Comisia Europeană, îngrijorată de efectele asupra concurenţei în urma tranzacţiei dintre "Lufthansa" şi "Air Berlin"

09 dec. 2017 Internaţional
AMALIA IONESCU
Comisia Europeană, îngrijorată de efectele asupra concurenţei în urma tranzacţiei dintre "Lufthansa" şi "Air Berlin"

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, şi-a exprimat, ieri, ''temerile profunde privind concurenţa'' având în vedere acordul prin care "Lufthansa" urmează să preia cea mai mare parte a activelor "Air Berlin", declaraţia oficialului reprezentând un alt indiciu că operatorul aerian german riscă să fie nevoit să ofere mai multe concesii în schimbul aprobării tranzacţiei, transmite agenţia Reuters.

"Lufthansa" şi-a consolidat luna trecută poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala "Air Berlin", cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari).

"Lufthansa" intenţionează să folosească activele "Air Berlin" ca să-şi extindă rapid subsidiara low-cost "Eurowings". Astfel, "Lufthansa" va prelua 81 de avioane de la "Air Berlin", aproximativ jumătate din flota companiei, şi va angaja un număr de 3.000 dintre angajaţii acesteia.

De asemenea, va prelua şi divizia "Niki" aparţinând "Air Berlin" şi compania sa regională "LG Walter" (LGW).

"Lufthansa" trebuie să convingă autorităţile europene din domeniul concurenţei că nu va beneficia de o poziţie dominantă pe piaţa germană de transport aerian.

''Avem temeri profunde privind concurenţa. Există riscul ca Lufthansa să aibă monopol pe un număr semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania şi Austria să aibă posibilitatea de a alege şi să existe afaceri care să concureze, pentru a menţine preţurile scăzute'', a afirmat Margrethe Vestager, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii "Lufthansa" nu au comentat declaraţia.

Comisia Europeană (CE) urmează să îşi anunţe în mod oficial decizia până la data de 12 decembrie. Dacă "Lufthansa" nu va reuşi să răspundă până atunci temerilor privind concurenţa, atunci CE va deschide o investigaţie amănunţită a tranzacţiei.

Totodată, conform surselor Reuters, în 12 decembrie operatorul aerian low-cost "EasyJet" urmează să obţină aprobarea Comisiei Europene pentru a prelua restul din activele "Air Berlin".

Potrivit surselor, "EasyJet" urmează să obţină o parte dintre operaţiunile "Air Berlin" de pe aeroportul Tegel din Berlin, cu aproximativ 40 de milioane de euro. În plus, "EasyJet" va prelua şi contractele de leasing pentru 25 de avioane A320, precum şi aproximativ 1.000 dintre piloţii şi membrii echipajelor "Air Berlin".

În urma acestei achiziţii, "EasyJet" îşi va consolida poziţia pe piaţa din Germania, în faţa rivalei irlandeze "Ryanair" şi a filialei low cost a "Lufthansa", "Eurowings".

Dacă tranzacţia dintre "EasyJet" şi "Air Berlin" va fi aprobată, atunci "EasyJet" va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansând grupul "Lufthansa", care, după preluarea diviziilor "Air Berlin", LGW şi "Niki", va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri, iar pe locul al treilea va fi "Ryanair", cu o capacitate de 5,9 milioane de locuri.

În august, "Air Berlin" şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania "Etihad Airways" din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele "Air Berlin" să poată zbura în continuare. Luna trecută, "Air Berlin" a informat că a ales duo-ul "Lufthansa" - "EasyJet" drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale şi că discuţiile se vor derula până la data de 12 octombrie, iar după încheierea unui acord compania germană va trebui să-şi închidă operaţiunile.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

TURCIA:42 de persoane, arestate după ce au publicat comentarii despre operaţiunea din Siria în reţelele de socializare1
24 ian. V.D.


Comisia Europeană, criticată pentru că nu utilizează eficient un mecanism de prevenţie a crizelor economice
24 ian. D.I


Bursele europene au închis în creştere
23 ian. D.I


Cultivatorii francezi de grâu, îndemnaţi să-şi reducă costurile de transport
23 ian. D.I


Wall Street a deschis în creştere
23 ian. D.I


Rusia avertizează Microsoft cu privire la riscurile reprezentate de sancţiunile impuse de SUA
23 ian. D.I


Compania aeriana WizzAir, interesată de preluarea Alitalia
23 ian. D.I


Bursele asiatice au închis în creştere
23 ian. Vlad Dobrea


Bursele europene au deschis în apreciere
23 ian. Vlad Dobrea


Statele Unite impun tarife de import, care vor afecta China şi Coreea de Sud
23 ian. Vlad Dobrea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.