Comisia Europeană alocă 28 milioane de euro pentru reconstrucţia economică în Umbria

22 nov. 2017 Fonduri Europene
Andrei Stan
Comisia Europeană alocă 28 milioane de euro pentru reconstrucţia economică în Umbria

Comisia Europeană va aloca 28 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune pentru relansarea activităţii economice în regiunea Umbria, din Italia, afectată de cutremure majore, potrivit unui comunicat al forului comunitar.

Din aceste fonduri, 5 milioane sunt alocate restaurării Bazilicii San Benedetto din Norcia.

Italia va pune la dispoziţie un volum de fonduri egal cu cel sus-menţionat. În total, 400 milioane de euro din fonduri europene şi naţionale vor sprijini eforturile de reconstrucţie şi revitalizare a economiei în cele patru regiuni - Abruzzo, Lazio, Marche şi Umbria - afectate de cutremurele din 2016 şi 2017, ele incluzând un volum total de 10 milioane euro pentru reconstrucţia Bazilicii Sf. Benedict.

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a declarat: "Reabilitarea acestei bijuterii din patrimoniul european din Norcia cu ajutorul fondurilor politicii de coeziune va reprezenta un simbol durabil al solidarităţii UE cu Italia, aşa cum sublinia preşedintele Juncker. Povestea bisericii Sf. Benedict din Norcia, sfânt protector al Europei, restaurată pentru a-şi recâştiga frumuseţea de odinioară cu ajutorul tinerilor voluntari din Franţa, Grecia sau Ungaria, va deveni un model de inspiraţie pentru generaţiile viitoare de europeni".

Potrivit sursei citate, finanţarea face parte din cele 1,6 miliarde de euro alocate prin politica de coeziune ca sprijin suplimentar ce face parte din "ajustarea tehnică", respectiv re-evaluarea la jumătatea perioadei 2014-2020 a tuturor anvelopelor financiare din această politică, pentru a lua în considerare impactul crizei economice şi financiare.

Comisia a aprobat, în data de 21 noiembrie, modificarea programului regional de politică de coeziune pentru Umbria, regiune în care se află oraşul Norcia, pentru a include finanţarea suplimentară şi noile priorităţi de investiţii. Programele regionale pentru Lazio, Marche şi Abruzzo vor urma, în curând, proceduri similare.

"În Umbria, fondurile suplimentare alocate prin politica de coeziune vor sprijini îmbunătăţirea rezistenţei seismice în şcoli, precum şi eficienţa energetică, afacerile locale şi vor finanţa restaurarea unor repere culturale, cum este Bazilica, pentru a reimpulsiona turismul", menţionează Executivul comunitar.

În noiembrie 2016, după ce Italia fusese afectată de cutremure devastatoare în lunile august şi octombrie, şi înaintea celor ce aveau să lovească ţara în ianuarie 2017, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: "UE trebuie să mobilizeze fonduri pentru a-i ajuta pe prietenii noştri italieni să depăşească urmările cutremurelor. Acest lucru este o datorie europeană. Este vorba în primul rând despre oameni, dar şi despre patrimoniul cultural ce a fost distrus de cutremure. E vorba de o frumoasă catedrală din Norcia. Îmi doresc ca UE să sprijine reconstrucţia ei."

Uniunea Europeană (UE) a oferit mai multe tipuri de sprijin Italiei în urma cutremurelor, ce includ 1,2 miliarde de euro asistenţă financiară prin intermediul Fondului UE de solidaritate, cea mai ridicată sumă alocată unei ţări din acest fond.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

UE promovează, pe bani mulţi, produsele agroalimentare
19 oct. O.D.


Bani europeni pentru infrastructura medicală şi pentru IMM-uri
18 oct.


Peste 172 milioane euro pentru promovarea produselor agroalimentare din UE la nivel mondial
17 oct.


PETRE DAEA: "Am autorizat la plată 28,6 milioane de euro pentru fermieri"
16 oct. F.B.


UE oferă miliarde de euro pentru bateriile vehiculelor electrice
15 oct. F.B.


COMISARUL GÜNTHER OETTINGER DESPRE CERCETARE-INOVARE: Statele UE să apeleze la programul Orizont 2020
13 oct. F.M.


ADINA VĂLEAN:"Neputinţa de proiectare din Bucureşti este cauza deficitelor infrastructurii"3
09 oct. F.B.


CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ:Conturile anuale ale UE - corecte şi fidele
04 oct. E.A.


Banca Europeană şi BERD susţin companiile inovatoare din România
28 sep. F.M.


COFINANŢARE DIN FONDURI EUROPENEDelgaz Grid investeşte 45 milioane lei în montarea a 10.000 de contoare inteligente
28 sep. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.