CONTRABANDA CU ŢIGĂRI A SĂRIT DE 18%, ÎNREGISTRÂND CEA MAI MARE CREŞTERE DIN SEPTEMBRIE 2016

Creştere alarmantă pe piaţa neagră a tutunului

21 dec. 2017 Companii-Afaceri
E.O.
Creştere alarmantă pe piaţa neagră a tutunului

Alexandra Olaru, PMI Romania: "Cu nivelul pieţei negre din noiembrie ne situăm la aproape dublul procentului mediu din UE, de circa 10%" 

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat o creştere alarmantă, în noiembrie, ajungând la 18,3% din totalul consumului, cu 3,3 puncte procentuale mai mult decât în septembrie, potrivit studiului Novel Research. Cercetarea arată că aceasta este cea mai importantă creştere înregistrată în ultimul an de contrabanda cu ţigări, media anuală a comerţului ilegal cu tutun, în 2017, fiind de 16%.

Marian Marcu, Director în cadrul Novel Research, subliniază: "Este pentru prima dată în ultimii şapte ani când se remarcă intensificarea semnificativă a comerţului ilicit în toate regiunile din vestul ţării, unde cotele fenomenului depăşesc 20%. Nord-est rămâne şi în noiembrie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu o pondere de 36,5% şi evoluţie constantă.

Zona de vest se apropie vertiginos de nivelul din nord-est, continuându-şi creşterea accelerată din ultima jumătate de an, cu 5,6 puncte procentuale, până la 32,2%. În noiembrie, cea mai substanţială majorare a pieţei negre se înregistrează, ca şi în septembrie, tot în partea de nord-vest a ţării (plus 6,7 puncte procentuale, până la 22,8%). Din punct de vedere al provenienţei, categoria «cheap whites» (n.r. ţigarete fabricate legal, dar comercializate pe piaţa neagră) continuă să deţină cea mai mare pondere, depăşind nivelul de 60%, (plus 6,5 puncte procentuale, până la 63,8%), urmată de produsele provenite din Moldova (16,9%, în scădere cu 8,8 puncte procentuale faţă de septembrie) şi Ucraina (13,8%, în creştere cu 2,9 puncte procentuale). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă. Situaţia la nivel regional din noiembrie este oarecum similară mediei pe 2017. Mai precis, nord-est continuă să fie cea mai afectată regiune de comerţul ilegal pe tot parcursul lui 2017 (38,4% media anuală), urmată de partea de vest (medie de 24,1%)".

Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România, este de părere că anul 2017 a început bine, datorită Operaţiunilor Scut declanşate în primăvară, care au avut drept rezultat mai mulţi bani la bugetul de stat din comerţul legal cu ţigarete. "Din păcate, acelaşi an s-a terminat prost, cu cea mai mare creştere a contrabandei înregistrată din septembrie 2016", a spus domnia sa, adăugând: "Principala cauză o reprezintă inconsecvenţa eforturilor împotriva pieţei negre şi lipsa unei strategii integrate la nivelul factorilor de decizie.

Deşi creşterea veniturilor bugetare este o prioritate asumată a statului român, eforturile împotriva contrabandei nu sunt pe măsura obiectivelor asumate.

Deosebit de îngrijorător este faptul că strategiile şi resursele alocate pentru combaterea traficului ilicit nu ţin pasul cu abilitatea reţelelor de contrabandă de a identifica noi mijloace şi rute de operare, lucru surprins de evoluţia pieţei ilicite în zonele de vest şi nord-vest ale României, unde piaţa neagră a crescut cu 59%, respectiv 46% faţă de prima jumătate a anului 2017".

