CET Govora şi-a cerut insolvenţa

06 mai. 2016 Companii-Afaceri
A.A.

CET Govora, cel mai mare producător de energie electrică şi termică din judeţul Vâlcea, şi-a cerut insolvenţa, la finalul lunii aprilie, potrivit dosarului înregistrat la Tribunalul Vâlcea, care a stabilit data de 9 mai ca prim termen de judecată.

În februarie 2015, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Societăţii Complexul Energetic Oltenia transferul minelor Alunu şi Berbeşti de la CE Oltenia, la CET Govora, în cuantumul datoriilor istorice.

Ministerul a precizat atunci că acţiunea vine ca urmare a acceptării de către cele două părţi implicate - în data de 9 ianuarie 2015, a soluţiei avansate de reprezentanţii Ministerului Energiei, punându-se astfel capăt unor discuţii şi negocieri între CE Oltenia şi CET Govora ce trenau de aproximativ un an şi jumătate. Cu prilejul vânzării se sting şi datoriile istorice dintre cele două societăţi.

Exploatările miniere Alunu şi Berbeşti au 1097 de angajaţi şi au exploatat, în anul 2014, 1.410 mii tone de cărbune energetic.

CET Govora are creanţe de încasat de la Oltchim, de 137 de milioane de lei. După deschiderea insolvenţei, Oltchim a acumulat alte datorii faţă de CET Govora, de peste 50 milioane de lei, potrivit presei locale din Vâlcea.

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a spus, în martie 2015, că CET Govora se numără printre creditorii importanţi care au votat planul de reorganizare a companiei.

Compania PCC, care deţine 32,3% din capitalul social al Oltchim (OLT) încearcă să convingă, din nou, autorităţile române să elaboreze planul de reorganizare a combinatului vâlcean, după ce, la începutul lunii, acţionarii OLT i-au respins această propunere.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (companie care deţine 32,3% din capitalul social al Oltchim), critica, în octombrie 2014, relaţia dintre Oltchim şi CET Govora, singurul furnizor de electricitate şi abur industrial pentru Oltchim. Domnia sa spunea: "Combinatul are datorii istorice imense faţă de CET Govora, de peste 200 milioane de lei (peste 63 de milioane de lei după intrarea în insolvenţă, şi 136,9 milioane lei, înainte de intrarea în insolvenţă). Având în vedere cuantumul imens al acestor datorii, precum şi faptul că societatea continuă să acumuleze datorii, consiliul de administraţie al CET Govora a decis să oprească furnizarea de abur industrial către Oltchim SA. În faţa unei asemenea probleme atât de serioase, conducerea Oltchim nu a identificat o altă soluţie decât să solicite Ministrului Economiei - Constantin Niţă (n.r la data respectivă), să intervină în sensul de a convinge conducerea CET Govora să continue furnizarea de materie primă către Oltchim.

Această situaţie reprezintă, pe de o parte, un caz clasic de ajutor de stat, iar, pe de altă parte, demonstrează o totală lipsă de competenţă profesională.

Desigur că o asemenea «intervenţie» nu rezolvă problemele companiei, ci doar prelungeşte situaţia bolnavă în care se află societatea pentru mai mult timp. De asemenea, această situaţie pune în pericol însăşi existenţa CET Govora, care de altfel este singurul furnizor de apă caldă şi căldură în judeţul Vâlcea".

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Traian Bădulescu: "Cei mai mulţi români petrec weekend-urile în destinaţii autohtone"
16 iul.


Mediul rural, fără asistenţă medicală de urgenţă
16 iul. George Marinescu


"Metro" nu vrea să vândă lanţul "Real"
16 iul.


MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE, VICTOR NEGRESCU:"Este normal ca fiecare agricultor din UE să beneficieze de sprijin similar"
16 iul.


ÎN PRIMELE CINCI LUNI DIN 2018INS: "Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017"
16 iul. Ramona Radu, Vlad Dobrea


LAURENŢIU BACIU, LAPAR:"Numai 15% din suprafaţa agricolă a ţării este irigată"
16 iul. Ramona Radu


Rusia şi OPEC, gata să majoreze producţia de petrol dacă piaţa o va cere
16 iul.


"Transelectrica" a atribuit un contract de 10 milioane euro pentru retehnologizarea staţiei Medgidia Sud
16 iul.


România şi Franţa, parteneri în domeniul aeronautic
15 iul. A.M.


Fuziunea între Alstom şi Siemens anchetată de UE
14 iul. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.