CORESPONDENŢĂ DE LA BRUXELLES

Viitorul 5G al Europei, dezbătut în Parlamentul European

21 oct. Companii
Adelina Toader
Maria Grapini, comisar european
Maria Grapini, comisar european

Bruxelles-ul a devenit, săptămâna trecută, locul de dezbatere în ceea ce priveşte sustenabilitatea sistemului global digital, dar şi de decizie pentru viitorul tehnologiei 5G în Europa.

Evenimentul a urmărit trei teme de interes major - securitatea cibernetică prin promovarea încrederii, transpareţei şi cooperării, dar şi dispute în comerţ şi cooperarea digitală internaţională.

Europarlamentarul Maria Grapini a deschis dezbaterea afirmând că securizarea sistemelor de reţea şi informaţii în Uniunea Europeană este esenţială pentru menţinerea economiei online funcţionale, pentru asigurarea prosperităţii, protejării pieţei interne, dar şi a consumatorului.

Domnia sa a declarat: "În prezent, lumea devine din ce în ce mai digitalizată şi avansează tehnologic, zilnic. În calitatea mea de membru şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Piaţă Internă si Protecţia Consumatorului, ştiu cât de important este să avem un sistem digital global sustenabil şi eficient. Securizarea sistemelor de reţea şi informaţii în Uniunea Europeană este esenţială pentru menţinerea economiei online funcţionale, pentru asigurarea prosperităţii, pentru protejarea pieţei interne, dar şi a consumatorului. Uniunea Europeană lucrează pe mai multe fronturi pentru a promova rezistenţa cibernetică".

Din cauza lipsei unui sistem de certificare a securităţii cibernetice recunoscut la nivelul Uniunii Europene, piaţa întâmpină obstacole în ceea ce priveşte creşterea, la nivel de produse, servicii şi procese.

Potrivit europarlamentarului, Comisia Europeană a prezentat o propunere de creare a unui cadru de certificare a Uniunii Europene cu ENISA (Agenţia pentru Securitate Cibernetica a UE) la baza sa: "Legea privind securitatea cibernetică conferă agenţiei un mandat permanent, împreună cu resurse financiare şi umane mai mari. Acest lucru va asigura că ENISA poate oferi sprijin statelor membre, instituţiilor UE şi întreprinderilor din domenii cheie, inclusiv punerea în aplicare a Directivei din domeniu".

Maria Grapini a mai precizat că tehnologiile digitale nu cunosc graniţe, acestea tranşând limitele, sectoarele şi disciplinele, deschizând noi oportunităţi care transformă societăţile şi economiile.

Totodată, domnia sa a mai spus că se ridică întrebări la nivelul comunităţii globale, despre securitate, echitate, etică şi drepturile omului, într-o epocă digitală.

Maria Grapini a insistat pe nevoia unei cooperări digitale eficiente între guverne, sectorul privat şi societatea civilă, pentru a asigura un viitor digital sigur, în conformitate cu legislaţia internaţională privind drepturile omului: "Uniunea Europeană va rămâne un puternic susţinător al cooperării la nivel global pe probleme precum drepturile omului, securitatea, tehnologia, dezvoltarea durabilă şi diplomaţia, permiţând astfel un spaţiu cibernetic deschis, sigur şi de încredere".

Europarlamentarul a mai adăugat că Europa trebuie să se gândească bine când vine vorba de trecerea la tehnologia 5G, ţinând cont că valoarea inves­tiţiilor pentru introducerea noii tehnologii este estimată la 58 de miliarde de euro, până în 2025.

Huawei, producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii şi unul dintre liderii industriei 5G, este principalul furnizor al noii tehnologii aflat în vizorul Uniunii Europene, după ce SUA a acuzat compania de spionaj. De altfel, Washingtonul a cerut ulterior ţărilor UE să nu mai folosească produsele sale, în special pentru reţelele principale 5G, temându-se că ar putea fi folosite pentru spionaj.

Aflat în faţa Comisiei din cadrul Parlamentului European, Abraham Liu, reprezentantul Huawei în UE, a încercat să atenueze îngrijorarea europeană că producătorul chinez reprezintă un risc pentru securitate cibernetică, spunând că doreşte să contribuie la transformarea continentului în liderul mondial în reţelele mobile de generaţie viitoare.

Abraham Liu a declarat: "Viitorul digital al Europei ar trebui să fie în propriile sale mâini", motivând importanţa blocului de a-şi menţine suveranitatea digitală.

"Trebuie să găsim o cale europeană. Aşa că haideţi să o facem împreună. (...) Planificăm să lucrăm cu toţii în parteneriat pentru a uşura temerile şi a crea oportunităţi", a subliniat reprezentantul Huawei.

Abraham Liu a explicat că Huawei a oferit cele mai avansate tehnologii pentru a conecta continentul şi a permite Europei să conducă a patra revoluţie industrială, care ar putea include inteligenţa artificială, autovehicule fără şofer şi supercomputere.

În plus, reprezentantul Huawei a reafirmat sprijinul oferit companiei de Germania care a anunţat, săptămâna trecută, că nu va împiedica niciun furnizor de echipamente specifice să se implice în 5G.

Huawei, care concurează cu Nokia din Finlanda (NOKIA.HE) şi Ericsson din Suedia (ERICb.ST), a declarat anterior că este pregătit să lucreze cu partenerii săi europeni la securitatea reţelei 5G. Şi că a refuzat întotdeauna ca echipamentul său să poată fi folosit pentru spionaj.

Un raport publicat la începutul lunii octombrie în care parlamentarii au evitat să numească în mod direct China şi Huawei ca reprezentând riscuri de securitate. Întrebat de acest raport, Abraham Liu l-a numit "destul de obiectiv" şi a spus că "diferiţi actori trebuie să vorbească la aceeaşi masă".

Dezbaterea a fost organizată pentru a discuta despre importanţa generală a reţelelor 5G în UE, dar reprezentantul Huawei a fost în centrul atenţiei, atrăgând majoritatea întrebărilor.

Maria Grapini a ţinut să precizeze că "aceasta nu este o dezbatere pe Huawei".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Reţeaua MedLife a finalizat achiziţia spitalului Lotus din Ploieşti
16 dec. B.F.


ANALIZA CITR:Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor din insolvenţă
16 dec. A.I.G.


STUDIU:Cei mai statornici angajaţi sunt cei din generaţia Millenials
16 dec. B.D.


ANALIZĂ CITR:Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă
16 dec. M.A.


INTERNATIONAL FLAVORS & FRAGRANCES,Un nou gigant al bunurilor de consum
16 dec. A.I.G


Boeing ar putea opri producţia de avioane 737 MAX
16 dec. F.F.


AFI Europe şi NEPI Rockcastle semnează achiziţia portofoliului de birouri din România al NEPI
16 dec. F.D.


NEGOCIERI ÎNTRE GUVERN ŞI COMISIA EUROPEANĂCompania Tarom, între a fi şi a primi
16 dec. GEORGE MARINESCU


TOT ÎN ZONA BULEVARDULUI THEODOR PALLADY,Constructorul Palladium Residence ridică Hils Pallady Apartments
16 dec. RAMONA RADU


Renunţarea la suprataxarea contractelor cu normă redusă sau revenirea la normalitate
16 dec. RALUCA BONTAŞ, PARTENER GLOBAL EMPLOYER SERVICES, DELOITTE ROMÂNIA

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.