CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU:

"Se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii" 2

"Se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii"
 • document ataşat
  apasă aici pentru a descărca

  "Esenţială este îmbunătăţirea calităţii investiţiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport" 

  România a înregistrat în anul 2017 o creştere economică record, care s-a bazat, însă, cu precădere pe consum, susţine consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu pe blogul său (http://cosmin-marinescu.ro), adău­gând: "Contribuţia investiţiilor a devenit pozitivă, însă factorul investiţional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creşterea sustenabilă pe termen mediu şi lung. Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creştere economică record - deficite bugetare înalte, în condiţiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuşi în ţinta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiţii publice şi prin măsuri corective".

  În opinia domnului Marinescu, creşterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, şi în creşterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuşi, performanţe reduse în planul co­lectării şi administrării fiscale.

  Domnia sa precizează: "Ocuparea forţei de muncă este în continuă creştere, rata şomajului consemnând un minim istoric, însă piaţa muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate. Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanţa de plăţi. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb şi ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaţioniste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice.

  Acesta este contextul în care se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dinspre consum spre investiţii. Esenţială este îmbunătăţirea calităţii investiţiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de trans­port. Totodată, pentru susţinerea iniţiativei private şi a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică şi perspectiva sustenabilităţii, puternic afectate în ultima peri­oadă prin iniţiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunităţii şi al impactului economic. Consolidarea performanţelor economice reclamă priorităţi clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie şi îmbunătăţirea guvernanţei corporatis­te în sectorul companiilor de stat".


  Opinia cititorului: 2
  1.   fără titlu
  mesaj trimis de zaza în data de 13.03.2018, 12:49

  ....Mor de curiozitate.....dar stiu ca n-o sa pot avea un raspuns...

  In partea de sus ..printr-un click.aici...apar documente sub forma de prezentare grafica a multor indicatori sugestivi. 

  Intrebarea mea ar fi ( pe departe de a fi tendentioasa} Cati dintre actuali ministri si chiar prim ministru ar putea "citi" acesti indicatori si sa-i interpreteze in conditile evolutiei lor.  

  Cred ca intrebarea mea face parte din normalitate pentru orce Guvern care se gaseste la outere

  PS. Sunt convins ca nu voi putea afla raspunsul...si cred ca e mai bine ca nu-l voi afla deoarece o sa raman complet dezamagit 

  1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
  mesaj trimis de zaza în data de 13.03.2018, 12:52

  .....dar apropo poate ma ajuta redactia....

  Articole din aceeaşi secţiune

  Macroeconomie

  România, din nou ţara cu cea mai mare inflaţie anuală din UE
  17 dec. A.I.


  Poziţia CDR privind sistemul de pensii
  17 dec. T.M.


  PREŞEDINTELE CONSILIULUI FISCAL, IONUŢ DUMITRU:"Deficitul de cont curent a depăşit pragul de semnal de 4% din PIB"1
  17 dec. Ramona Radu


  Călin RecheaPROGNOZE ÎNGRIJORĂTOARE DE LA INSTITUTE OF INTERNATIONAL FINANCEAnul viitor România riscă să reintre în Procedura de Deficit Excesiv
  17 dec. Călin Rechea


  MACRO NEWSLETTER 17 Decembrie 2018
  17 dec.


  Noi reforme pentru ca UE să reziste viitoarelor crize financiare
  17 dec.


  POTRIVIT DATELOR EUROSTAT:În ţara noastră, rata locurilor de muncă vacante, scade
  14 dec. M.I.


  ÎN TRIMESTRUL TREI:Ţara noastră, lider în UE la creşterea costurilor cu forţa de muncă
  14 dec. A.P.


  ÎN PRIMELE 10 LUNI DIN 2018:Investiţiile străine directe, în creştere cu 9,74%
  14 dec. M.A.


  Isărescu: Ochiul şi interesul americanilor sunt acolo unde se găsesc petrol şi gaze2
  14 dec. I.A.

  <<
  Back
  Accesează
  versiunea desktop

  Copyright MetaRing © 2003-2018.
  Toate drepturile rezervate.

  Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.