City of London nu susţine tipul de acord comercial cu UE avut în vedere de Theresa May

07 mar. 2018 Jurnal de criză

Premierul britanic Theresa May a spus luni că vrea ca serviciile financiare să facă parte din parteneriatul economic cu Uniunea Europeană, pe care le-a inclus în acordurile comerciale convenite cu alte state, dar aceste tratate nici măcar nu se apropie de ceea ce vrea City of London, şi anume un acord post-Brexit care să permită companiilor să desfăşoare activităţi în Marea Britanie şi UE fără să aibă nevoie de licenţe, relatează Bloomberg.

Dacă obiectivul lui May este tipul de acces pe piaţă de care beneficiază în prezent companiile britanice, nu există un model în acest sens.

Un exemplu este acordul UE cu Canada, care are un capitol întreg dedicat serviciilor financiare. Totuşi, în condiţiile în care băncile canadiene care vor să facă afaceri în UE trebuie să obţină licenţă locală de funcţionare, acordul nici măcar nu se apropie de tipul de relaţie dorit de industria financiară britanică.

Acest fapt a fost subliniat şi de negociatorul şef al UE, Michel Barnier, şi este susţinut de un raport din 2014 al Parlamentului European, care a conchis că acordurile comerciale cu Chile, Coreea de Sud şi alte ţări fac prea puţin pentru a facilita "serviciile transfrontaliere".

Pentru acoperirea acestui deficit, City of London a propus un acord "îndrăzneţ şi ambiţios" care ar putea permite companiilor din ambele juris­dicţii să desfăşoare activităţi fără să aibă nevoie de licenţe. Elementele necesare pentru a crea un astfel de cadru de reglementări, şi anume alinierea reglementărilor, supravegherea reciprocă, o dispută referitoare la mecanismul de restructurare şi multe altele, ar putea fi dificile pentru negocierile dintre Londra şi Bruxelles.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Jurnal de criză

Zona euro amână eliberarea tranşei pentru Grecia
11 iun. 2018 V.R.


ERDOGAN VREA CONTROL SPORIT ASUPRA ECONOMIEILira turcească, în cădere
16 mai. 2018


Atena iese din bailout, însă doi din zece greci trăiesc în sărăcie extremă1
14 mai. 2018 A.V.


Încrederea în zona euro, la recordul minim al ultimelor 15 luni1
09 mai. 2018 V.R.


Autorităţile australiene vor sancţiuni dure pentru bănci4
24 apr. 2018 V.R.


FMI avertizează în privinţa protecţionismului comercial
12 apr. 2018 V.R.


237 TRILIOANE DE DOLARIDatoria globală, la nivel record în 20172
11 apr. 2018 A.V.


Creşte inflaţia în zona euro
05 apr. 2018 V.R.


BCE va finaliza în aprilie testele de stres ale băncilor din Grecia
04 apr. 2018 V.R.


China impune taxe vamale la peste o sută de produse din SUA
03 apr. 2018 V.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.