CORNEL POPA, PARTENER AL ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII:

"Un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu"

22 dec. 2017 Materii Prime
A.S.
"Un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu"

"Pentru dezvoltarea industriei petroliere factori importanţi vor fi cu siguranţă stabilitatea legislativă, coerenţa în interpretarea şi aplicarea legilor, conlucrarea între autorităţile care reprezintă statul român, precum şi, în genere, întărirea unei mentalităţi pro-dezvoltare la nivelul decidenţilor administrativi" 

Ţara noastră este într-o situaţie relativ favorabilă, câtă vreme se estimează că ne aflăm pe locul 3 în Uniunea Europeană din perspectiva independenţei energetice, susţine Cornel Popa, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, adăugând: "Contribuie la această situaţie atât anumite avantaje naţionale, cum ar fi prezenţa unor zăcăminte încă importante de petrol şi gaze naturale sau existenţa unor importante facilităţi hidroelectrice, dar şi elemente mai degrabă negative, cum este dispariţia unor mari platforme industriale. Independenţa energetică totală pare greu de atins, mai ales că vectori posibili ai independenţei energetice, precum gazele de şist sau resursele regenerabile, au dispărut de pe agenda publică ori au fost afectaţi de evoluţii economice nefavorabile. Pentru dezvoltarea industriei petroliere factori importanţi vor fi cu siguranţă stabilitatea legislativă, coerenţa în interpretarea şi aplicarea legilor, conlucrarea între autorităţile care reprezintă statul român, precum şi, în genere, întărirea unei mentalităţi pro-dezvoltare la nivelul decidenţilor administrativi".

În opinia domnului Cornel Popa, sistemul de redevenţe ar trebui să fie win-win, respectiv să fie benefic atât pentru companiile din domeniu, cât şi pentru statul român: "Exploatările petroliere din România, cel puţin cele on-shore, sunt în general mature, aşa încât este de regulă nevoie de investiţii semnificative pentru rentabilizarea lor. De aceea, un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu. În plus, nu trebuie uitat că actualii titulari de acorduri petroliere beneficiază în principiu de clauza de stabilitate legislativă inclusiv în privinţa redevenţelor, ceea ce va face dificilă orice modificare a regimului acestora".

Întrebat dacă ţara noastră poate deveni poarta de intrare a ţiţeiului în Europa, domnul Popa spune că, în lipsa investiţiilor în infrastructură, un astfel de scenariu pare exclus.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 229,00 lei/MWh
22 ian. R.R.


Preţul diamantelor va continua să scadă, din pricina lipsei atractivităţii
20 ian. D.I


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 232,79 lei/MWh
18 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 247,00 lei/MWh
17 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 269,76 lei/MWh
16 ian. R.R.


ANUL TRECUT,Preţul cafelei Robusta a scăzut cu 21%, iar cel al soiului Arabica - cu 7,9%
15 ian. A.V.


Preţul boabelor de cacao a scăzut cu 11% anul trecut, la New York
12 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 241,42 lei/MWh
12 ian. R.R.


Preţul cuprului a urcat cu peste 30% anul trecut
11 ian. A.V.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 274,49 lei/MWh
11 ian. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.