei/acţiune, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 1,01 milioane de unităţi, de peste trei ori mai mare faţă de media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,3 milioane de titluri.

De altfel, pe data de 13 iunie, pe lângă SIF2, şi celelalte patru societăţi de investiţii financiare au avut creşteri importante, astfel: SIF Banat-Crişana (SIF1) + 9,76%, SIF Transilvania (SIF3) + 4,05%, SIF Muntenia (SIF4) + 6,23% şi SIF Oltenia (SIF5) + 3,31%.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a explicat: "În opinia mea, motorul creşterilor a fost dat de oferta publică de răscumpărare de acţiuni pe care urmează să o deruleze SIF2, la un preţ mult mai mare decât cel din piaţă.

În aceste condiţii, probabil, investitorii s-au gândit că şi celelalte două societăţi de investiţii financiare care au aprobat în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor oferte publice de răscumpărare, adică SIF1 şi SIF5, ar putea proceda precum SIF2, adică să le iniţieze la un preţ mai mare decât cel existent în piaţă , astfel încât au intrat la cumpărare.

Pentru SIF1 acţionarii au aprobat, în aprilie, un program de răscumpărare pentru un număr de maxim 17.620.724 de acţiuni, la un interval de preţ situat între 1 leu şi 4,81 lei. De asemenea, mai există aprobat şi un al doilea program de răscumpărare. În cazul SIF5, acţionarii au votat răscumpărarea a cel mult 32.704.308 de titluri, la un preţ situat între 1,5 şi 2,5 lei.

Se observă că, în ambele situaţii, cotaţia emitenţilor se găseşte sub preţul maxim din ofertă (n.r. cotaţiile de închidere din data de 12 iunie fiind de 2,46 lei/titlu pentru SIF1, res­pectiv 1,934 lei/titlu pentru SIF5).

Pentru celelalte două societăţi de investiţii financiare, res­pectiv SIF3 şi SIF4, care nu au aprobate programe de răscumpărare de acţiuni, este mai greu de spus care sunt motivele creşterii. Din punctul meu de vedere, probabil, avem de-a face cu un efect de contagiune, ştiind că SIF-urile se mişcă, de obicei, în mod sincronizat".

Trebuie menţionat că, în acest an, indicele financiar a dezvoltat o tendinţă descendentă, în prezent BET-FI tranzacţionându-se sub mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar) de 50 şi 200 de zile, ce definesc trendul pe termen mediu şi lung.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,25%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 - 13 iunie, în timp ce indiecele extins BET-XT a urcat cu 0,97%, în aceeaşi perioadă.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de titlurile Digi Communications NV (DIGI), care au avut un avans de 14,93%, în perioada avută în vedere.

Pe data de 13 iunie, preţul acţiunilor DIGI a scăzut cu 1,18%, pe fondul unui volum de 104.147 de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 16.5050 de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 6 - 13 iunie, este condus de acţiunile DIGI, locul al doilea fiind ocupat de titlurile Condmag (COMI), care au avut o rentabilitate de 10,79%, în raport cu moneda euro.

Podiumul acestei ierarhii este completat de acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), cu un avans de 10,24%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 iunie, este condus de titlurile Active Dinamic, care au urcat cu 3,09%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Aus­tria ATX, cu o creştere de 2,98%, în timp ce titlurile ETF - BET Tradeville, care s-au apreciat cu 2,19%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a urcat cu 0,05%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât, în intervalul 6 - 13 iunie, cu 0,29%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 18,07%, în intervalul 6 - 13 iunie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6.480 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 111,27 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 13 - 20 FEBRUARIEETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii
22 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEArtişti români în licitaţii internaţionale
22 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 FEBRUARIEAurul îşi continuă avansul spre maximele lui 2016
21 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 FEBRUARIEPurcari Wineries - cel mai rentabil emitent din BET
20 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 FEBRUARIECreştere de 14,95% pentru titlurile Turbomecanica
19 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 FEBRUARIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
18 feb. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 FEBRUARIEElectrica - printre performerii de la BVB
15 feb. Andrei Iacomi


PLASAMENTE ALTERNATIVEDestinul oamenilor şi al colecţiilor lor
15 feb. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 FEBRUARIETopul rentabilităţilor de la BVB, dominat de titluri cu lichiditate redusă
14 feb. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 FEBRUARIEConted - plus 28%, pe fondul lansării ofertei de preluare
13 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.