CRISTIAN BUŞOI:

"Acum este un moment al sănătăţii în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene"

25 sep. 18:50 Miscellanea
J.P.
"Acum este un moment al sănătăţii în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene"

Raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027, Cristian Buşoi, preşedinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie al forului legislativ european, consideră că acum este un "moment al sănătăţii" în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri UE, după ce pandemia a îndemnat decidenţii politici de la Bruxelles şi statele membre să pună accentul pe investiţii în sănătate, conform Agerpres.

"Acum este un moment al sănătăţii în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pe lângă multele nenorociri pe care le-a adus pandemia de coronavirus şi tragedii - pierderea de vieţi omeneşti, oprirea economiei, criza economică care va urma, problemele de sănătate pe care le resimt foarte mulţi oameni, cei care au fost infectaţi dar şi bolnavii cronici, bolnavii cu cancer care nu au avut acces la timp la servicii medicale - cel puţin a deschis ochii decidenţilor politici de la Bruxelles şi din multe ţări europene să pună accentul, în perioada următoare, pe investiţii în sănătate. De asta şi România a fost încurajată şi va avea, pentru prima dată în istoria sa, un program operaţional special dedicat sănătăţii. De asta banii aceştia pe care îi avem pe rezilienţă, cele 30 de miliarde de euro", a declarat Cristian Buşoi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.

Europarlamentarul a spus că e momentul potrivit pentru proiectele mari din domeniul sănătăţii şi că proiectele care i-au fost expuse, vineri, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, la Clinica de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş şi la Clinica de Medicina Muncii, îl fac să creadă că acestea au şanse foarte mari de reuşită.

Buşoi a mai afirmat că dacă România ar fi reuşit în ultimii ani accesarea de fonduri europene pentru primele trei spitale regionale, în viitorul exerciţiu financiar european ar fi avut argumente să ceară bani pentru construirea a încă trei spitale regionale.

"Suntem foarte înapoiaţi datorită lipsei de implicare a administraţiei PSD timp de 6 ani cât a condus România, poate cu o mică întrerupere, cu cele trei spitale regionale. Şi o spun cu amărăciune, fiindcă dacă le-am fi realizat în acest exerciţiu financiar, care se încheie la sfârşitul anului (...) aveam argumente să cerem Comisiei Europene ca în exerciţiul următor să cerem bani pentru alte trei spitale regionale şi am fi avut deja, în 2027, şase spitale nou-nouţe care să ajute la rezolvarea unor probleme de sănătate importante. Proiectele pentru cele de la Cluj, Craiova şi Iaşi, odată cu venirea guvernului liberal au fost resuscitate, au început să fie implementate, avem câţiva ani până când le vom vedea în implementare. Nu pot fi finanţate în actualul exerciţiu financiar pentru că se termină curând, vor intra pe următorul exerciţiu financiar. E păcat că nu s-au făcut până acum, puteau fi făcute din 2014 încoace, dacă exista seriozitate şi implicare din partea Ministerului Sănătăţii. Toţi miniştrii Sănătăţii PSD (...) au tras mâţa de coadă şi nu au reuşit să facă din realizarea acestor spitale o prioritate. Dacă astăzi le aveam, poate nu terminate, dar foarte avansate, aproape de terminare, în următorul exerciţiu puteam cere pentru alte trei spitale", a mai subliniat Cristian Buşoi.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

LUDOVIC ORBAN:"S-a simţit o schimbare serioasă în opţiunile cetăţenilor din Moldova"2
23 oct. A.B.


OMS: "Prea multe ţări înregistrează o creştere exponenţială a cazurilor de Covid-19"5
23 oct. A.B.


Indicii BVB au închis în creştere
23 oct. A.B.


Guvernul a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene asupra unor prevederi ale Pachetului Mobilitate I
23 oct. A.B.


Timişoara a intrat oficial în scenariul roşu1
23 oct. A.B.


ANCA HÂNCU, MEDIC NUTRIŢIONIST:"Recomand producătorilor din industria panificaţiei să ambaleze produsele"3
23 oct. E.O.


Octavia Spineanu-Matei, avizată de Comisia de selecţie pentru funcţia de judecător al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene
23 oct. A.B.


Transgaz a finalizat lucrările de modernizare a staţiei de comprimare de la Siliştea
23 oct. J.P.


SIBIU:Adulţii cu COVID-19 nu mai au loc la ATI
23 oct. J.P.


OPINIIImpactul întâzierii implementării tehnologiei 5G asupra economiei naţionale4
23 oct. DR. NICOLAE OACĂ

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.