CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A III-A/ DIANA DELEANU, ROVIGO:

"O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă" 1

19 feb. 2016 Companii-Afaceri
EMILIA OLESCU
"O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă"

O localitate aflată în insolvenţă reprezintă o gaură neagră pentru economia din zonă, propagând "virusul" ineficienţei financiare în jur, întrucât există societăţi comerciale care trăiesc mai ales din contractele încheiate cu autoritatea locală, potrivit avocatului Diana Deleanu, practician în insolvenţă la Rovigo SPRL.

Domnia sa a precizat că situiaţiile cele mai frecvente de insolvenţă ale autorităţilor locale sunt înregistrate în Nord-Estul ţării.

Pe rolul instanţelor de judecată există 20 de cazuri de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, majoritatea fiind abuzuri de drept, susţine domnia sa, adăugând că, dintre acestea, 12 sunt cazuri evidente de abuzuri de drept.

La finalul anului 2015, în criză financiară erau peste 200 de autorităţi locale, a mai spus avocatul, citând datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Practicianul în insolvenţă a menţionat că nu doar arieratele se numără printre cauzele pentru care unităţile administrativ teritoriale intră în insolvenţă, multe dintre localităţi întâmpinând dificultăţi financiare ca urmare a faptului că sunt obligate să restituie Uniunii Europene fonduri atrase pentru diverse proiecte, acestea nefiind îndeplinite sau nefiind conforme cu normele europene.

"S-a ajuns ca unele comune să aibă un grad de îndatorare de 1000%, din cauză că trebuie să dea bani înapoi Uniunii Europene. Multe au apelat la milostenia statului, la fonduri guvernamentale, ca să acopere aceste pierderi, şi uneori s-a şi întâmplat acest lucru, ceea ce nu este foarte corect - să plătească toţi contribuabilii pentru anumite comune. Unde mai este autonomia locală?".

Conform doamnei Deleanu, un alt motiv care conduce la intrarea în insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale a fost efectuarea unor achiziţii "neinspirate".

Diana Deleanu a menţionat că există două situaţii în care se pot afla autorităţile cu situaţie financiară dificilă: "Practic, dacă după o perioadă de 90 de zile unitatea administrativ-teritorială înregistrează arierate de peste 15%, atunci se consideră că localitatea este în criză financiară. Dacă vorbim de o perioadă de întârziere de 120 de zile şi de un grad de îndatorare de peste 50%, atunci procedura în care intră unitatea este insolvenţa".

Administraţia financiară încearcă, împreună cu ordonatorul principal de credite, să întocmească un plan de redresare care conţine măsuri drastice.

Avocatul Deleanu a subliniat că, pe lângă reducerea datoriilor, acestea vizează şi valorificarea activelor.


Opinia cititorului: 1
1.   primariile
mesaj trimis de remus borza în data de 19.02.2016, 09:33

buna si utila prezentare.

felicitari!

cu olaful in spate subiectul devine actual si pentru noi, pi cu un onorariu corespunzator..altfel nimeni nu se baga, decit alde tudor aninoasa. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANCOM propune scăderea tarifelor plătite între operatori pentru portarea numerelor
23 ian. C.P.


Nicolae Demetriade candidează pentru funcţia de Preşedinte ANAT
23 ian. Adelina Toader


Directorul Losan România vrea să construiască un hotel în Centrul Civic al Braşovului
23 ian. O.VRÂNCEANU


Sanofi plăteşte 11,6 miliarde de dolari pentru achiziţia Bioverativ
23 ian.


Americanii de la JD Norman Industries au achiziţionat REGE Automotive
23 ian. Ovidiu VRÂNCEANU


GARANŢII BANCARE DE 23 MILIOANE DE DOLARI Hidroconstrucţia va executa lucrări de construcţii în Iordania, de peste 115 milioane de dolari
23 ian. A.S.


EY: "Vehiculele electrice vor deveni o opţiune de transport de bază până în 2025, în toate pieţele"
23 ian. C.P.


Tel Drum şi-a cerut insolvenţa, "falimentul" fiind materia care face obiectul cererii
22 ian. D.I


Piatraonline încheie anul 2017 cu o cifră de afaceri de 24 milioane lei
22 ian. A.C


Bogdan Oşlobeanu va prelua funcţia de Director General al Impact Developer & Contractor
22 ian. A.C

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.