Controversă "spaţială" legată de extratereştri

08 nov. 2018 Miscellanea
O.D.

Oamenii de ştiinţă au găsit un nou subiect de controversă legat de un "obiect" care a traversat sistemul solar. De altfel, discuţia aceasta face parte din una mai largă, legată de confirmarea sau nu a existenţei unor alte forme de viaţă în univers. "Oumuamua", un bolid spaţial în formă de trabuc reperat în 2017 în timpul traversării sistemului solar, ar fi putut fi trimis de extratereştri, au sugerat doi cercetători de la Universitatea Harvard din Statele Unite într-un articol ştiinţific, extrem de criticat de comunitatea ştiinţifică, relatează Agerpres. "Oumuamua", care în limba hawaiiană înseamnă "Un mesager venit dintr-un trecut îndepărtat", a fost reperat pentru prima dată în octombrie 2017 de telescopul Pan-STARRS 1, aflat în Hawaii. Dimensiunea obiectului spaţial a fost estimată la circa 400 de metri lungime şi 40 de metri lăţime. Acesta este primul obiect spaţial detectat care provine din alt sistem stelar. După ce a fost calificat drept asteroid, o echipă de la Agenţia spaţială europeană a estimat în iunie că este vorba mai probabil despre o cometă.

Un "scenariu exotic" după părerea autorilor noului articol ştiinţific care va apărea la 12 noiembrie în jurnalul Astrophysical Journal Letters, ar fi acela că "Oumuamua ar putea fi prima sondă operaţională trimisă în mod voluntar spre Terra de către o civilizaţie extraterestră". Ipoteza a inflamat rapid reţelele de socializare şi comunitatea ştiinţifică. Motivaţia care justifică această presupunere este faptul că "Oumuamua" se deplasează cu o viteză mai rapidă decât era de aşteptat - 315.431 de kilometri pe oră. Acceleraţia excesivă ar putea fi explicată prin presiunea radiaţiei solare sau a "vântului solar". Însă, potrivit celor doi cercetători de la Harvard, acest lucru nu este posibil decât în cazul corpurilor cereşti "care au o suprafaţă mare şi sunt foarte fine, ceea ce nu există în mod natural". De aici rezultă o altă posibilă explicaţie: este o sondă propulsată. Însă, oamenii de ştiinţă au respins această teorie la scurt timp după anunţarea ei deoarece nu au fost identificate semnale artificiale emise de acest obiect ceresc. "Ca mulţi oameni de ştiinţă, mi-ar place să existe dovezi de netăgăduit ale vieţii extraterestre, însă nu este cazul", a declarat pentru AFP Alan Fitzsimmons, astronom în cadrul Universităţii Queens din Belfast.

Unul dintre cei doi autori ai studiului, Shmuel Bialy, postdoctorand în astrofizică la Harvard şi-a nuanţat poziţia după ce au apărut criticile: "Nu aş spune că eu "cred" că a fost trimis de către extratereştri. Pentru că eu sunt un om de ştiinţă, nu un credincios. Mă bazez pe dovezi pentru a găsi explicaţii fizice posibile la fenomenele observate''. Al doilea autor al lucrării, Avi Loeb, şef al departamentului de astronomie de la Harvard, a explicat că omenirea nu ar putea afla niciodată răs­punsul deoarece "Oumuamua" s-a îndepărtat de Pământ şi nu se va reîn­toarce.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

APIA, ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2019:Vânzările de autoturisme ecologice au crescut cu peste 45% în România
21 apr. I.M.


STS vrea să cumpere routere în valoare de aproape 7,4 milioane euro
21 apr. M.I.


DUMITRU PRUNARIU, ROMÂNUL CARE A AJUNS ÎN SPAŢIU: "Cel mai important lucru în cunoaştere este curiozitatea"
20 apr. M.S.


ÎN PRIMA PARTE A ANULUI:Aproape 27 tone de tutun, confiscate de poliţişti
20 apr. I.L.


ÎN BUCUREŞTI ŞI PLOIEŞTI:Pelerinajul creştin-ortodox de Florii, astăzi
20 apr. T.I.


DE FLORII ŞI PAŞTELE CATOLIC:Poliţişti şi jandarmii vor acţiona în acest week-end
20 apr. T.I.


Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40% în perioada imediat următoare
19 apr. I.M.


ANOFM:Peste 67.000 de persoane angajate, în primul trimestru
19 apr. M.I.


PAULINA POPOIU LA FESTIVALUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE:"Muzeul Satului este un Ambasador al României în lume"
19 apr. L.A.


PENTRU OPERAŢIONALIZAREA UNUI NOU PUNCT DE CONTROL:Trafic rutier închis la Punctul de Trecere a Frontierei Ruse
19 apr. M.C.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.