Centenarul îşi pierde valoarea şi semnificaţia

14 mai. 12:54 Cultură
Mihaela Dan
Sursa Foto: Facebook
Sursa Foto: Facebook

"Cultura în pragul Centenarului Marii Uniri: Identitate, Patrimoniu şi practici culturale" este tema Barometrului Cultural pe 2017, prezentat, astăzi, de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Informare Culturală. Concluzia acestuia este că pentru mai mult de jumătate dintre români Centenarul nu înseamnă nimic, informează News.ro.

Cercetarea a vizat a doua parte a anului 2017, iar subiectele au fost Anul European al Patrimoniul Cultural şi Anul Centenarului României.

Pentru consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, datele obţinute prin această cercetare "sunt îngrijorător de neaşteptate", de cealaltă parte, Vintilă Mihăilescu a spus că se aştepta la "mult mai rău".

Cercetătorul a vorbit despre informaţiile obţinute din ţară. "În Bucureşti, întrebaţi ce le trece prin minte când aud Centenar, 60% au răspuns «Nimic». Deci, pentru peste jumătate dintre români, Centenarul nu evocă nimic", a spus el.

Legat de acest fapt, profesorul universitar Dumitru Borţun a explicat că celebrarea Centenarului trebuia precedată de o campanie de comunicare. "Noi nu am avut o campanie prealabilă cu privire la Centenar. (...) Nu trebuie să acuzăm oamenii, să râdem de ei, că nu ştiu", a precizat el, adăugând că este o "vină" comună. Acest fapt reflectă probleme mari la nivelul întregii societăţi.

"Evident", a spus Mihăilescu, românii sunt mândri de naţionalitatea lor, dar consideră că au şi motive să le fie ruşine cu ea. "Au fost multe cazuri de răspunsuri de acest gen care fac parte dintr-un soi de confuzie identitară", a subliniat el.

Referitor la autoidentificare, este relevant, în raportul lansat astăzi, că românii se consideră mai mult "oameni ai locului", iar în jur de 6-7%, europeni. "Este un lucru important, o revalorizare a localului, a valorilor locale".

Nouăzeci de procente dintre repondenţi sunt de acord cu tradiţiile şi obiceiurile, dar 60% cred că ele împiedică dezvoltarea societăţii.

Asta, a exlicat Mihăilescu, vine din "cultul modernităţii, care îl bate pe cel al tradiţiei şi e normal".

"Problema acum este de modernizare, oamenii nu se mai gândesc la tradiţii. (...) La următorul Centenar cred că vom fi mai bine", a încheiat Vintilă Mihăilescu.

Această cercetare a INCFC ar trebui să stea la baza unei strategii culturale, au afirmat Nistor, Mihăilescu şi Borţun. "Dialogul politic este necesar, dar bazat pe realităţi", a spus Nistor.

"Dacă vrem o strategie culturală care să nu se schimbe la fiecare schimbare de miniştri, ştiu că ei se schimbă des, atunci cunoaşterea realităţii, a ceea ce cetăţenii aşteaptă de la sistemul cultural, este necesară", a mai declarat Nistor.

Un indice cuprins în Barometru face referire la promovarea şi prezentarea manifestărilor zilei naţionale la TV şi radio. Din totalul celor intervievaţi, 18% au răspuns că nu au urmărit niciodată la posturile de televiziune emisiuni şi transmisiuni dedicate zilei de 1 Decembrie. Tot atâţia au spus că urmăresc anual programele dedicate Zilei Marii Uniri.

"De ce e rău că nu participă sau că nu urmăresc? Pentru că aceste manifestări contribuie la formarea identităţii temporale a unei naţiuni. Adică să aibă o naraţiune desfăşurată în timp", a adăugat Borţun.

Legat de datele obţinute în această cercetare, coordonată de Carmen Croitoru, directoarea Institutului, le recomandă autorităţilor să le analizeze, pentru eventualitatea în care vor întocmi o strategie.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Manualul unic pregăteşte generaţia dezinformată10
21 sep. Octavian Dan


Dosarul "diplome de licenţă fără studii": un nou lot, trimis în judecată
20 sep. O.D.


Manual "istoric" prin numărul de erori
19 sep. O.D.


EDUCAŢIEUniversitatea de Vest Timişoara a intrat în EUniverCities
18 sep. O.D.


Fostul ministru al Educaţiei, faţă în faţă cu discriminarea
14 sep. O.D.


Educaţia, între plata cu ora şi toaleta din curte1
12 sep. O.D.


EDUCAŢIEStartul în noul an şcolar a stat sub semnul lui: "facem şi dregem"!1
11 sep. D.N.


EDUCAŢIEAn şcolar nou, probleme organizatorice vechi
10 sep. Octavian Dan


EDUCAŢIEAngajaţii sunt nemulţumiţi că lipsesc mijloacele moderne de predare
07 sep. O.D.


Ministerul Educaţiei apelează, din nou, la erată
06 sep. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.