Comisia Europeană, îngrijorată de efectele asupra concurenţei în urma tranzacţiei dintre "Lufthansa" şi "Air Berlin"

09 dec. 2017 Internaţional
AMALIA IONESCU
Comisia Europeană, îngrijorată de efectele asupra concurenţei în urma tranzacţiei dintre "Lufthansa" şi "Air Berlin"

Comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, şi-a exprimat, ieri, ''temerile profunde privind concurenţa'' având în vedere acordul prin care "Lufthansa" urmează să preia cea mai mare parte a activelor "Air Berlin", declaraţia oficialului reprezentând un alt indiciu că operatorul aerian german riscă să fie nevoit să ofere mai multe concesii în schimbul aprobării tranzacţiei, transmite agenţia Reuters.

"Lufthansa" şi-a consolidat luna trecută poziţia de lider pe piaţa aviaţiei achiziţionând părţi importante din rivala "Air Berlin", cu suma de 210 milioane de euro (249 milioane de dolari).

"Lufthansa" intenţionează să folosească activele "Air Berlin" ca să-şi extindă rapid subsidiara low-cost "Eurowings". Astfel, "Lufthansa" va prelua 81 de avioane de la "Air Berlin", aproximativ jumătate din flota companiei, şi va angaja un număr de 3.000 dintre angajaţii acesteia.

De asemenea, va prelua şi divizia "Niki" aparţinând "Air Berlin" şi compania sa regională "LG Walter" (LGW).

"Lufthansa" trebuie să convingă autorităţile europene din domeniul concurenţei că nu va beneficia de o poziţie dominantă pe piaţa germană de transport aerian.

''Avem temeri profunde privind concurenţa. Există riscul ca Lufthansa să aibă monopol pe un număr semnificativ de rute. Pe termen lung, este important pentru pasagerii din Germania şi Austria să aibă posibilitatea de a alege şi să existe afaceri care să concureze, pentru a menţine preţurile scăzute'', a afirmat Margrethe Vestager, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii "Lufthansa" nu au comentat declaraţia.

Comisia Europeană (CE) urmează să îşi anunţe în mod oficial decizia până la data de 12 decembrie. Dacă "Lufthansa" nu va reuşi să răspundă până atunci temerilor privind concurenţa, atunci CE va deschide o investigaţie amănunţită a tranzacţiei.

Totodată, conform surselor Reuters, în 12 decembrie operatorul aerian low-cost "EasyJet" urmează să obţină aprobarea Comisiei Europene pentru a prelua restul din activele "Air Berlin".

Potrivit surselor, "EasyJet" urmează să obţină o parte dintre operaţiunile "Air Berlin" de pe aeroportul Tegel din Berlin, cu aproximativ 40 de milioane de euro. În plus, "EasyJet" va prelua şi contractele de leasing pentru 25 de avioane A320, precum şi aproximativ 1.000 dintre piloţii şi membrii echipajelor "Air Berlin".

În urma acestei achiziţii, "EasyJet" îşi va consolida poziţia pe piaţa din Germania, în faţa rivalei irlandeze "Ryanair" şi a filialei low cost a "Lufthansa", "Eurowings".

Dacă tranzacţia dintre "EasyJet" şi "Air Berlin" va fi aprobată, atunci "EasyJet" va deveni cel mai mare transportator aerian cu baza la Berlin, cu o capacitate de 16 milioane de locuri, devansând grupul "Lufthansa", care, după preluarea diviziilor "Air Berlin", LGW şi "Niki", va avea o capacitate de 10,7 milioane locuri, iar pe locul al treilea va fi "Ryanair", cu o capacitate de 5,9 milioane de locuri.

În august, "Air Berlin" şi-a declarat insolvenţa, după ce principalul său acţionar, compania "Etihad Airways" din Abu Dhabi, a încetat să îi mai acorde sprijin financiar. Acest anunţ a obligat Guvernul german să vină în sprijinul operatorului aerian cu un credit punte de 150 de milioane de euro pentru ca avioanele "Air Berlin" să poată zbura în continuare. Luna trecută, "Air Berlin" a informat că a ales duo-ul "Lufthansa" - "EasyJet" drept ofertanţi preferaţi cu care va negocia vânzarea celor 140 de aparate ale sale şi că discuţiile se vor derula până la data de 12 octombrie, iar după încheierea unui acord compania germană va trebui să-şi închidă operaţiunile.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

UE face apel la ţările membre să înăsprească verificările privind "vizele de aur"
24 ian. M.I.


VICEPREMIERUL ANA BIRCHALL:Întâlniri bilaterale, în marja Forumului Economic de la Davos
24 ian. M.I.


NICOLAE HURDUC:Cercetarea şi inovarea trebuie să rămână, în mod cert, motorul central al UE
24 ian. M.I.


SUA îl recunosc pe Juan Guaido, liderul opoziţiei, ca preşedinte interimar al Venezuelei
24 ian. M.I.


JENS STOLTENBERG:Contribuţiile României la NATO fac Alianţa mai puternică1
23 ian. P.E.


TRATATUL INF:Rusia prezintă public controversata sa rachetă
23 ian. I.M.


VIORICA DĂNCILĂ:România rămâne un aliat de încredere al NATO
23 ian. E.M.


OECD:Franţa rămâne campioană mondială la cheltuielile sociale publice
23 ian. I.M.


RUSIA:Atacurile Israelului asupra Siriei trebuie să înceteze
23 ian. E.A.


Wall Street a deschis în creştere
23 ian. E.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.