CRISTIAN ERBAŞU, CSC:

"Apropierea mediului economic de cel academic - o soluţie pentru rezolvarea crizei forţei de muncă"

12 ian. Macroeconomie
BIANCA CIOCOTIŞAN

Specialiştii: "Criza forţei de muncă atrage scumpiri ale proprietăţilor de până la 20%" 

Criza acută a forţei de muncă reprezintă una din principalele probleme cu care se confruntă atât salariaţii, cât şi societăţile din construcţii, beneficiarii acestora, dar şi statul, continuă să evidenţieze jucătorii de profil. Aceştia susţin că lipsa forţei de muncă atrage după sine scumpiri ale proprietăţilor de până la 20%, dar şi probleme legate de calitatea acestora.

Ovidiu Iliescu, directorul Casei Sociale a Constructorilor (CSC), a reiterat, ieri, în cadrul unei gale de decernare a premiilor de excelenţă în educaţie, că problemele întâmpinate de salariaţii din construcţii pot fi soluţionate, în perioada iernii, de Casa Socială a Constructorilor, prin plata unei indemnizaţii de protecţie socială, acordată în perioada 1 noiembrie - 31 martie, ce reprezintă 75% din media salariului de bază brut din ultimele trei luni.

Ovidiu Iliescu afirma, la finalul anului trecut, că, la baza piramidei participanţilor la proiectele din construcţii stă forţa de muncă: "Degeaba avem proiecte, finanţare de la UE, cadru competent, dacă nu avem forţă de muncă, nu ne formăm oameni calificaţi, nu ştim să-i instruim şi să-i păstrăm". Acesta consideră că o creştere a salariilor din acest domeniu ar putea să îi aducă acasă pe ro-mânii din străinătate, soluţionându-se, în acest fel, o parte din problema lipsei de personal.

În opinia lui Cristian Erbaşu, preşedintele CSC, este nevoie ca mediul economic şi cel academic să aibă o relaţie mult mai strânsă, acest lucru putând reprezenta o soluţie pentru formarea viitoarei forţe de muncă: "Mi-ar plăcea să apropiem mai mult cele două medii - academic şi economic".

CSC a fost înfiinţată şi îşi desfăşoară activitatea în baza unei legi organice a statului român, Legea nr. 215/1997. Principalele surse de finanţare pentru protecţia socială, stabilite prin legea Casei Sociale a Constructorilor, se împart în două categorii - contribuţiile membrilor CSC, respectiv 1% din salariul de bază brut al salariaţilor şi 1,5% din valoarea producţiei de construcţii/montaj realizate şi încasate de societăţi (taxă deductibilă) şi cota de 0,5% din valoarea devizului de construcţii.

Până în prezent, în cei 19 ani de activitate, CSC a acordat ajutoare salariaţilor din acest sector în valoare de peste 370 milioane de lei, conform domnului Iliescu.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

STUDIU PWC ROMÂNIA"Creştere de 6,4% a salariilor din mediul privat, în acest an"2
18 oct. A.I.


MACRO NEWSLETTER 18 Octombrie 2018
18 oct.


Călin RecheaCât va mai rătăci România în "ţara nimănui" dintre Vest şi Rest?
18 oct. Călin Rechea


EUROSTAT: Rata anuală a inflaţiei a crescut la 4,7%
17 oct. T.I.


AMCHAM ROMANIA DESPRE PROIECTUL LEGII PENSIILOR: "Semnalăm lipsa de sustenabilitate economică"
17 oct. V.D.


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE LUNIMFP a atras, ieri, 75 milioane lei de la bănci
17 oct.


IMACRO NEWSLETTER 17 Octombrie 2018
17 oct.


POTRIVIT UNCTADInvestiţiile străine directe pe plan global, la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani
17 oct.


ŢINTĂ STABILITĂ DE OFICIALII ROMÂNI ŞI TURCI:Schimburi comerciale bilaterale de peste 10 miliarde de dolari
17 oct. R.R.


Datoria publică şi deficitul bugetar al Statelor Unite şi-au reluat creşterea accelerată6
17 oct. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.