COMITETUL INVESTITORILOR STRĂINI:

"Există o tendinţă de a nu învăţa din greşelile trecutului" 1

13 feb. 17:00 Politică
D.I.
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Comitetul Investitorilor Străini (FIC) solicită premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Transporturilor, Lucian Şova, să se concentreze asupra rezolvării principalelor piedici puse în calea procesului de dezvoltare a infrastructurii.

Reprezentanţii FIC precizează: "Este bine cunoscută importanţa infrastructurii de calitate pentru creşterea economică şi în egala măsură, întârzierile României la acest capitol. Lipsa infrastructurii frustrează mediul de afaceri, cetăţenii şi inclusiv autorităţile. Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) - companii care angajează peste 186.000 de persoane şi au o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei - cred că trebuie să trecem dincolo de permanenta întrebare «cine este de vină? » şi să vedem ce este de făcut de acum înainte".

În document sunt trecute în revistă principalele obstacole administrative care, în viziunea Comitatului, împiedică dezvoltarea infrastructurii, printre acestea regăsindu-se: problemele de proiectare, întocmirea defectuoasă a caietelor de sarcini, procesele şi procedurile de achiziţie complexe şi greoaie din punct de vedere administrativ, procesele şi procedurile îndelungate de obţinere a aprobărilor necesare, lipsa resurselor pentru monitorizare în etapa de derulare.

Potrivit sursei citate, "există o tendinţă de a nu învăţa din greşelile trecutului, iar acest lucru a afectat desfăşurarea proiectelor de infrastructură".

FIC propun totodată o serie de măsuri pentru derularea viitoarelor proiecte: evitarea greşelilor identificate în trecut pentru a nu mai fi repetate şi întărirea capacităţii de implementare.

Totodată, FIC propune crearea unei unităţi de implementare a proiectelor (UIP) care să funcţioneze la nivelul Guvernului ca un organism interministerial. Conform acestora "UIP ar urma să beneficieze de expertiză tehnică, financiară şi juridică, precum şi de resurse financiare adecvate. UIP va fi organismul responsabil cu managementul proiectului cu responsabilităţi clar stabilite, dar şi cu autoritatea de a se asigura că: marile proiecte sunt implementate într-o manieră unitară; vor exista criterii de referinţă care să uşureze şi să îndrume planificarea şi executarea viitoarele proiecte; este întotdeauna disponibilă o situaţie actualizată la zi; se reduc şi se rezolvă eventualele blocaje majore care pot apărea pe parcursul desfăşurării proiectului; există puncte de contact pentru organisme interesate care pot sprijini la implementarea proiectelor; există continuitate în derularea proiectelor pentru a se putea acumula experienţă".

De asemenea, FIC preciezează că "există un potenţial semnificativ de cooperare între UIP şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP). Agenţia poate fi un centru de date care furnizează informaţii valoroase pentru luarea deciziilor.

În cele din urmă, reprezentanţii investitorilor străini transmit un avertisment autiorităţilor: "În absenţa unor măsuri urgente lipsa infrastructurii va începe să acţioneze ca o frână puternică în calea dezvoltării economice a României şi va limita investiţiile viitoare atât de necesare".


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 14.02.2018, 14:10

Si o tendinta a strainilor de a ne da (mereu) lectii, acasa la noi. 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Tudorel Toader anunţă că s-a întâlnit cu viceambasadorul britanic Adam Sambrook
24 feb. (F.C.)


Elan Schwartzenberg: "Am luat Realitatea TV, dar m-am trezit deposedat de ea"3
24 feb.


Iohannis retrimite Parlamentului noua lege a medicilor veterinari1
24 feb. V.D


PNL şi USR au sesizat CCR cu privire la legea privind imunitatea judecătorilor constituţionali1
24 feb. V.D


Guvernul a decis menţinerea nivelului cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate
24 feb. D.I


Iohannis a susţinut la CE majorarea modică a contribuţiei naţionale la bugetul UE
23 feb. A.C


Lucian Şova i-a solicitat constructorului autostrăzii Lugoj-Deva să decidă dacă poate continua lucrările
23 feb. A.C


Comandantul Forţelor Terestre Americane în Europa vizitează ţara noastră1
23 feb. D.I.


Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit astăzi cu Familia Regală a României
23 feb. D.I.


RALUCA TURCAN:"Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a făcut de râs în toată Uniunea Europeană" 4
23 feb. D.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.