CORNEL POPA, PARTENER AL ŢUCA ZBÂRCEA & ASOCIAŢII:

"Un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu"

22 dec. 2017 Materii Prime
A.S.
"Un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu"

"Pentru dezvoltarea industriei petroliere factori importanţi vor fi cu siguranţă stabilitatea legislativă, coerenţa în interpretarea şi aplicarea legilor, conlucrarea între autorităţile care reprezintă statul român, precum şi, în genere, întărirea unei mentalităţi pro-dezvoltare la nivelul decidenţilor administrativi" 

Ţara noastră este într-o situaţie relativ favorabilă, câtă vreme se estimează că ne aflăm pe locul 3 în Uniunea Europeană din perspectiva independenţei energetice, susţine Cornel Popa, Partener al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, adăugând: "Contribuie la această situaţie atât anumite avantaje naţionale, cum ar fi prezenţa unor zăcăminte încă importante de petrol şi gaze naturale sau existenţa unor importante facilităţi hidroelectrice, dar şi elemente mai degrabă negative, cum este dispariţia unor mari platforme industriale. Independenţa energetică totală pare greu de atins, mai ales că vectori posibili ai independenţei energetice, precum gazele de şist sau resursele regenerabile, au dispărut de pe agenda publică ori au fost afectaţi de evoluţii economice nefavorabile. Pentru dezvoltarea industriei petroliere factori importanţi vor fi cu siguranţă stabilitatea legislativă, coerenţa în interpretarea şi aplicarea legilor, conlucrarea între autorităţile care reprezintă statul român, precum şi, în genere, întărirea unei mentalităţi pro-dezvoltare la nivelul decidenţilor administrativi".

În opinia domnului Cornel Popa, sistemul de redevenţe ar trebui să fie win-win, respectiv să fie benefic atât pentru companiile din domeniu, cât şi pentru statul român: "Exploatările petroliere din România, cel puţin cele on-shore, sunt în general mature, aşa încât este de regulă nevoie de investiţii semnificative pentru rentabilizarea lor. De aceea, un regim drastic al redevenţelor poate afecta investiţiile viitoare în domeniu. În plus, nu trebuie uitat că actualii titulari de acorduri petroliere beneficiază în principiu de clauza de stabilitate legislativă inclusiv în privinţa redevenţelor, ceea ce va face dificilă orice modificare a regimului acestora".

Întrebat dacă ţara noastră poate deveni poarta de intrare a ţiţeiului în Europa, domnul Popa spune că, în lipsa investiţiilor în infrastructură, un astfel de scenariu pare exclus.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 432,12 lei/MWh
23 oct. R.R.


PZU:Preţul maxim al energiei electrice - 443,86 lei/MWh
22 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 450 lei/MWh
19 oct. R.R.


PZU:Preţul maxim al energiei electrice - 461,52 lei/MWh
18 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 503,13 lei/MWh
17 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 521,81 lei/MWh
16 oct. R.R.


ESTIMARE SAXO BANK:"1.300 dolari/uncia de aur, la finalul anului"
16 oct. Andrei Iacomi


INS (2017):Produţia agricolă a valorat aproximativ 78,5 miliarde de lei
15 oct. V.D.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 361,36 lei/MWh
15 oct. R.R.


INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ (INS): Producţia industrială a crescut cu 4,5%, la opt luni
13 oct. F.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.