CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 OCTOMBRIE

Salt de 5,46% pentru Erste Group Bank la BVB

17 oct. 2019 Investiţii Personale
MIHAI GONGOROI
Salt de 5,46% pentru Erste Group Bank la BVB

Cu o creştere a cotaţiei de 5,46%, în raport cu moneda euro, în intervalul 8 - 15 octombrie, acţiunile Erste Group Bank (EBS) listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se situează pe prima poziţie în topul celor mai bune randamente livrate investitorilor din rândul companiilor tranzacţionate la BVB, în perioada menţionată.

Este un parcurs care se datorează, într-o proporţie semnificativă, unei aprecieri de 4,05% afişată la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare din data de 11 octombrie, creştere ce a apărut pe fondul unui rulaj de 4.865 de titluri, al doilea cel mai mare din perioada analizată, peste media ultimelor 20 de zile de tranzacţionare, situată la 2.208 de acţiuni.

Evoluţia, aproximativ identică titlurilor Erste listate la bursa de la Viena, reprezintă un raliu în trend descendent ce a fost impulsionat de contextul general pozitiv pentru activele de risc apărut pe fondul negocierilor dintre Statele Unite şi China, respectiv informaţiile care arătau o posibilă detensionare a relaţiei comerciale dintre Statele Unite şi China. Negociatorii celor două ţări au anunţat în week-end că au căzut de acord asupra unui acord comercial în primă fază, însă pactul trebuie parafat până la data de 15 decembrie, când ar trebui să intre în vigoare noi taxe comerciale pe bunuri chineze în valoare de 160 de miliarde de dolari, în principal produse de larg consum. Semnarea acestui acord în primă fază va duce ulterior la noi negocieri între cele două mari puteri pentru stabilirea unor protecţii pentru drepturi intelectuale, transferuri de tehnologie, acces la pieţele chineze precum şi soluţii pentru mecanismul de soluţionare a disputelor.

La bursa vieneză, preţul acţiunii instituţiei de credit a urcat cu 5,53%, până la 134,55 euro/titlu, în intervalul 8 - 15 octombrie.

Pentru restul celor cinci zile bursiere cuprinse în perioada menţionată, cotaţia EBS la BVB a înregistrat alte trei şedinţe de creştere şi două de scădere, cu fluctuaţii între o apreciere de 1,08%, avută în data de 9 octombrie, respectiv o scădere de 0,49%, marcată în ziua bursieră din 15 octombrie.

În primele şase luni din 2019, Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a obţinut un profit net de 732 milioane de euro, puţin sub profitul net de 774 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului anterior. Rezultatul operaţional al grupului la jumătatea anului a fost cel mai bun din ultimii cinci ani, în creştere la 1,44 miliarde de euro de la 1,3 miliarde de euro în semestrul întâi din 2018.

Erste Group Bank are o prezenţă importantă în ţara noastră, în condiţiile în care circa 9% din veniturile sale sunt asigurate de BCR, cea mai mare bancă din ţara noastră.

Topul celor mai rentabile acţiuni de la BVB este completat de acţiunile Electroputere (EPT), care au marcat un salt de 4,45%, în perioada 8 - 15 octombrie, şi de titlurile Rompetrol Well Services (PTR), care, în perioada avută în vedere, au crescut cu 4%, în raport cu moneda unică europeană. Menţionăm că ambii emitenţi reprezintă societăţi cu o lichiditate foarte scăzută, elemente ce favorizează oscilaţii puternice ale preţului.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la bursa locală, a marcat o apreciere de 0,52%, în perioada menţionată, titlurile operatorului Bursei înregistrând cel mai performant parcurs, de 1,88%, în raport cu moneda euro.

Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,34%, în timp ce indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri la care se adaugă Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o creştere de 0,17%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie, în perioada 8 - 15 octombrie, a fost înregistrată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au câştigat 2,71%.

Topul fondurilor de investiţii, în perioada 7 - 14 octombrie, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au crescut cu 2,03%, reflectând evoluţia atât a titlurilor Erste de la Viena (emitentul cu cea mai mare pondere în indicele ATX), cât şi parcursul pozitiv general al bursei vieneze, al cărei indice de referinţă ATX a crescut cu 2,25%, în perioada analizată.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Euro Clasic, cu o creştere de 0,47%, în timp ce titlurile BRD Global Clasa A, care s-au apreciat cu 0,42%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,63%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 8 - 15 octombrie, cu 0,09%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul avut în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,07%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 1,02%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:45, criptovaluta se tranzacţiona în scădere cu 2%, în apropierea nivelului de 8.120 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 146,82 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVEBanda desenată şi noi, copiii
21 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVECivilizaţia cărţii1
14 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESezonul de vară-toamnă-iarnă
07 sep. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESosirea lui Ghenie1
31 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaPLASAMENTE ALTERNATIVELicitaţii de vară
24 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVETescani, din neamul artiştilor
17 aug. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEÎncântat la Encants
07 aug. Marius Tiţa


Marius TiţaUn secol de cercuri olimpice
31 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVEFascinaţia reflexiilor cromatice1
24 iul. Marius Tiţa


PLASAMENTE ALTERNATIVESofia, Sfânta Sofia
17 iul. Marius Tiţa

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.