Cercetătorii, nemulţumiţi de risipirea banilor publici 1

10 aug. 21:36 Politică
George Marinescu

Sistemul de cercetare din ţara noastră este subfinanţat de foarte mulţi ani. Chiar dacă actualul guvern preconizează că va aloca 1% din produsul intern brut pentru dezvoltarea inovaţiei şi cercetării, reprezentanţii Federaţiei Sindicale Hermes consideră că banii respectivi vor fi risipiţi, din cauza lipsei criteriilor de competitivitate şi evaluare a proiectelor de cercetare ştiinţifică.

Reprezentanţii federaţiei sindicale din domeniul cercetării, organizaţie care numără 1200 de cercetători şi lucrători în mediul de cercetare şi în învăţământul superior, consideră că Ministerul Cercetării şi Inovării şi Administraţia Prezidenţială folosesc subiectul bugetului cercetării cu intenţia unei răfuieli politice.

Conform unui comunicat de presă trimis de Federaţia Sindicală Hermes, în mijlocul acestei confruntări se află "cercetătorii de profesie, izolaţi într-un sistem închis, guvernat de analfabeţi funcţionali şi de impostură ştiinţifică".

Cercetătorii consideră că ministerul de resort şi-a abandonat misiunea şi "continuă campania de consolidare a poziţiei politrucilor şi impostorilor aflaţi în funcţii de conducere în institutele naţionale de cercetare - dezvoltare, care se ocupă de un surogat al ştiinţei combinat cu idei ştiinţifico-fantastice, în locul cercetării ştiinţifice autentice".

Reprezentanţii Federaţiei Hermes susţin, cu privire la competiţiile privind dezvoltarea instituţională, că acestea "au ajuns adevărate caricaturi groteşti, o cumplită bătaie de joc la adresa oricărui om cu bun simţ şi minimă inteligenţă".

Conform comunicatului de presă emis de federaţie, una dintre cele mai prestigioase universităţi din România, după numărul de granturi câştigate, a devenit Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat. Cel mai important proiect al acestei universităţi este construirea unui centru de cercetări, în Delta Dunării, la Murighiol, pe care federaţia Hermes îl consideră total inutil.

Cercetarea, condusă de o castă de pensionari afiliaţi politic

Dr. George Epurescu, vicepreşedintele Federaţiei Hermes, a spus pentru ziarul Bursa: "Pentru dezvoltarea instituţională, ministerul a alocat anul trecut 20.000 lei pe lună pentru o unitate de cercetare. Această sumă este o bătaie de joc pentru că nu acoperă salariul lunar al unui cercetător ştiinţific de gradul I".

El consideră că este nevoie ca ministerul de profil să aloce resursele financiare pe criterii serioase. Conform acestuia, resursele actuale sunt îndestulătoare, dar gradul de rispire a banilor este foarte ridicat în condiţiile în care sunt efectuate cheltuieli care nu au legătură strictă cu cercetarea ştiinţifică.

George Epurescu a menţionat: "Lucrurile nu funcţionează în acest moment deoarece există un sistem de castă care guvernează cercetarea şi înlătură orice competiţie reală. Creşterea alocărilor bugetare nu ar face decât să întărească această castă, ai cărei membri ar scurge banii către alte destinaţii mai puţin oneste".

Omul de ştiinţă susţine că ministerul cercetării a emis în medie 4 ordine de ministru pe zi începând de anul trecut, dar mai puţin de 5% dintre acestea sunt publice.

Federaţia Hermes acuză şi modul în care persoanele care au trecut de vârsta de pensionare ocupă locurile vacante care ar fi necesare pentru introducerea în sistem a tinerilor cercetători. Conform lui George Epurescu, există practica prin care posturile vacante sunt ocupate de aceeaşi persoană care lucrează în mai multe unităţi de cercetare şi nu ar avea timpul fizic necesar să fie prezente toate în aceeaşi zi, pentru a încasa de la toate acestea câte un salariu lunar. Multe dintre aceste persoane ar avea vârsta senectuţii, iar practica lor alungă tinerii cercetători din ţară.

Omul de ştiinţă mai susţine că aceeaşi situaţie este şi Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului. Aceasta ar funcţiona ilegal, cercetătorii fiind reprezentaţi de septuagenari lipsiţi de atributul reprezentării, fără rezultate ştiinţifice, dar cu funcţii în colegiile consultative.

Federaţia Hermes consideră că actuala politică a ministerului cu privire la managementul cercetării înseamnă o izolare faţă de Uniunea Europeană, prin eliminarea tuturor mecanismelor privind bunele practici în acest domeniu.

Reprezentanţii federaţiei sindicale susţin că noile modificări privind organizarea cercetării sunt menite să umilească oamenii de valoare din acest domeniu şi să îi determine să părăsească sistemul. Conform lui George Epurescu, obiectivul final ar fi deturnarea bugetului cercetării către buzunarele clientelei politice.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2018, 00:12

Daca cercetarea este condusă de o castă de pensionari afiliaţi politic, cercetati fratilor si vedeti ca-i puteti pensiona cu adevarat.

 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

DACĂ GUVERNUL DECIDE ÎNGHEŢAREA SALARIILOR:Sindicatele din sănătate ameninţă cu proteste
15 dec. M.T.


PARCHETUL GENERAL:Avocaţii vor intra cu telefoanele în unităţile de parchet
14 dec. T.A.


Băsescu: Moţiunea de cenzură nu are şanse să treacă
14 dec. T.A.


Barna, entuziasmat de decizia în cazul jurnalistului Kamil Demirkaya
14 dec. T.A.


Codrin Ştefănescu: Dragnea va transmite un mesaj important1
14 dec. T.A.


EUGEN TOMAC: Vot de conştiinţă pentru demiterea Guvernului
14 dec. T.A.


LUNI ÎN PARLAMENT:Şedinţă pentru citirea moţiunii de cenzură şi numirea unui vicepreşedinte ASF
14 dec. A.I.


FLORIN IORDACHE:Proiectul legii pensiilor intră la vot cel târziu miercuri
14 dec. T.A.


ORBAN:Alegerile anticipate, cea mai bună soluţie pentru România
14 dec. A.M.


DESPRE DEPUNEREA MOŢIUNII:Turcan: Strategia PSD-ALDE - blocarea negocierilor1
14 dec. T.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.