Comisia Europeană aprobă tranzacţia prin care easyJet preia parte din Air Berlin

14 dec. 2017 Internaţional

Compania aeriană britanică easyJet a obţinut aprobarea Comisiei Europene (CE) pentru a prelua o parte din activele Air Berlin, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Compania low-cost easyJet ar urma să preia o parte din operaţiunile Air Berlin de pe aeroportul Tegel din Berlin, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. În plus, easyJet va prelua contractele de leasing pentru 25 de avioane A320 precum şi aproximativ 1.000 din piloţii şi membrii echipajelor Air Berlin. De asemenea, Lufthansa şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala Air Berlin, cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari).

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a subliniat că planurile easyJet nu vor reduce concurenţa.

"Decizia noastră va ajuta easyJet să-şi extindă prezenţa la aeroporturile din Berlin şi să înceapă să concureze pentru noi rute, în beneficiul consumatorilor", a afirmat Margrethe Vestager.

Investigaţia Comisiei Europene a arătat că easyJet va continua să se confrunte cu o concurenţă strânsă din partea operatorilor aerieni mari, cum ar fi Lufthansa şi Ryanair, la rutele din şi spre Berlin.

În urma finalizării tranzacţiei, easyJet va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansând grupul Lufthansa, care după preluarea diviziilor Air Berlin, LGW şi Niki, va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri iar pe locul al treilea va fi Ryanair cu o capacitate de 5,9 milioane locuri.

Cea mai mare parte a activelor Air Berlin ar urma să fie preluate de grupul german Lufthansa însă acesta din urmă trebuie să convingă autorităţile europene din domeniul concurenţei că nu va beneficia de o poziţie dominantă pe piaţa germană de transport aerian.

În 8 decembrie, Margrethe Vestager, şi-a exprimat "temerile profunde privind concurenţa", având în vedere acordul prin care Lufthansa urmează să preia cea mai mare parte a activelor Air Berlin, un alt indiciu că operatorul aerian german ar putea fi nevoit să ofere mai multe concesii în schimbul aprobării tranzacţiei.

"Avem temeri profunde privind concurenţa. Există riscul ca Lufthansa să aibă monopol pe un număr semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania şi Austria să aibă posibilitatea de a alege şi să existe afaceri care să concureze, pentru a menţine preţurile scăzute", a afirmat Margrethe Vestager.

În august, Air Berlin şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania Etihad Airways din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele Air Berlin să poată zbura în continuare. Luna trecută, Air Berlin a informat că a ales duo-ul Lufthansa - easyJet drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Scoţia vrea să evite un exod masiv al cetăţenilor europeni după Brexit
19 feb. I.M.


BCE:Băncile din zona euro trebuie să fie pregătite pentru Brexit până în martie
19 feb. M.I.


XAVIER BECERRA:Construirea unui zid nu reprezintă o urgenţă naţională
19 feb. Laura Albu


ANAT:Valoarea voucherelor de vacanţă emise anul trecut a fost de 250 de milioane de euro
19 feb. M.I.


Trump îi ameninţă pe militarii care-l susţin pe Maduro că vor "pierde totul"
19 feb. I.M.


Preşedinta organizaţiei Time's Up a demisionat
19 feb. I.M.


Guvernul lui Maduro organizează concerte la frontiera cu Columbia
19 feb. I.M.


Bursele europene au deschis în scădere
19 feb. E.A.


GERMANIA:Va urma cea mai dificilă parte a negocierilor comerciale dintre UE şi SUA
19 feb. I.M.


Industria auto americană protestează împotriva tarifelor de importuri de automobile
19 feb. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.