Spre deosebire de începutul anului, în ultima perioadă nu au mai existat operaţiuni speciale ale Vămii pentru combaterea fenomenului, iar acţiunile Poliţiei, susţinute de DIICOT, nu par să fi fost suficiente, a spus Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria. Doamna Lazăr a mai precizat: "Pachetul de ţigarete este cel mai taxat produs din România, iar domeniul tutunului este cel mai reglementat, local şi global. În acelaşi timp, aşa cum observa Consiliul Concurenţei la finalul investigaţiei pe piaţa ţigaretelor, principalul factor perturbator în acest sector economic este contrabanda. În prezent, asistăm la iniţiative nerealiste de natură să consume inutil resursele autorităţilor. Sistemul Track & Trace, pentru trasabilitatea produselor din tutun, iniţiat de Comisia Europeană, are scopul declarat de a reduce contrabanda, dar se va concentra exclusiv pe monitorizarea produselor legale, din interiorul Uniunii. Aşa cum se vede în fiecare studiu Novel, cea mai mare parte a ţigaretelor de pe piaţa neagră provine din afara UE. În noiembrie, «Cheap Whites», ţigarete intrate ilegal în România din China, Emirate, Macedonia, au depăşit recordul ultimilor doi ani, cu o pondere de 63,8% din totalul pieţei negre. Ţigarete din afara UE sunt şi cele provenite din Moldova, Ucraina, Serbia. Toate sunt produse pe care Track & Trace nu le va monitoriza, dar Comisia Europeană şi activiştii antitutun vor contabiliza încă o victorie împotriva industriei, obţinând capital de imagine, chiar dacă eficienţa lipseşte şi obiectivul nu e atins".

Cu nivelul pieţei negre din noiembrie ne situăm la aproape dublul procentului mediu din UE, de circa 10%, a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

În mod evident, această creştere are o cauză concretă, asupra căreia putem acţiona direct, completează domnia sa, adăugând: "Lipsa de resurse umane şi tehnice a instituţiilor statului poate fi suplinită doar prin parteneriate cu mediul privat. Un mod de a sprijini autorităţile în eforturile de combatere a comerţului ilegal este programul PMI Impact, o iniţiativă globală cu fonduri de 100 milioane de dolari, destinată combaterii contrabandei. Prin acest program, am selectat peste 30 de proiecte spre a fi finanţate. Sumele alocate în această primă rundă sunt în valoare de aproximativ 28 milioane dolari, iar proiectele vor fi derulate în 18 ţări, printre care şi România. Suntem convinşi că proiectele care vor fi derulate pe plan local, vor contribui la reintrarea pieţei negre pe un trend descendent, în beneficiul bugetului de stat, al companiilor care îşi desfăşoară activitatea legal, precum şi al societăţii în general, dacă luăm în considerare că infracţiunile asociate contrabandei sunt asimilate crimei organizate".

Piaţa neagră a ajuns la aproape o cincime din total, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toţi factorii implicaţi, cei care aplică legea, dar şi cei cu putere de decizie în reglementarea acestui sector economic, atrage atenţia Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania, care consieră: "Iată că incertitudinea şi desele schimbări la nivelul conducerii autorităţilor de aplicare a legii încep să-şi facă simţite efectele. În mod cert, este nevoie de o nouă strategie de coordonare, de noi operaţiuni comune, care să ducă la destructurarea reţelelor infracţionale. De precizat că, pe durata iernii, transportul ţigaretelor de contrabandă se face cu dificultate, aşadar stocurile realizate în lunile precedente se vor afla pe piaţă în perioada următoare. În consecinţă, este posibil ca piaţa neagră să crească în continuare. Cu atât mai mult este nevoie de eforturi sporite, care să se deruleze coerent şi concertat".

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, arată reprezentanţii industriei.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANRM ŞI MFP NU DEŢIN INFORMAŢII CONCLUDENTELegea offshore, un proiect controversat
19 oct. GEORGE MARINESCU


NOVEL RESEARCH:Contrabanda cu ţigări - în scădere, în luna septembrie
19 oct. Emilia Olescu


Vacanţe şi maşini, plătite cu bitcoin
19 oct.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / IULIU MOLDOVEANU, ASOCIAŢIA CLUBUL ROMÂN DE MOBILĂ:"Avem forţa de muncă şi tehnologia necesare pentru a duce industria mobilei pe piaţa rusă"
19 oct. A.T.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / LIVIU SIMION, VICEPREŞEDINTE UGIR:"Îmi doresc ca relaţiile între companiile din Rusia şi România să fie mai puternice"
19 oct. R.R.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / DOREL PARASCHIV, ASE:"Ne propunem să furnizăm absolvenţi care să răspundă nevoilor mediului de afaceri"1
19 oct. A.T.


CORESPONDENŢĂ DIN TUNISIATunisia reintră în ofertele de pe piaţa românească
19 oct. Adelina Toader


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VARUJAN PAMBUCCIAN, DEPUTAT:"Ne confruntăm cu patru domenii tehnologice care deja schimbă lumea"
19 oct. EMILIA OLESCU


Petrolexportimport intră în faliment
19 oct. A.I.


MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ŞI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREŞEDINTE BVB:"Este necesară stabilirea unei agende strategice româno-ruse"
19 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.