CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 FEBRUARIE - 13 FEBRUARIE

BET urcă cu 1,31%

15 feb. 2018 Investiţii Personale
A.I.
BET urcă cu 1,31%

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce are în componenţa sa cele mai lichide treisprezece companii ale bursei cu excepţia SIF-urilor, a crescut, în perioada 6 februarie - 13 februarie, cu 1,31%, în raport cu moneda euro, (sau 1,63% în raport cu moneda naţională) reprezentând coşul de acţiuni cu cea mai bună evoluţie dintre cei analizaţi, în acest interval.

Spre deosebire, pieţele internaţionale au avut evoluţii diferite faţă de cea locală în perioada menţionată.

De pildă, indicele DJIA al pieţei din Statele Unite ale Americii a coborât, în intervalul 6 februarie - 13 februarie, cu 1,09%, indicele DAX al bursei din Frankfurt s­-a depreciat cu 1,58%, iar indicele FTSE 100 al pieţei londoneze a urcat cu 0,37%.

Analiştii pieţei de capital consultaţi de Ziarul BURSA pe parcursul ultimei săptămâni au indicat, drept principal motiv pentru creşterea pieţei de la Bucureşti, faptul că ne aflăm în perioada de raportare a rezultatelor financiare ale anului 2017 pentru emitenţii de la BVB.

Potrivit acestora, investitorii au aşteptări pozitive legate de performanţa majorităţii societăţilor incluse în BET şi a dividendelor acordate de aceste companii.

În plus, statul va cere şi în acest an, ca 90% din câştigurile companiilor din portofoliu să fie distribuite acţionarilor sub formă de dividende, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern în data de 8 februarie.

În acest context, cel mai bun randament din cadrul indicelui BET a fost avut de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au urcat cu 6,73%, în intervalul 6 februarie - 13 februarie, societate care şi-a publicat deja rezultatele financiare preliminare pentru 2017.

Anul trecut, BRD a obţinut, la nivel de grup, un profit net de 1,4 miliarde de lei, în creştere cu 85,3% faţă de cel din anul 2016, conducerea băncii vizând propunerea unei rate de alocare a profitului acţionarilor sub formă de dividende de 83%.

În raportul de analiză tehnică publicat pe data de 12 februarie de Banca Transilvania se indică un prim obiectiv de preţ pentru acţiunile BRD de 14,3 lei/unitate.

"Suntem în continuare de părere că perspectiva de ansamblu asupra trendului (n.r. pentru cotaţia BRD) rămâne pozitivă, iar ca prim obiectiv de preţ prevedem nivelul 14,3 lei/unitate, zona maximelor înregistrate vara trecută", se menţionează în raport.

Pe data de 13 februarie, cotaţia societăţii bancare stagna, la preţul unitar de 13,58 de lei, pe fondul unui rulaj de 481.185 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 610.000 de titluri.

Tot în acea zi a fost realizat şi un transfer pe piaţa "deal" cu acţiunile BRD, în valoare de 1,97 milioane de lei, la preţul de 13,7 lei/unitate.

Capitalizarea societăţii bancare este de circa 9,46 miliarde de lei, potrivit datelor afişate pe site-ul bursei.

Spre deosebire de BRD, podiumul rentabilităţilor de la BVB în perioada 6 februarie - 13 februarie este ocupat de acţiuni cu o valoare de piaţă mult mai mică.

Practic, capitalizarea societăţii Electrocontact (ECT), ce ocupă prima poziţie în acest clasament, cu o apreciere de 11,64%, în intervalul 6 februarie - 13 februarie, este de doar două milioane de lei.

Pentru compania Dafora (DAFR), a cărei cotaţie a crescut cu 11,03%, în raport cu moneda euro, valoarea de piaţă este de 27,06 milioane de lei, iar în cazul Farmaceutica Remedia (RMAH), ale cărei titluri au avansat cu 9,03%, în acelaşi interval de timp, capitalizarea este de 37,13 milioane de lei.

Astfel, cele mai rentabile trei companii ale bursei, din perioada 6 februarie - 13 februarie, sunt societăţi cu o valoare de piaţă redusă, având o lichiditate slabă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii ale bursei, s-a apreciat cu 1,25%, în raport cu moneda euro, în intervalul 6 februarie - 13 februarie.

Cea mai bună evoluţie din cadrul său fost avută de acţiunile Alro (ALR), a căror cotaţie a urcat cu 8,22%, în perioada menţionată.

Marţi, 13 februarie, preţul acţiunilor producătorului de aluminiu creştea cu 0,29%, în contextul în care au fost transferate 18.244 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 41.600 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus FP, a coborât cu 0,13%, în intervalul 6 februarie - 13 februarie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Banat - Crişana (SIF1), a căror cotaţie a urcat cu 3,17%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 13 februarie, cotaţia SIF1 creştea cu 3,45%, pe fondul unui rulaj de circa 151.817 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 40.476 de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF1 în indicele financiar este de 19,9%.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 februarie - 12 februarie, este condus de titlurile Raiffeisen Confort Euro, cu o apreciere de 0,06%.

Pe următoarea treaptă a podiumului s-au situat fondurile OTP Dollar Bond, ce au suferit o scădere de 0,02%, topul fiind completat de titlurile BT Euro Obligaţiuni, cu un randament negativ, de 0,04%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,56%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,32%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 6 februarie - 13 februarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,28%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 10,52%, în perioada 6 februarie - 13 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.870 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 150 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 7 - 14 IANUARIETopul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
16 ian. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IANUARIEBT Index Austria ATX - liderul fondurilor de investiţii1
15 ian. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 IANUARIEOltchim, surpriza aprecierilor de la BVB la începutul anului
14 ian. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVEPrimul "Sărut" şi valoarea sa de piaţă
11 ian. MARIUS TIŢA


PFA-urile şi II-urile îşi pot modifica obiectul de activitate
07 ian. M.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVECum a fost 2018, cum va fi Brexitul?2
04 ian. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN ANUL 2018Nuclearelectrica - liderul randamentelor din BET
04 ian. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 12 - 19 DECEMBRIECu tot cu dezastrul de miercuri, acţiunile Ropharma urcă cu 2,89%
21 dec. 2018 Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVELicitaţii de iarnă şi de Crăciun fericit
21 dec. 2018 Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 DECEMBRIERompetrol Well Services, cel mai rentabil emitent de la BVB
20 dec. 2018 Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.