UPDATE

Creşteri importante pe pieţe, după intrarea în vigoare a MiFID II

04 ian. Macroeconomie
A.V.

Actualizare Marea Britanie şi Germania acordă amânări pieţelor futures pentru aplicarea MiFID IIrea

Marea Britanie şi Germania au acordat amânări celor mai mari burse de produse futures de pe continent pentru punerea în aplicare a regulilor MiFID II, anunţă verdict.co.uk.

Astfel, piaţa derivatelor din Londra, Liffe, şi bursa metalelor - London Metal Exchange - au la dispoziţie încă 30 de luni ca să se alinieze noilor norme, la fel Eurex, piaţa derivatelor din Frankfurt, deţinută deDeutsche Börse.

Încă nu se ştie dacă industria serviciilor financiare din Regatul Unit va continua să funcţioneze în conformitate cu normele MiFID II după ce va părăsi blocul comunitar, în martie 2019.

V.R.

-----

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au crescut ieri, în ziua în care au intrat în vigoare noile norme privind reglementarea investiţiilor din regiune (directiva europeană MiFID II privind pieţele financiare). Totodată, au crescut bondurile, la fel şi titlurile de stat din SUA.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,6%, în baza avansului din sectorul auto, cel energetic şi domeniul tehnologic. Însă, conform Bloomberg, volumele tranzacţionate ieri au fost cu 20% sub media ultimelor 30 de zile.

Normele MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive II) au fost elaborate ca urmare a crizei financiare izbucnite în urmă cu un deceniu, iar potrivit Reuters, bancherii au lucrat toată noaptea de marţi spre miercuri ca să pună la punct ultimele detalii înainte de intrarea în vigoare a directivei.

Aplicarea noilor reglementări a fost amânată timp de un an din cauza complexităţii lor, iar organismele de reglementare au fost nevoite să emită recomandări de ultim moment către băncile şi companiile de intermediere financiară pentru evitarea blocării tranzacţiilor şi pentru clamarea îngrijorărilor generate de noua situaţie.

Directiva amintită transformă regulile privind operaţiunile cu diferite tipuri de instrumente financiare în Europa, cu scopul îmbunătăţirii transparenţei şi reducerii costurilor pentru investitori. În baza noii reglementări, băncile vor trebui să transmită mai multe informaţii către autorităţile de supraveghere şi să pună la punct sisteme de tarifare mai clare pentru diferitele lor produse.

Băncile şi firmele de tranding au cheltuit milioane de euro ca să se pregătească pentru intrarea în vigoare a directivei MiFID II. Conform unui raport întocmit de Expand - divizie a Boston Consulting Group şi IHS Markit, bănci globale şi societăţile de management al activelor au cheltuit 2,1 miliarde de dolari anul trecut pentru a se alinia noilor reguli.

MiFID II prevede că tranzacţiile cu acţiuni, obligaţiuni, produse derivate, materii prime şi alte active trebuie declarate către depozitarul central, ceea ce va oferi regulatorilor datele necesare pentru a supraveghea şi identifica formarea bulelor speculative.

Odată cu intrarea în vigoare a MiFID II, administratorii de fonduri şi alţi actori de pe pieţe trebuie să raporteze până la 65 de biţi de date în primele 15 minute care urmează unei tranzacţii, în caz contrar riscând să fie amendaţi.

Până acum, doar 11 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au transpus directiva MiFID II în legislaţia naţională. Autoritatea europeană de reglementare a pieţelor financiare (ESMA) a informat că toate firmele vor putea funcţiona chiar dacă ţara lor de origine nu a finalizat procesul de transpunere a directivei în legislaţia naţională.

Randamentul bondurilor, în declin

Obligaţiunile europene au urcat (a scăzut randamentul) în urma interesului manifestat de investitori pentru o emisiune de datorii irlandeze.

Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa la zece ani a coborât cu patru puncte de bază, la 0,43%, iar cel al bondurilor britanice cu aceeaşi maturitate - cu şase puncte de bază, la 1,231%.

Randamentul titlurilor de stat americane cu scadenţa la zece ani a coborât cu un punct de bază, la 2,45%.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a urcat cu 0,9% pe piaţa americană ieri, la ora 10.17, ajungând la 61,25 dolari/baril - cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar cotaţia ţiţeiului Brent - cu 0,8% la ICE Futures Europe din Londra, până la 67,40 dolari/baril.

Totodată, preţul aurului a crescut cu 0,1%, la 1.317,40 dolari uncia. Aurul a început anul 2018 de pe o poziţie favorabilă, fiind tranzacţionat în creştere pentru a noua şedinţă consecutiv. Aceasta este cea mai lungă perioadă de avans consemnată de la jumătatea lui 2011 până acum.

Normele originale MiFID au intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2007, iar în 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a lansat consultări pentru revizuirea acestor reglementări. În 20 octombrie 2011, Comisia a dat formă legală normelor MiFID II.

În perioada aprilie-iulie 2014, instituţiile UE au adoptat în mod oficial MiFID II, iar în 28 septembrie 2015, ESMA a publicat propuneri pentru transformarea normelor în standarde tehnice de lucru. În octombrie 2015, ESMA a avertizat Comisia Europeană că normele nu vor fi gata la timp ca să intre în vigoare în ianuarie 2017. În februarie 2016, UE a amânat introducerea MiFID II cu un an, însă directiva a intrat în vigoare în statele blocului comunitar abia în 3 ianuarie 2018.

Citeşte şi

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Cheltuielile pentru protecţia mediului, 1,2% din PIB
19 oct. I.S.


MACRO NEWSLETTER 19 Octombrie 2018
19 oct.


PÂNĂ CÂND ÎŞI MAI POATE DECLINA BNR RESPONSABILITATEA?Limitarea îndatorării populaţiei este prea timidă şi vine prea târziu2
19 oct. Călin Rechea


STUDIU PWC ROMÂNIA"Creştere de 6,4% a salariilor din mediul privat, în acest an"2
18 oct. A.I.


MACRO NEWSLETTER 18 Octombrie 2018
18 oct.


Călin RecheaCât va mai rătăci România în "ţara nimănui" dintre Vest şi Rest?2
18 oct. Călin Rechea


EUROSTAT: Rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,7%
17 oct. T.I.


AMCHAM ROMANIA DESPRE PROIECTUL LEGII PENSIILOR: "Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică"
17 oct. V.D.


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE LUNIMFP a atras, ieri, 75 milioane lei de la bănci
17 oct.


IMACRO NEWSLETTER 17 Octombrie 2018
17 oct.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.