CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 FEBRUARIE - 15 FEBRUARIE

Romgaz - printre cele mai performante titluri ale bursei locale

Romgaz - printre cele mai performante titluri ale bursei locale

Analiştii Banca Transilvania: "Pe termen mediu, preţul ţintă pentru cotaţia SNG este de 36,5 lei" 

Marcând un salt de 5,75%, în raport cu moneda euro, acţiunile companiei Romgaz (SNG), devin printre cele mai performante titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ultima săptămână.

Pe data de 15 februarie, înainte de deschiderea şedinţei de tranzacţionare, producătorul de gaze naturale îşi publica rezultatele financiare preliminare pentru anul 2017, compania afişând un profit net de 1,86 miliarde lei, în creştere cu 82,4% faţă de cel din anul 2016, pe fondul creşterii producţiei, dar şi al înregistrării unei creanţe de 244,38 milioane de lei faţă de bugetul statului, în urma unui control fiscal, potrivit raportului companiei.

Cifra de afaceri estimată se ridică la 4,59 miliarde de lei, cu aproape 35% peste cea din anul 2016, de 3,41 miliarde de lei.

Veniturile din vânzarea de energie electrică au atins valoarea de 464,17 milioane de lei, în creştere cu 38% faţă de anul 2016, iar veniturile din înmagazinarea gazelor naturale au crescut cu 46,44%, fiind estimate la 505,76 milioane de lei.

Anul trecut, costul mărfurilor vândute a crescut cu 22,49%, iar costurile generate de dezechilibrele negative pe piaţa de echilibrare a energiei electrice au scăzut cu 66,1%.

Capitalurile proprii ale societăţii s-au diminuat cu 3,63% faţă de finalul anului 2016, pe fondul repartizării către acţionari, sub formă de dividende, a rezultatului anului 2016 şi a unei părţi din rezultatul obţinut în anii anteriori.

Datoriile comerciale şi alte datorii au crescut, la 31 decembrie 2017 faţă de anul precedent cu 12,47%.

Totodată, în 2017, producătorul de gaz a realizat investiţii în valoare de 781,77 milioane lei, în creştere cu 57,07% faţă de nivelul realizat în anul precedent.

În ziua publicării rezultatelor pentru anul trecut, cotaţia SNG a urcat cu 2,94%, până la 35 de lei/unitate, fiind transferate 382.690 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 129.550 de titluri, aceasta fiind, de altfel, şedinţa cu cea mai bună evoluţie a acţiunilor SNG din perioada menţionată, atât din punctul de vedere al preţului, cât şi al volumului.

În restul zilelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 8 februarie - 15 februarie, cotaţia SNG a variat între o creştere de 2,13%, pe data 12 februarie şi scăderi de 0,3%, apărute atât pe 9 februarie, cât şi pe 13 februarie.

În raportul de analiză tehnică publicat pe data de 12 februarie de Banca Transilvania, se indica că preţul acţiunilor SNG se află pe un trend ascendent, nivelul ţintă pentru cotaţia producătorului de gaze naturale pe termen mediu fiind de 36,5 lei/titlu.

Anul trecut, rentabilitatea acţiunilor SNG a fost de 48,24%, incluzând şi dividendele, în condiţiile în care compania a distribuit dividende atât din profitul obţinut în anul 2016, cât şi suplimentare, la cererea acţionarului majoritar, Statul Român.

Şi în acest an statul va cere ca 90% din câştigurile companiilor din portofoliu să fie distribuite acţionarilor sub formă de dividende, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a şedinţei de guvern în data de 8 februarie.

Statul Român, prin Ministerul Energiei deţine 70% din companie.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii de la BVB cu excepţia SIF-urilor, a urcat, în perioada 8 februarie - 15 februarie, cu 2,23%, în raport cu moneda euro, în timp ce indicele BET-XT, BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursă, s-a apreciat, în aceeaşi perioadă, cu 2,12%.

Acţiunile SNG au reprezentat titlurile cu cea mai bună evoluţie, în cazul ambelor coşuri de acţiuni.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 1,76%, în intervalul 8 februarie - 15 ianuarie, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror creştere a fost de 3,35%, în raport cu moneda euro.

Pe data de 15 februarie, cotaţia SIF1 scădea cu 0,99%, pe fondul unui rulaj de 108.631 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de aproape 72.700 de titluri.

Topul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Alumil (ALU), a căror apreciere a fost de 17,43%, în raport cu moneda euro, în intervalul 8 februarie - 15 februarie.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile SNG, podiumul randamentelor de la bursa locală fiind completat de titlurile Socep (SOCP), ce au urcat cu 4,65%, în raport cu moneda euro.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 7 februarie - 14 ianuarie, este condus de titlurile Active Dinamic, cu o apreciere de 2,26%.

Pe locul al doilea al podiumului s-a situat ETF - BET Tradeville, ce a înregistrat o apreciere de 1,69%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Certinvest XT Index, care au urcat cu 1,59%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,29%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,14%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în intervalul 8 februarie - 15 februarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,1%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 18,98%, în perioada 8 februarie - 15 februarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 9.820 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, capitalizarea de piaţă a monedei digitale era de circa 167,7 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

Conacul boieresc "Stupina lui Christoph", scos la vânzare
16 dec. L.I.


PLASAMENTE ALTERNATIVEZece ani de licitaţii Artmark
14 dec. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 DECEMBRIECreştere de 2,55% pentru Electromagnetica
14 dec. Andrei Iacomi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIEClasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută
13 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 DECEMBRIEFondul Proprietatea - cel mai rentabil emitent din BET-FI
12 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 7 DECEMBRIEImpact Developer & Contractor, printre performerii bursei
11 dec. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 NOIEMBRIE - 6 DECEMBRIEAurul - din nou în atenţia investitorilor
10 dec. Mihai Gongoroi


PLASAMENTE ALTERNATIVENickolaie
07 dec. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 NOIEMBRIE - 5 DECEMBRIEBanca Transilvania, locul al doilea în topul rentabilităţilor BVB
07 dec. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 NOIEMBRIE - 4 DECEMBRIEZentiva, cel mai rentabil emitent de la BVB
06 dec. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.