Comisia Europeană alocă 28 milioane de euro pentru reconstrucţia economică în Umbria

22 nov. 2017 Fonduri Europene
Andrei Stan
Comisia Europeană alocă 28 milioane de euro pentru reconstrucţia economică în Umbria

Comisia Europeană va aloca 28 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune pentru relansarea activităţii economice în regiunea Umbria, din Italia, afectată de cutremure majore, potrivit unui comunicat al forului comunitar.

Din aceste fonduri, 5 milioane sunt alocate restaurării Bazilicii San Benedetto din Norcia.

Italia va pune la dispoziţie un volum de fonduri egal cu cel sus-menţionat. În total, 400 milioane de euro din fonduri europene şi naţionale vor sprijini eforturile de reconstrucţie şi revitalizare a economiei în cele patru regiuni - Abruzzo, Lazio, Marche şi Umbria - afectate de cutremurele din 2016 şi 2017, ele incluzând un volum total de 10 milioane euro pentru reconstrucţia Bazilicii Sf. Benedict.

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a declarat: "Reabilitarea acestei bijuterii din patrimoniul european din Norcia cu ajutorul fondurilor politicii de coeziune va reprezenta un simbol durabil al solidarităţii UE cu Italia, aşa cum sublinia preşedintele Juncker. Povestea bisericii Sf. Benedict din Norcia, sfânt protector al Europei, restaurată pentru a-şi recâştiga frumuseţea de odinioară cu ajutorul tinerilor voluntari din Franţa, Grecia sau Ungaria, va deveni un model de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de europeni".

Potrivit sursei citate, finanţarea face parte din cele 1,6 miliarde de euro alocate prin politica de coeziune ca sprijin suplimentar ce face parte din "ajustarea tehnică", respectiv re-evaluarea la jumătatea perioadei 2014-2020 a tuturor anvelopelor financiare din această politică, pentru a lua în considerare impactul crizei economice şi financiare.

Comisia a aprobat, în data de 21 noiembrie, modificarea programului regional de politică de coeziune pentru Umbria, regiune în care se află oraşul Norcia, pentru a include finanţarea suplimentară şi noile priorităţi de investiţii. Programele regionale pentru Lazio, Marche şi Abruzzo vor urma, în curând, proceduri similare.

"În Umbria, fondurile suplimentare alocate prin politica de coeziune vor sprijini îmbunătăţirea rezistenţei seismice în şcoli, precum şi eficienţa energetică, afacerile locale şi vor finanţa restaurarea unor repere culturale, cum este Bazilica, pentru a reimpulsiona turismul", menţionează Executivul comunitar.

În noiembrie 2016, după ce Italia fusese afectată de cutremure devastatoare în lunile august şi octombrie, şi înaintea celor ce aveau să lovească ţara în ianuarie 2017, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: "UE trebuie să mobilizeze fonduri pentru a-i ajuta pe prietenii noştri italieni să depăşească urmările cutremurelor. Acest lucru este o datorie europeană. Este vorba în primul rând despre oameni, dar şi despre patrimoniul cultural ce a fost distrus de cutremure. E vorba de o frumoasă catedrală din Norcia. Îmi doresc ca UE să sprijine reconstrucţia ei."

Uniunea Europeană (UE) a oferit mai multe tipuri de sprijin Italiei în urma cutremurelor, ce includ 1,2 miliarde de euro asistenţă financiară prin intermediul Fondului UE de solidaritate, cea mai ridicată sumă alocată unei ţări din acest fond.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

Spitalele româneşti pot accesa facil fondurile europene
19 apr. D.I.


MFE va lansa iniţiative de comunicare a posibilităţilor de finanţare din fonduri europene
13 apr. D.I.


Corina Creţu a discutat cu miniştrii responsabili pentru politica regională despre politica de coeziune post-2020
12 apr. D.I.


INACO:O nouă linie de finanţare europeană de 50 de milioane euro lansată pentru îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din zona Deltei Dunării
03 apr. D.I.


ÎN PRIMUL DECENIU DE LA ADERAREFondurile europene atrase de România au dus la majorarea PIB cu 13,6%
02 apr.


A fost lansat apelul de proiecte pentru Programul "Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii Populaţiei în Oraşele Mici şi Mijlocii"
30 mar. D.I.


Fondurile europene atrase de România, în primul deceniu de la aderare, au dus la creşterea PIB-ului cu 13,6%
30 mar. M.D.


Subvenţii de un miliard de euro pentru zona montană
28 mar. O.D.


EUROPARLAMENTARUL DANIEL BUDA:"Comparativ cu alte state, gradul de absorbţie a fondurilor europene în sectorul agricol din România este unul ruşinos"5
27 mar. Ramona Radu


ÎN 2018Finanţare de 700 de milioane de euro de la BEI pentru proiecte din Balcanii de Vest
12 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.