CORINA CREŢU:

"Politica de coeziune ar trebui să continue să investească în toate regiunile UE"

15 nov. 2017 Fonduri Europene
George Forcoş
Corina Creţu (Sursa foto: Reprezentanţa Comisiei Europene în România )
Corina Creţu (Sursa foto: Reprezentanţa Comisiei Europene în România )

Politica de coeziune ar trebui să continue să investească în toate regiunile UE şi să abordeze principalele provocări sociale actuale, a declarat astăzi comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în cadrul discuţiilor cu miniştrii statelor membre care se ocupă de politica de coeziune.

Comisarul european a precizat, potrivit unui comunicat de presă: "Politica de coeziune ar trebui să continue să investească în toate regiunile UE şi să abordeze principalele provocările actuale: lupta contra excluderii sociale şi a şomajului în rândul tinerilor, migraţia, adaptarea la globalizare şi schimbările climatice. Ea ar trebui să sprijine în continuare transportul sustenabil, infrastructura în domeniul sănătăţii şi cel digital, micile afaceri şi inovarea, concentrându-se acolo unde se poate obţine cea mai mare valoare adăugată din partea UE".

În ceea ce priveşte modul cel mai bun prin care politica de coeziune poate sprijini reformele structurale, comisarul Creţu a sugerat că procesul de îndeplinire şi evaluare a condiţiilor prealabile pentru succesul investiţiilor (aşa numitele "condiţionalităţi ex-ante") ar trebui revizuit. Stimulente pentru încurajarea reformelor ar putea fi oferite pe parcursul întregii perioade de finanţare şi nu doar la început. "Ar trebui, de asemenea, să cugetăm asupra posibilităţii de a crea o legătură mai bună între ciclul anual al semestrului european şi planificarea intermediară a politicii de coeziune," a adăugat comisarul.

Comisarul Creţu a făcut apel şi "la o abordare mai uşoară, mai proporţionată şi mai adaptată" obţinerii de plăţi din fonduri europene pentru beneficiari: "Costurile reale sau simplificate nu ar trebui să fie singurele opţiuni. Multe ţări sprijină plăţile în cazul îndeplinirii unor condiţii agreate în prealabil".

Nu în ultimul rând, comisarul Corina Creţu a sugerat ca proiectele asemănătoare, finanţate prin fonduri UE diferite, să fie tratate în acelaşi mod, spre exemplu în cazul achiziţiilor publice.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Fonduri Europene

Spitalele româneşti pot accesa facil fondurile europene
19 apr. D.I.


MFE va lansa iniţiative de comunicare a posibilităţilor de finanţare din fonduri europene
13 apr. D.I.


Corina Creţu a discutat cu miniştrii responsabili pentru politica regională despre politica de coeziune post-2020
12 apr. D.I.


INACO:O nouă linie de finanţare europeană de 50 de milioane euro lansată pentru îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din zona Deltei Dunării
03 apr. D.I.


ÎN PRIMUL DECENIU DE LA ADERAREFondurile europene atrase de România au dus la majorarea PIB cu 13,6%
02 apr.


A fost lansat apelul de proiecte pentru Programul "Îmbunătăţirea Calităţii Vieţii Populaţiei în Oraşele Mici şi Mijlocii"
30 mar. D.I.


Fondurile europene atrase de România, în primul deceniu de la aderare, au dus la creşterea PIB-ului cu 13,6%
30 mar. M.D.


Subvenţii de un miliard de euro pentru zona montană
28 mar. O.D.


EUROPARLAMENTARUL DANIEL BUDA:"Comparativ cu alte state, gradul de absorbţie a fondurilor europene în sectorul agricol din România este unul ruşinos"5
27 mar. Ramona Radu


ÎN 2018Finanţare de 700 de milioane de euro de la BEI pentru proiecte din Balcanii de Vest
12 mar.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.