CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 DECEMBRIE - 13 DECEMBRIE

Armătura devine liderul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti

15 dec. 2017 Investiţii Personale
A. I.
Armătura devine liderul creşterilor de la Bursa de Valori Bucureşti

Fiind tranzacţionate în numai patru şedinţe în ultima săptămână (intervalul 6 decembrie - 13 decembrie), titlurile societăţii Armătura (ARM), ce au bifat un avans de 7,68%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată, urcă pe primul loc în clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cea mai bună evoluţie a titlurilor producătorului de armături pentru instalaţii în perioada analizată, a apărut miercuri, 13 decembrie, când cotaţia ARM a săltat cu 14,29%, în contextul în care au fost transferate 6.195 de acţiuni, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de 1.911 de unităţi.

În acea zi, SAI Swiss Capital Asset Management, în calitate de persoană iniţiată, a cumpărat 4.812 titluri ARM, la preţul unitar de 0,1997 lei.

În restul zilelor din intervalul 6 decembrie - 13 decembrie în care au avut loc transferuri cu acţiunile producătorului de armături, cotaţia a oscilat între o scădere de 9%, pe data de 6 decembrie, când au fost tranzacţionate 212 titluri şi o creştere de 0,55%, pe 11 decembrie, în contextul unui volum de doar 27 de acţiuni.

Pe 2 octombrie, SAI Swiss Capital Asset Management anunţa deţinerea împreună cu FDI Active Dinamic şi Swiss Capital SA a unui procent de 15,59% din acţiunile companiei. Înaintea tranzacţiei, care s-a realizat pe 29 august, entităţile menţionate aveau 6.135.629 de titluri ARM, ulterior deţinând 6.235.629 de acţiuni.

De atunci, SAI Swiss Capital Asset Management a mai achiziţionat, pe data de 20 noiembrie 2017, 1.923 de titluri ARM, la preţul de 0,18 lei/unitate.

Astfel, în prezent, SAI Swiss Capital Asset Management împreună cu FDI Active Dinamic şi Swiss Capital SA deţine un număr de 6.242.364 de acţiuni, echivalentul a 15,6% din acţiunile producătorului de armături.

La data de 30 septembrie 2017, societatea a înregistrat o pierdere de 2,79 milioane de lei, mai mare faţă de cea suferită în aceeaşi perioadă a anului anterior, de 0,94 milioane de lei.

În 2016, producătorul de armături a suferit o pierdere de 2,9 milioane lei.

Pe lângă grupul format de SAI Swiss Capital Asset Management, FDI Active Dinamic şi Swiss Capital SA, ceilalţi acţionari ai companiei erau, la data de 30 iunie 2017, Hric Beteiligungs Gmbh din Austria, ce deţine 26% din societate şi Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft din Luxemburg, cu un pachet de 16,76%, potrivit datelor publicate pe site-ul BVB.

Trebuie menţionat că, lichiditatea redusă a acţiunilor emitentului, ce favorizează oscilaţiile ridicate de preţ, reprezintă unul dintre factorii ce contribuie la aprecierea semnificativă a titlurilor companiei.

Pe de altă parte, performanţa acţiunilor ARM iese în evidenţă pe fondul unei perioade de scăderi pentru majoritatea titlurilor listate la BVB, doar nouă acţiuni listate la bursă marcând creşteri, în intervalul 6 decembrie - 13 decembrie.

Locul al doilea în acest clasament este ocupat de titlurile Sphera Franchise Group (SFG), a căror cotaţie a săltat cu 6,6%, podiumul aprecierilor de la bursă fiind completat de acţiunile Boromir (SPCU), ce au urcat cu 2,45%, în perioada menţionată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,85%, în perioada avută în vedere.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată, în intervalul 6 decembrie - 13 decembrie, de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie a urcat cu 0,57%, în raport cu moneda euro.

Miercuri, 13 decembrie, preţul titlurilor SIF1 cobora cu 0,57%, pe fondul unui volum 20.086 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 40.147 de unităţi.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB, a coborât, în perioada 6 decembrie - 13 decembrie, cu 1,63%, în raport cu moneda euro.

Toate componentele principalului coş de acţiuni al pieţei s--au depreciat în intervalul menţionat, cea mai mică scădere fiind marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ce au coborât cu 0,6%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 13 decembrie, cotaţia FP a scăzut cu 0,59%, în contextul unui volum de 8,42 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de zile, de circa 5,76 milioane de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii de la BVB, a scăzut cu 1,68%, în perioada menţionată, raportat la moneda euro.

Din cadrul său, cel mai bun comportament a fost înregistrat de acţiunile SIF1, a căror pondere în indicele extins este de 3,9%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 decembrie - 12 decembrie, este condus de titlurile OTP Global Mix, cu o apreciere de 0,45%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat FDI MONOLITH, ce a înregistrat o creştere de 0,32%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile YOU INVEST Active EUR, care au urcat cu 0,28%.

Cotaţia aurului a scăzut cu 1,47%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,01%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut un randament de 0,02%, în intervalul 6 decembrie - 13 decembrie, în timp ce rentabilitatea depozitelor în lei a fost de 0,03%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 19,44%, în perioada 6 decembrie - 13 decembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 16.700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 279,85 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 OCTOMBRIEFondul Proprietatea, cel mai rentabil emitent din BET-FI
23 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 OCTOMBRIEETF - BET Tradeville, pe prima poziţie în topul fondurilor de investiţii
22 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVEPictura lui Ghenie şi tocătorul lui Banksy2
19 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 10 - 17 OCTOMBRIEOMV Petrom, printre performerii bursei
19 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 OCTOMBRIEAurul - pe radarul investitorilor
18 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 OCTOMBRIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de emitenţi cu o lichiditate scăzută
17 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIECreştere de 8,55% pentru Condmag
16 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIEPatria Bank - pe poziţia secundă, în topul randamentelor bursei
15 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIESIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI
12 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVERomânia, pe harta Jules Pascin a lumii
12 oct. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.