CORESPONDENŢĂ DIN ZURICH

Controversele politice pun piedică securităţii 5G

18 oct. Companii
Adelina Toader
Controversele politice pun piedică securităţii 5GAdelina Toader

Securitatea telecomunicaţiilor ră­mâne o problemă la nivelul întregii industrii şi îşi va putea găsi rezolvarea doar printr-o abordare tehnologică şi nu una politică, consideră reprezentanţii Huawei.

Chaobin Yang, şeful liniei de produse 5G a Huawei, a declarant, într-o întâlnire cu presa, care a avut loc în cadrul Global Mobile Broadband Forum desfăşurat la Zurich: "În esenţă, securitatea este o problemă tehnică, aşa că dacă o putem privi din perspectiva tehnologică, atunci este ceva ce putem rezolva. Dacă privim securitatea ca fiind o problemă politică şi judecăm furnizorii după ţara de origine, atunci va fi dificil de rezolvat".

Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi unul dintre liderii industriei de telecomunicaţii 5G, se confruntă cu o examinare mai atentă din partea Europei, după ce SUA au afirmat că gigantul chinez reprezintă o ameninţare la adresa securităţii, echipamentele sale conţinând "uşi" deschise pentru spioni cibernetici şi a trecut compania pe lis­ta neagră. Huawei a negat toate aces­te acuzaţii, dar Washingtonul în­cearcă să-şi convingă aliaţii să îi urmeze modelul, în ciuda faptului că nu oferă dovezi care să-i susţină afirmaţiile.

Totodată, un alt motiv pentru care controlul asupra echipamentelor Huawei a crescut este reprezentat de cantităţile tot mai mari de date sensibile şi aplicaţii critice care vor putea fi trans­mise cu ajutorul reţelelor 5G. Astfel, reţelele mobile devin mai atractive pentru cei care doresc să fure date şi să provoace perturbări ale infrastructurii de comunicaţii.

"Atunci când o informaţie este transferată de la un utilizator la altul, parcurge numeroşi paşi între ei - staţia de bază, routerul, serverul, reţeaua de bază şi apoi aplicaţiile", a explicat Yang, adăugând: "Pentru a obţine securitatea end-to-end, notarea poate merge greşit în orice etapă. Prin urmare, securitatea end-to-end poate fi obţinută numai dacă toţi jucătorii de la diferiţi paşi pot lucra împreună".

Chaobin Yang a subliniat faptul că GDPR impus de Uniunea Europeană este un lucru bun, oferind jucătorilor importanţi din ecosistem o direcţie de abordare a confidenţialităţii.

"Pentru noi, cu securitate ar fi la fel. Un standard clar ar oferi jucătorilor importanţi ceva la care să revină, să-şi îndeplinească responsabilităţile de securitate şi să contribuie la standardele de securitate ale indus­triei", a mai afirmat reprezentantul Huawei.

Operatorii de telefonie mobilă europeni par să se opună măsurilor care le-ar restricţiona accesul la echipamente de teamă că acest lucru va duce la o creştere a costurilor şi ar reduce dezvoltarea.

Până în prezent, nicio ţară europeană nu a urmat sfaturile SUA cu privire la înlăturarea Huawei, dar ţara noastră şi Polonia au semnat câte un memorandum de înţelegere cu SUA referitor la tehnologia 5G. Dacă Guvernul din Polonia a publicat "pactul de securitate" încheiat cu SUA, iar Huawei a putut clarifica exact situaţia, România nu a făcut public documentul semnat, iar compania chineză nu ştie încă ce soartă o aşteaptă.

Totodată, Uniunea Europeană a sugerat că echipamentele originare din afara blocului ar putea fi mai susceptibile la interferenţele statelor naţionale, fără a specifica însă un anumit furnizor sau o ţară în îndrumarea sa pentru statele membre.

În ciuda acestor probleme, operatorii de telefonie mobilă din Europa, o piaţă semnificativă pentru Huawei, continuă să achiziţioneze echipamente pentru reţelele 5G din următoarea generaţie de la furnizorul chinez. Din cele 65 de contracte comerciale pe care Huawei le-a semnat, jumătate sunt cu clienţi europeni care construiesc reţele ultra-rapide de generaţia a cincea, potrivit reprezentantului Huawei.

"Acest lucru arată încrederea pe termen lung şi constantă a clienţilor europeni în Huawei - suntem într-adevăr recunoscători pentru încrederea lor în acest moment dificil. Putem vedea cum relaţiile bune dintre noi continuă cu 5G. În calitate de furnizor, prioritatea noastră este de a oferi clienţilor echipamente bune", a adăugat Yang Chaobin.

Recent, Germania, cea mai mare economie din Europa, unde Huawei are şi importante centre, a publicat un set de reguli propuse cu privire la securitatea reţelei 5G, care scot China sau Huawei de pe lista posibilelor ameninţări, astfel că Huawei va putea furniza componente pentru întreaga reţea germană 5G.

Pe de altă parte, Marea Britanie se tot gândeşte dacă urmează sfaturile Consiliului de securitate naţională de a interzice Huawei - un pas deja făcut de aliaţii americani de limbă engleză Aus­tralia şi Noua Zeelandă.

Însă, contrastul între entuziasmul jucătorilor din industrie pentru produsele Huawei şi acuzaţiile venite din partea SUA este cât se poate de vizibil.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ANALIZĂ CITR:Vânzarea activelor non-core business grăbeşte salvarea companiilor în insolvenţă
16 dec. M.A.


INTERNATIONAL FLAVORS & FRAGRANCES,Un nou gigant al bunurilor de consum
16 dec. A.I.G


Boeing ar putea opri producţia de avioane 737 MAX
16 dec. F.F.


AFI Europe şi NEPI Rockcastle semnează achiziţia portofoliului de birouri din România al NEPI
16 dec. F.D.


NEGOCIERI ÎNTRE GUVERN ŞI COMISIA EUROPEANĂCompania Tarom, între a fi şi a primi
16 dec. GEORGE MARINESCU


TOT ÎN ZONA BULEVARDULUI THEODOR PALLADY,Constructorul Palladium Residence ridică Hils Pallady Apartments
16 dec. RAMONA RADU


Renunţarea la suprataxarea contractelor cu normă redusă sau revenirea la normalitate
16 dec. RALUCA BONTAŞ, PARTENER GLOBAL EMPLOYER SERVICES, DELOITTE ROMÂNIA


Voucherele de vacanţă, menţinute la nivelul lui 2019
16 dec. O.D.


Ministrul Sănătăţii recunoaşte că sistemul este într-o perioadă critică
16 dec.


Eurostat: România, cel mai mare exportator de viori din UE
16 dec.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.