CONSILIUL DE COOPERARE A GOLFULUI

Energia şi agricultura - promovate de preşedinte pentru atragerea investiţiilor arabe 1

09 mar. 2011 Companii-Afaceri
ALINA TOMA VEREHA
Energia şi agricultura - promovate de preşedinte pentru atragerea investiţiilor arabe

În ţara noastră se poate investi eficient în orice domeniu pentru că avem un decalaj de dezvoltare faţă de Europa de Vest, a declarat ieri preşedintele Traian Băsescu, în deschiderea Forumului "Consiliul de Cooperare a Golfului - Europa de Sud Est - Oportunităţi de afaceri", eveniment organizat de Forum Invest.

Domnia sa a precizat că acest decalaj de dezvoltare nu poate fi acoperit numai cu resurse de la bugetul de stat şi din fonduri europene, ci şi atrăgând investiţii străine: "Nu avem un mediu de afaceri ostil, iar investiţiile străine în România sunt garantate. Firmele străine înregistrate în România pot cumpăra terenuri. Noi vom simplifica în continuare legile care au proceduri mult prea birocratice şi invităm investitorii din ţările Golfului să facă profit în orice domeniu pe care îl consideră interesant în România".

Primele oportunităţi de afaceri prezentate de şeful statului numeroşilor oameni de afaceri din ţările Golfului prezenţi ieri la Bucureşti sunt din energie şi agricultură. Domnul Băsescu a subliniat că un obiectiv major al ţării noastre este asigurarea independenţei energetice şi diversificarea surselor de aprovizionare. Investiţiile în domeniul energetic sunt o prioritate pentru România, iar oamenii de afaceri din ţările Golfului au fost invitaţi de preşedinte să investească în construcţia Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, în realizarea de hidrocentrale, dar şi în retehnologizarea termocentralelor. Traian Băsescu a promovat şi proiectele de transport a gazelor Nabucco şi AGRI, dar şi oleoductul Constanţa-Trieste.

Agricultura este un alt domeniu care ar putea fi de mare interes pentru investitorii arabi, în opinia preşedintelui Băsescu.

Şeful statului a declarat: "Potenţialul agricol al României este de importanţă majoră pentru ţările Golfului şi nu numai, având în vedere criza alimentară care se prefigurează. Potenţialul nostru agricol asigură necesarul a 80 de milioane de locuitori. Ca să poată fi valorificat la maxim, este nevoie de comasarea proprietăţilor fărâ-miţate, de extinderea sistemelor de irigaţii şi de o industrie alimentară modernă."

Ţara noastră are 4 milioane hectare de teren ecologic care ar putea fi de asemenea exploatat de investitori.

Un alt domeniu important atât pentru ţara noastră, cât şi pentru investitorii străini care a fost promovat ieri de Traian Băsescu este turismul. Şeful statului apreciază: "Avem un deficit major al infrastructurii turistice şi de aceea apreciez că potenţialul de dezvoltare este excepţional. Dacă vreţi să vedeţi România, nu mergeţi pe şosele, ci vă recomand elicopterul. Imaginile sunt extraordinare şi veţi avea ocazia să constataţi că România este o ţară extraordinar de frumoasă, dar care are nevoie de infrastructură modernă."

Domnul Băsescu a amintit în acest context de un al patrulea domeniu de interes pentru investitori - infrastructura rutieră şi cea feroviară. Deşi avem 5 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană până în 2015, aceste fonduri nu sunt suficiente şi trebuie să atragem inves-tiţii în domeniu cu ajutorul parteneriatelor public-private.

Traian Băsescu a conchis: "Pentru noi acest forum România - Consiliul de Cooperare a Golfului este cel mai important eveniment economic al anului 2011. Acest eveniment nu se produce întâmplător, ci în urma unor eforturi politice şi ca efect al creşterii încrederii între România şi statele din zona Golfului. Evenimentul concretizează eforturile de a aduce împreună oamenii de afaceri români şi arabi şi eforturile de creştere a încrederii reciproce între ei. Am convingerea că acest forum se va încheia şi cu contracte semnate, dar mai ales cu încrederea că România oferă un mediu de afaceri stabil şi profitabil."

Preşedintele Băsescu a spus că printre avantajele oferite de ţara noas-tră se numără dorinţa de dezvoltare durabilă şi o forţă de muncă mai ieftină şi calificată.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de eficient în data de 09.03.2011, 08:52

mah dar cand or veni arabi ca sa investeasca eficient cumparand cladirea parlamentului ca sa faca un mall?..la craiova isi fac incalzirea cu electroputere.

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

AIO V şi AIO VI deţin 6,7% din drepturile de vot FP
24 sep. A.I.


Georgia Cailean - CEO Coldwell Banker România
24 sep. P. E.


Industria jocurilor video continuă să crească în România
24 sep. F.B.


FONDUL PROPRIETATEA:Cele mai valoroase companii de stat, în pericol
24 sep. V.D.


Adunarea creditorilor ELCEN pentru reorganizare are loc astăzi
24 sep. F.B.


Danubius Sovata investeşte 4 milioane euro în reamenajarea hotelului Făget
24 sep. Emilia Olescu


TRANZACŢIE DE 3,65 MILIOANE DE EUROSIF Moldova a vândut Hotelul Sport 4
24 sep. A.I.


DE DOUĂ ORI MAI MULTE DECÂT ANUL TRECUTPeste 1.000 de locuri de cazare - deschise de Crăciun şi Revelion în Deltă
24 sep. E.O.


MINISTRUL ENERGIEI ANTON ANTON:"Exploatarea termocentralelor pe cărbune trebuie prelungită până în 2030"
24 sep. F.A.


COMISIA EUROPEANĂ:"Transgaz s-a angajat să nu împiedice exporturile"4
24 sep. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.