CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" - EDIŢIA A III-A/ DIANA DELEANU, ROVIGO:

"O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă" 1

19 feb. 2016 Companii-Afaceri
EMILIA OLESCU
"O localitate în insolvenţă este o gaură neagră pentru economia din zonă"

O localitate aflată în insolvenţă reprezintă o gaură neagră pentru economia din zonă, propagând "virusul" ineficienţei financiare în jur, întrucât există societăţi comerciale care trăiesc mai ales din contractele încheiate cu autoritatea locală, potrivit avocatului Diana Deleanu, practician în insolvenţă la Rovigo SPRL.

Domnia sa a precizat că situiaţiile cele mai frecvente de insolvenţă ale autorităţilor locale sunt înregistrate în Nord-Estul ţării.

Pe rolul instanţelor de judecată există 20 de cazuri de insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale, majoritatea fiind abuzuri de drept, susţine domnia sa, adăugând că, dintre acestea, 12 sunt cazuri evidente de abuzuri de drept.

La finalul anului 2015, în criză financiară erau peste 200 de autorităţi locale, a mai spus avocatul, citând datele publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Practicianul în insolvenţă a menţionat că nu doar arieratele se numără printre cauzele pentru care unităţile administrativ teritoriale intră în insolvenţă, multe dintre localităţi întâmpinând dificultăţi financiare ca urmare a faptului că sunt obligate să restituie Uniunii Europene fonduri atrase pentru diverse proiecte, acestea nefiind îndeplinite sau nefiind conforme cu normele europene.

"S-a ajuns ca unele comune să aibă un grad de îndatorare de 1000%, din cauză că trebuie să dea bani înapoi Uniunii Europene. Multe au apelat la milostenia statului, la fonduri guvernamentale, ca să acopere aceste pierderi, şi uneori s-a şi întâmplat acest lucru, ceea ce nu este foarte corect - să plătească toţi contribuabilii pentru anumite comune. Unde mai este autonomia locală?".

Conform doamnei Deleanu, un alt motiv care conduce la intrarea în insolvenţă a unităţilor administrativ-teritoriale a fost efectuarea unor achiziţii "neinspirate".

Diana Deleanu a menţionat că există două situaţii în care se pot afla autorităţile cu situaţie financiară dificilă: "Practic, dacă după o perioadă de 90 de zile unitatea administrativ-teritorială înregistrează arierate de peste 15%, atunci se consideră că localitatea este în criză financiară. Dacă vorbim de o perioadă de întârziere de 120 de zile şi de un grad de îndatorare de peste 50%, atunci procedura în care intră unitatea este insolvenţa".

Administraţia financiară încearcă, împreună cu ordonatorul principal de credite, să întocmească un plan de redresare care conţine măsuri drastice.

Avocatul Deleanu a subliniat că, pe lângă reducerea datoriilor, acestea vizează şi valorificarea activelor.


Opinia cititorului: 1
1.   primariile
mesaj trimis de remus borza în data de 19.02.2016, 09:33

buna si utila prezentare.

felicitari!

cu olaful in spate subiectul devine actual si pentru noi, pi cu un onorariu corespunzator..altfel nimeni nu se baga, decit alde tudor aninoasa. 

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

KMGI acoperă nevoile de finanţare a benzinăriilor
23 apr. M.D.


Netcity Telecom investeşte în reţeaua subterană
23 apr. M.D.


Sesderma lansează o gamă inovatoare de cosmetice
23 apr. M.D.


ANRE va recalcula tarifele de distribuţie a energiei, după ce va primi decizia Consiliului Concurenţei
23 apr. C.P.


DUPĂ DECLARAREA ZILEI DE 30 APRILIE NELUCRĂTOARE:Turiştii aleg plajele din străinătate, de 1 mai
23 apr. ADELINA TOADER


SINDICALIŞTII DIN SECTORUL FEROVIAR AU PROTESTAT LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR ŞI LA GUVERNDumitru Costin, BNS: "De peste 25 ani, calea ferată a fost devalizată sistemic"
23 apr. RAMONA RADU


Transgaz a pierdut lupta pentru DESFA, în faţa Snam1
23 apr. A.A.


"CE Oltenia este puternic dezavantajată de actuala legislaţie rezultată din tendinţa de «decarbonizare»"
23 apr. A consemnat ANCUŢA STANCIU


Zboruri regulate Bucureşti - Malta, din mai
23 apr. ADELINA TOADER


REPREZENTANŢII CLINICII Sanconfind:"Dispariţia bacşişului acordat medicilor ar fi o îmbunătăţire reală în sistemul medical"
23 apr. A consemnat ADELINA TOADER

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.