COLLIERS INTERNATIONAL ROMANIA:

"Dezvoltatorii - tot mai atenţi la eficienţa şi sustenabilitatea clădirilor"

03 apr. Companii
E.O.
"Dezvoltatorii - tot mai atenţi la eficienţa şi sustenabilitatea clădirilor"

Piaţa de birouri din ţara noastră continuă să se maturizeze atât prin prisma extinderii stocului la nivel naţional, cât şi prin îmbunătăţirea standardelor de sustenabilitate, anunţă specialiştii Colliers International Romania. Aceştia subliniază că, la finalul anului trecut, "totalul proiectelor de birouri existente certificate LEED (n.r. Leadership în Energie şi Design de Mediu) sau BREEAM (n.r. BRE Environmental Assessment Method - o metodă de evaluare a performanţei ecologice a clădirilor) a însumat 1,3 milioane mp închiriabili, valoare ce reprezintă aproape jumătate din stocul total de spaţii moderne din România".

Oana Stamatin, Associate Director al departamentului Real Estate Management Services (REMS) din cadrul Colliers International Romania, arată: "În ultima perioadă, dezvoltatorii se concentrează din ce în ce mai mult pe eficienţa şi pe sustenabilitatea pe termen lung a unei clădiri, datorită avantajelor pe care le pot câştiga în urma trecerii prin procesul de certificare verde: reducerea consumului de energie, valoarea chiriei menţinută la un nivel competitiv sau chiar o mai bună retenţie a chiriaşilor. Numărul mare de proiecte de birouri dezvoltate a determinat chiriaşii să devină mai exigenţi în alegerea unui spaţiu, astfel că proprietarii încearcă să se diferenţieze în mod categoric de competiţie, iar certificările verzi devin necesare pentru succesul unui proiect imobiliar".

Din datele deţinute de Colliers International, în 2017, au fost acordate 39 de certificări verzi, faţă de 29 în 2016, pentru proiecte imobiliare care urmează să fie dezvoltate şi pentru cele deja existente. Dintre acestea, 24 (61%) au fost clădiri de birouri, în procentaj mai mic faţă de anul anterior (80% din total), ca urmare a faptului că activitatea de certificare s-a intensificat şi pe segmentul de retail (31% din totalul certificărilor faţă de 18% în 2016).

Cu toate acestea, tendinţa care s-a conturat anul trecut a fost ca fiecare clădire nouă de birouri în curs de dezvoltare să obţină o certificare LEED sau BREEAM, pentru o mai bună poziţionare în piaţă. La rândul lor, proiectele cu o vechime de 10 ani sau chiar mai mare au demarat procesul de obţinere a unei certificări pentru clădiri existente cu scopul de a rămâne atractive pentru chiriaşi. Astfel, predominante au fost certificările acordate pentru clădirile aflate în uz, care au reprezentat peste trei sferturi din piaţă.

Faţă de alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est, România a înregistrat o evoluţie pozitivă pe partea de certificări verzi pentru birouri, depăşind, ca procent, Ungaria şi Cehia, din punct de vedere al Capitalei, subliniază Colliers.

Oana Stamatin a menţionat: "Bucureştiul are un stoc total de birouri moderne de 2,3 milioane mp, faţă de Praga sau Budapesta, cu aproximativ 3,4 milioane mp fiecare. Cu toate acestea, 45% din spaţiile de birouri din Capitală deţin certificări verzi, în timp ce în Praga şi Budapesta proporţia este de o treime din total. Ne aşteptăm ca pragul de jumătate să fie atins spre finalul anului 2018 sau în prima parte a anului 2019".

La nivel naţional, proiectele imobiliare au crescut foarte mult în ultimii ani, asemeni interesului pentru certificări verzi acordate acestora. În timp ce Bucureştiul are aproape 1,7 milioane mp de clădiri certificate LEED sau BREEAM (suprafaţă construită), alte oraşe regionale însumează o suprafaţă apropiată de acest nivel. Conform datelor Colliers International, pe al doilea loc după Bucureşti se clasează Cluj-Napoca (500.000 mp certificaţi), urmat de Timişoara cu 445.000 mp. Analiştii imobiliari estimează că, până la sfârşitul acestui an sau cel târziu 2019, suprafaţa certificată în oraşele regionale va depăşi totalul Capitalei.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

MEDIAT DE MINISTRUL TRANSPORTURILOR LUCIAN ŞOVA:Acord între conducerea Romatsa şi sindicat
15 dec. T.T.


DIN CAUZA ZĂPEZII:Aeroportul Internaţional din Timişoara, închis temporar
15 dec. L.T.


FP critică Ministerul Transporturilor
14 dec. D.D.


Ţara noastră - blocaj economic în sectorul forestier
14 dec. L.I.


ANRE:Cresc tarifele pentru distribuţia energiei electrice
14 dec. T.A.


CET Govora a salvat Oltchim de la faliment3
14 dec. I.T.


Delta Studio a lansat a 3-a ediţie a Albumului Lifestyle Design Interior
14 dec. R.R.


Hidroelectrica a finalizat modernizarea Hidroagregatului II al CHE Bereşti
14 dec. Mihai Gongoroi


Mai mulţi bani pentru IMM-urile din domeniul IT
14 dec. I.Ghe.


Mandachi Hotel&Spa - o investiţie de circa 7 milioane de euro
14 dec. A.T.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.