CORESPONDENŢĂ DIN SERBIA

Teraplast a inaugurat fabrica Terasteel în Serbia

12 oct. Companii-Afaceri
ADELINA TOADER
Teraplast a inaugurat fabrica Terasteel în Serbia

Dorel Goia: "Din cunoştinţele mele, este singura fabrică deţinută de o firmă românească privată în afara graniţelor ţării"  

Goia: "Modul de colaborare al autorităţilor din Serbia poate fi un model şi pentru unele autorităţi de la noi"

Grupul Teraplast a inaugurat, în Leskovac - Serbia, fabrica de producţie de panouri sandwich Terasteel. Cu o investiţie estimată la 11 milioane de euro, compania previzionează că anul viitor noua fabrică va produce şi va avea vânzări în valoare de peste 28 de milioane de euro.

Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie Teraplast, a declarat că a ales Serbia ca locaţie pentru dezvoltarea unei noi fabrici Terasteel pentru că aici este piaţa cea mai bună.

Domnia sa a afirmat: "Este cea mai apropiată de noi, este ţara care va creşte foarte mult de acum încolo, care sperăm să intre cât mai repede în UE, fie în 2020, fie în 2022. Este ţara care va beneficia de fonduri de preaderare şi, ulterior, de fonduri UE, de care sperăm să beneficiem şi noi mai eficient decât am beneficiat în România, pentru că acum avem o experienţă mai mare".

Dorel Goia a precizat că dacă o astfel de oportunitate ar fi apărut în Bulgaria sau Ungaria, ar fi dezvoltat acolo fabrica, iar dacă se va ivi vreodată în Bulgaria sau Ungaria o nouă oportunitate, va merge şi acolo.

Fabrica din Leskovac va avea un echipament similar şi o capacitate de producţie asemănătoare cu cea din ţara noastră, de circa 2,2 milioane metri pătraţi de panouri sandwich pe an.

Dorel Goia a mărturisit: "Această fabrică, din cunoştinţele mele, este singura deţinută de o firmă românească în afara graniţelor ţării, după 1990. Cele de dinainte de 1990 erau fabricile statului român, dar ca iniţiativă privată este prima". Terasteel Leskovac plănuieşte să exporte panouri sandwich în toate pieţele din regiunea Balcani, ţintind ţări precum Serbia, ţările din fosta Iugoslavie, Bulgaria şi Albania, iar ca pieţe secundare - Ungaria, sudul României şi nordul Greciei. Astfel, Serbia va avea un statut important pe piaţa de export în industria din regiune.

Dorel Goia a explicat: "În funcţie de necesităţi şi de clienţii pe care îi vom avea, vom exporta în continuare şi din fabrica din România. Vom pune mai mult accent pe Cehia, Polonia, Germania. Vom livra din fabrica mai bine amplasată faţă de client".

Potrivit domniei sale, Teraplast era pregătit de trei ani pentru extindere: "De când a intrat această fabrică în faliment, noi am fost aici în vederea cumpărării, dar nu au fost create condiţiile necesare".

Conform domnului Goia, acţionarii au apreciat că extinderea companiei în Serbia este o măsură bună: "Extinderea are sens, mai ales că făceam export în Serbia. Aici există o piaţă, este o ţară care are un traiect european de evoluţie. Nu avem niciun fel de risc, este o piaţă ca oricare alta din Europa, nu este una exotică".

În plus, potrivit domnului Goia, modul de colaborare al autorităţilor din Serbia poate fi un model şi pentru unele autorităţi de la noi.

În ceea ce priveşte forţa de muncă, Dorel Goia ne-a declarat că lucrează cu aceiaşi angajaţi care au activat înainte, în fosta fabrică din Serbia.

Întrebat dacă se gândeşte să aducă muncitori din Serbia pentru fabrica din Bistriţa, ţinând cont de lipsa de forţă de muncă cu care se confruntă ţara noastră, Dorel Goia ne-a declarat: "Nu ne gândim să aducem forţă de muncă din Serbia în România. Legislaţia este foarte clară, importul de forţă de muncă în condiţiile actuale ale legislaţiei din ţară este foarte dificil. Toată lumea face afirmaţii că vor aduce forţă de muncă din Nepal, din Vietnam, dar le recomand prima dată tuturor să citească legislaţia şi să vadă condiţiile concrete pe care trebuie să le îndeplineşti şi mulţi vor renunţa".

Domnia sa ne-a mai spus că investitorii iniţiali ai fabricii din Leskovac au creat nişte spaţii foarte generoase, supradimensionate, iar în prima parte a anului viitor vor fi aduse în fabrică alte linii pentru produse complementare.

Terasteel Bistriţa a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 26 de milioane de euro, iar anul acesta va avea 35 de milioane euro, potrivit oficialului companiei.

În iunie, Teraplast, care activează pe piaţa materialelor de construcţie şi instalaţii, a cumpărat fabrica de producţie de panouri sandwich din Serbia pentru 4,3 milioane de euro şi până la sfârşitul anului plănuieşte să mai investească 2,7 milioane de euro în dezvoltarea producţiei şi 4 milioane de euro pentru capitalul de lucru.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

ANUNŢÂND O TAXĂ DE SOLIDARITATE DE 2% DIN FONDUL DE SALARIIMinisterul Finanţelor bulversează din nou mediul de afaceri
20 oct. EMILIA OLESCU


ETURIA: Tendinţă de creştere pe toate destinaţiile extraeuropene
20 oct. A.T.


AIRBUS, DESPRE INFORMAŢIILE PRIVIND RETRAGEREA DIN ROMÂNIA:"Nu comentăm bârfe!"
20 oct. OVIDIU VRÂNCEANU


Grup de lucru pentru reorganizarea Poştei Române în centre regionale de profit
20 oct.


GEORGE RISTEA, CALIPSO:"Adoptarea legii privind resursele hidrominerale va monopoliza piaţa"
20 oct. ADELINA TOADER


Cezarina Roxana Bănică a demisionat din conducerea Nuclearelectrica
20 oct.


PETRE DAEA, MINISTRUL AGRICULTURII:"Avem 31 tone de biomasă"
20 oct. EMILIA OLESCU


PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE APA NOVA: UN CANAL COLECTOR VECHI DE 90 DE ANI A CEDAT ŞI TREBUIE ÎNLOCUITApa Nova Bucureşti are situaţia sub control
20 oct.


Ministrul Transporturilor s-a întânit cu liderii federaţiilor sindicale feroviare
19 oct. A.C.


Poşta Română înfiinţează un grup de lucru pentru reorganizarea companiei în centre regionale de profit
19 oct. A.C.

AnunutBursa.ro
<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2017.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.