Gala BURSA 2018

CM RUSIA

Semifinale de peste 3 miliarde de euro

10 iul. Sport
Dan Nicolaie
Semifinale de peste 3 miliarde de euro

Franţa, Anglia, Belgia şi Croaţia sunt cele patru semifinaliste ale turneului final al Campionatului Mondial. Astăzi, de la ora 21.00, e programată prima întâlnire, Franţa - Belgia, mâine, de la aceeaşi oră, urmând să se întâlnească Anglia şi Croaţia. Pe gazon şi pe băncile de rezerve se vor afla în cele două dispute fotbalişti de 3.064.000.000 de euro. Desigur se putea şi mai mult, ca bani vorbind, dacă ar fi ajuns aici fix primele patru echipe din clasamentul valorii loturilor (1. Franţa - 1.080.000.000 euro, 2. Spania - 1.040.000.000 euro, 3. Brazilia - 952.000.000 euro, 4. Germania - 885.000.000 euro), dar se putea şi mai puţin, dacă în careul de aşi intrau Suedia şi Rusia, echipe aflate mult în afara Topului 10. Au mai ajuns, alături de Franţa, în penultimul act, Anglia - 874.000.000 euro (poziţia a cincea în acest top, conform transfermarkt.de), Belgia - 756.000.000 euro (locul 6) şi Croaţia - 354.500.000 euro (locul 10).

Din punctul de vedere al jucătorilor, Belgia stă cel mai bine, cu cei doi fotbalişti evaluaţi la peste 100.000.000 de euro (De Bruyne - 150.000.000 euro, Hazard - 110.000.000 euro), urmată de Anglia (Kane - 150.000.000 euro, Ali - 100.000.000 euro) şi Franţa ( Mbape - 120.000.000 euro, Griezman - 100.000.000 euro).

Dincolo de aceste sume, este evident că în această fază a competiţiei orice rezultat este posibil, având în vedere miza şi tensiunea din jurul acestor dispute. Teoretic, Franţa şi Anglia sunt considerate drept favorite, dar practic orice este posibil.

Meciul de astăzi, Franţa - Belgia, care va avea loc la Sankt Petersburg, va fi condus de arbitrul uruguayan Andres Cunha, a anunţat Federaţia Internaţională (FIFA). Cunha, 41 de ani, va fi ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Nicolas Taran şi Mauricio Espinosa, în timp ce mexicanul Cesar Ramos va fi cel de-al patrulea oficial. Uruguayanul a fost primul arbitru de la actuala ediţie a Cupei Mondiale care a condus două partide (Franţa - Australia şi Iran - Spania), apelând în ambele jocuri la sistemul de arbitraj video (VAR) pentru luarea unor decizii.

Un nou derapaj fără legătură cu sportul

Fundaşul croat Domagoj Vida a fost anchetat de FIFA după ce a publicat o înregistrare video în care dedică victoria Croaţiei, în faţa Rusiei, Ucrainei. După calificarea ţării sale, jucătorul de 29 de ani a strigat "Glorie Ucrainei!", într-un video postat de fostul internaţional croat Ognjen Vukojevic. Cei doi jucători au evoluat în cursul carierei la clubul ucrainean Dinamo Kiev. În înregistrare, Vukojevic adaugă: "Această victorie este pentru Dinamo Kiev şi pentru Ucraina! Tot înainte Croaţia!". Parlamentarii ruşi au cerut FIFA sancţiuni severe contra Croaţiei. "Sloganurile politice, naţionaliste sau rasiste nu sunt binevenite la Cupa Mondială", a transmis Dmitri Svicikov, membru în comisia parlamentară pentru sport. La rândul său, Vida, care a înscris un gol în prelungiri, a declarat presei ruse că totul a fost... o glumă. "Comisia de Disciplină a FIFA i-a transmis un avertisment jucătorului Domagoj Vida, ca urmare a ceea ce a spus într-un filmuleţ, după meciul dintre Rusia şi Croaţia, de la Cupa Mondială", se arată într-un comunicat al forului mondial. Domagoj Vida ar fi putut rata restul turneului din Rusia dacă FIFA l-ar fi suspendat, având în vedere faptul că regulamentul disciplinar interzice sloganurile politice.

Cu ocazia meciului Elveţia - Serbia a mai avut loc un incident similar. Granit Xhaka (a cărui familie este din Kosovo) şi Xherdan Shaqiri (născut în Kosovo) au intrat în atenţia FIFA pentru modul în care au sărbătorit victoria din meciul cu Serbia, prin gesturi pro-albaneze. Xhaka şi Shaqiri s-au bucurat după ce au marcat imitând prin ges­turi vulturul de pe drapelul albanez. "Marea Albanie" face referire la o doctrină naţionalistă, ce doreşte să regrupeze într-un singur stat toţi albanezii din Balcani. FIFA interzice mesajele politice pe stadioane. Presa sârbă a denunţat "provocarea ruşinoasă". În schimb, la Pristina, capitala Kosovo, presa a salutat "o prestaţie extraordinară" a celor doi jucători, iar preşedintele Kosovo, Hashim Thaci, i-a felicitat.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

LIGA NAŢIUNILOREchipa naţională, între teorie şi practică
15 nov. D.N.


ORAŞUL FĂRĂ STADIOANEPolitica scosului din priză
14 nov. Dan Nicolaie


EURO 2020UEFA a inspectat promisiunile şi dosarele
13 nov. D.N.


FIFA - FOOTBALL LEAKSCorupţie pe bază de invitaţii
08 nov. D.N.


Halep, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest1
06 nov. D.N.


"Marele Circ" şi-a desemnat campionul: Lewis Hamilton!
30 oct. D.N.


Elina Svitolina a câştigat Turneul Campioanelor de la Singapore
28 oct. V.D.


SPORT ŞI BANICupa Davis va fi boicotată de jucătorii de top
26 oct. D.N.


Sicriul lui Ilie Balaci, depus pe gazonul arenei Ion Oblemenco
23 oct. V.D.


Fostul internaţional Ilie Balaci a decedat1
21 oct. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.