COTAR şi ASF, scandal în privinţa modificării legii RCA 2

25 iun. 15:18 Anticorupţie
A.P.
COTAR şi ASF, scandal în privinţa modificării legii RCA

ANPC s-a alăturat grupului care susţine modificările legislative cerute de asiguratori Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.), solicită Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să explice din ce motiv a intervenit în disputa dintre piaţa de asigurări şi servie-urile auto, în momentul modificării legislaţive pentru care asiguratorii au făcut lobby în Parlamentul României, conform stiripesurse.ro.

ASF a intervenit permanent în favoarea firmelor de asigurare, iar ANPC este acum a doua autoritate a statului român care susţine companiile de asigurare, în defavoarea consumatorilor. Să aruncăm o privire asupra pieţei: Piaţa Obor: 1 kg de rosii: 4 -7 lei/kg Piaţa de asigurări: aceeaşi poliţă RCA: 268 lei - 2975 lei

Cineva din piaţă fură rău la cântar! Atragem atenţia Parlamentului României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Autorităţii Naţionale pentru Proţectia Consumatorului asupra faptul că în piaţa de asigurări din România au loc, de câteva săptămâni. noi jocuri cu preţurile produsului RCA. Transportatorii au ieşit în stradă, acum 4 ani, pentru a avea o piaţă de asigurări obligatorii reglementată şi supravegheată, România fiind singura ţară din spaţiul Uniunii Europene în care a fost necesară intervenţia Consiliului Concurenţei, în vederea îngheţării preţului RCA pentru o perioadă de 6 luni, urmată de amenzi în cuantum de 53 de milioane de euro, aplicate pieţei de asigurări din

România, pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei, 2 prin coordonarea comportamentelor pe piaţă, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Într-o piaţă de asigurări în care avem o Autoritate care nu îşi înţelege menirea şi care face în continuare jocurile firmelor de asigurări, doar în luna mai 2020 firma Euroins înregistrând 1.330 de reclamaţii, fără ca ASF să ia vreo măsură de disciplinare a celei mai reclamate firme de asigurări din România, numărul de reclamaţii al acestei companii de asigurări fiind la acelaşi nivel record, de peste 8 luni, avem produse RCA ale căror preţuri diferă de peste 11 ori, pentru acelaşi client, avem plăţi de despăgubiri neachitate, de peste un an,, astfel încât considerăm că problema reală a acestei pieţe nu se rezolvă doar cu numirea unui preşedinte al ASF, indiferent cât de bine intenţionat poate fi acesta.

Mai mult, asiguratorii, ajutaţi de unele instituţii româneşti, fac presiuni în comisiile din Camera Deputaţilor, pe ultima sută de metri, în vederea modificării Legii RCA, în sensul plafonării tarifelor la service-uri(au depus peste 60 de propuneri de modificare a legii) Mai nou, s-a alăturat susţinătorilor acestora şi ANPC şi nu înţelegem de ce încă o autoritate a statului susţine modificările pentru care companiile de asigurări fac lobby. ANPC a demarat controale, la nivel naţional, la unităţile reparatoare, şi ar fi fost perfect în regulă, dacă acele reclamaţii ar fi venit din partea consumatorilor, dar acţiunea pare a fi din altă zonă. ANPC chiar a recunosut oficial că sunt afectate companiile de asigurări, nu consumatorii.

Recomandăm ANPC să meargă până la capăt şi să ne spună de ce în anul 2019 au fost înregistrate 23.609 de petiţii pentru produsul RCA, în timp ce piaţa RCA din Germania (de peste 8 ori mai mare decât cea din România) a înregistrat doar 360 de reclamaţii. Şi să verifice de ce astăzi, aceeaşi poliţă RCA poate costa între 268 de lei şi 2.975 de lei, în funcţie de firma de asigurări, în condiţiile în care dauna medie şi frecvenţa daunei sunt sensibil egale, la toate firmele de asigurări.

Pentru simetria principiilor, lansăm Parlamentului României propunerea plafonării tarifelor de reparaţii, alături de plafonarea tarifelor RCA. Parlamentului trebuie să decidă: fie ca preţul poliţei RCA să fie plafonat şi unic, pentru toate societăţile de asigurări, fie să lase piaţa liberă, conform cerinţelor UE.


Opinia cititorului: 2
1.   ASF sluga corporațiilor
mesaj trimis de Cristian în data de 26.06.2020, 07:57

ASF este sluga corporațiilor din asigurări, facandu-le acestora jocurile de a încasa miliarde de euro anual de pe spinarea fraierilor din Romania.

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 26.06.2020, 08:07

Dar service-urile auto de cine sunt controlate? Nu firmele de asigurari ne jefuiesc, ci service-urile auto, care nu doar ca au crescut enorm tarifele pt manopera, dar mai si "umfla" facturile! Normal ca din cauza service-urilor auto au crescut si primele de asigurare.

Articole din aceeaşi secţiune

Anticorupţie

ALERT: ASF a declanşat o investigaţie în cazul manipulării de la SIF Banat Crişana6
10 aug. M.S.


Federaţia Sindicală "Pro Asist" reclamă abuzuri în cadrul DGASPC Sibiu
10 aug. A.P.


ÎN CONTEXTUL EXPLOZIEI DE LA BEIRUT:Premierul libanez este aşteptat să prezinte demisia cabinetului său
10 aug. A.P.


Infractori căutaţi în Belgia, prinşi de poliţiştii tulceni
10 aug. A.P.


Sancţiuni de 1,5 milioane de lei pentru nerespectarea măsurilor sanitare, în weekend1
10 aug. A.P.


Curtea de Apel Bucureşti declină competenţa privind cererea de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august către Tribunalul Bucureşti
10 aug. A.P.


Arestările de la Apple Daily, primul pas al opresiunii mass-media din Hong Kong
10 aug. A.P.


Cererea de recuzare a judecătoarei care se pronunţă pe dosarul 10 august, respinsă1
10 aug. A.P.


NICUŞOR DAN:"Justiţia trebuie să afle adevărul, inclusiv despre complicităţile Gabrielei Firea"2
10 aug. J.P.


DOSARUL 10 AUGUST:Curtea de Apel Bucureşti judecată azi decizia de redeschidere a anchetei
06 aug. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.