CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE DIALOG PUBLIC-PRIVAT / VIRGILIUS TRAIAN STĂNCIULESCU, ANCOM:

"Dezvoltarea tehnologiei va conecta tot ceea ce ne înconjoară"

06 iun. Companii
VLAD DOBREA
Virgilius Traian Stănciulescu
Virgilius Traian Stănciulescu

Abordarea zilelor şi mai exact obişnuinţele zilnice se vor schimba substanţial odată cu dezvoltarea tehnologiei, care va conecta tot ceea ce ne înconjoară prin reţelele 5G, a afirmat Virgilius Traian Stănciulescu, Consilier de specialitate IT&C, ANCOM.

Conexiunile vor fi mai rapide, lucrurile care joacă un rol în confortul de zi cu zi vor fi conectate, cu beneficii încă puţin înţelese sau cunoscute de către fiecare dintre noi, a mai spus Virgilius Stănciulescu.

În ceea ce priveşte Strategia pentru implementarea tehnologiei 5G, aceasta este realizată de un grup interministerial, care cuprinde şi reprezentanţi din industria de comunicaţii, a mai declarat reprezentantul ANCOM.

Domnia sa a subliniat că ANCOM a dezbătut şi adoptat, împreună cu industria, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ, planul de măsuri şi calendarul naţional privind alocarea benzii de frecvenţe 470-790 MHz, precum şi opţiunile de reglementare asociate, sub forma unei foi de parcurs naţionale privind alocarea şi utilizarea viitoare a benzii de frecvenţe 470-790 MHz.

Consilierul de specialitate a mai adăgat că un prim pas esenţial pentru implementarea tehnologiei 5G este eliberarea, în timp util, a spectrului radio adecvat pentru dezvoltarea viitoare a sistemelor de comunicaţii mobile de bandă largă. Pentru ca banda de 700 MHz să fie dis-ponibilă, ANCOM a propus modificarea TNABF (Tabelul naţional de atribuire a benzilor de frecvenţe radio) şi atribuirea benzii de 790 MHz serviciului mobil terestru, în acest moment banda fiind atribuită serviciilor de televiziune digitală terestră.

Elaborarea şi adoptarea poziţiei naţionale privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz şi 26 GHz pentru sisteme de comunicaţii electronice pe suport radio de bandă largă.

Totodată, domnia sa a adăugat: "O altă acţiune cu impact asupra implementării tehnologiilor 5G este încheierea de acorduri bilaterale de coordonare cu ţările vecine, până la 30 iunie 2019. De asemenea, ANCOM va derula şi o campanie de monitorizare a spectrului radio în benzile de frecvenţe care fac obiectul licitaţiei şi va pune la dispoziţia participanţilor la licitaţie un raport privind situaţia semnalelor radio identificate pe teritoriul României în aceste benzi, provenite de pe teritoriul altor state".

Virgilius Traian Stănciulescu a subliniat că, în ceea ce priveşte beneficiile tehnologiei 5G, caracteristicile tehnice sunt: volumul de date transmis va fi de 1.000 de ori mai mare decât în prezent; numărul de dispozitive ce vor putea fi conectate de sute de ori mai multe; viteza de procesare a datelor 10 Gbps, iar specialiştii estimează că se vor atinge viteze şi mai mari; latenţa redusă, timpul de comandă - răspuns care în reţelele 4G este de aproximativ 50 de milisecunde, va fi, în reţelele 5G de o milisecundă; consum redus de curent.

Pe de altă parte, vorbind despre vulnerabilităţi şi riscuri asociate, oficialul ANCOM a spus că pot fi identificate cel puţin două origini ale acestora: una legată de nivelul aplicaţiei, adică vulnerabilităţi asociate noilor tipuri de servicii şi aplicaţii, iar alta legată de aspectele tehnice privitoare la tehnologii în sine, la module de management sau protocoale.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ETURIA:Cererile pentru vacanţele de iarnă au crescut cu 15% faţă de anul trecut
21 aug.


CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:2019 - posibil an record pentru piaţa de birouri din Capitală
21 aug. M.A.


Google, noi probleme cu confidenţialitatea datelor
21 aug.


DE LA 35,12 MILIOANE LEI LA 188,98 MILIOANE LEICE Oltenia şi-a crescut profitul brut de 5 ori, în primul semestru
21 aug. E.O.


ÎN PRIMELE ŞAPTE LUNI DIN 2019Piaţa auto de la noi a crescut cu 9,5%
21 aug. E.O.


STUDIUL REPATRIOT:Jumătate dintre românii din diaspora vor să se întoarcă acasă
21 aug. Melania Agiu


PRIMUL TRIMESTRU 2019Profitul brut al Complexului Energetic Oltenia a crescut de peste cinci ori
20 aug. I.I.


Google a închis un serviciu oferit operatorilor wireless la nivel global
20 aug. T.T.


SUA extinde permisiunea ca Huawei să cumpere componente de la companii americane
20 aug. T.T.


Amenzi consistente pe litoral pentru vânzarea şi depozitarea produselor alimentare
20 aug.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.