CRISTIAN ERBAŞU, CSC:

"Apropierea mediului economic de cel academic - o soluţie pentru rezolvarea crizei forţei de muncă"

12 ian. Macroeconomie
BIANCA CIOCOTIŞAN

Specialiştii: "Criza forţei de muncă atrage scumpiri ale proprietăţilor de până la 20%" 

Criza acută a forţei de muncă reprezintă una din principalele probleme cu care se confruntă atât salariaţii, cât şi societăţile din construcţii, beneficiarii acestora, dar şi statul, continuă să evidenţieze jucătorii de profil. Aceştia susţin că lipsa forţei de muncă atrage după sine scumpiri ale proprietăţilor de până la 20%, dar şi probleme legate de calitatea acestora.

Ovidiu Iliescu, directorul Casei Sociale a Constructorilor (CSC), a reiterat, ieri, în cadrul unei gale de decernare a premiilor de excelenţă în educaţie, că problemele întâmpinate de salariaţii din construcţii pot fi soluţionate, în perioada iernii, de Casa Socială a Constructorilor, prin plata unei indemnizaţii de protecţie socială, acordată în perioada 1 noiembrie - 31 martie, ce reprezintă 75% din media salariului de bază brut din ultimele trei luni.

Ovidiu Iliescu afirma, la finalul anului trecut, că, la baza piramidei participanţilor la proiectele din construcţii stă forţa de muncă: "Degeaba avem proiecte, finanţare de la UE, cadru competent, dacă nu avem forţă de muncă, nu ne formăm oameni calificaţi, nu ştim să-i instruim şi să-i păstrăm". Acesta consideră că o creştere a salariilor din acest domeniu ar putea să îi aducă acasă pe ro-mânii din străinătate, soluţionându-se, în acest fel, o parte din problema lipsei de personal.

În opinia lui Cristian Erbaşu, preşedintele CSC, este nevoie ca mediul economic şi cel academic să aibă o relaţie mult mai strânsă, acest lucru putând reprezenta o soluţie pentru formarea viitoarei forţe de muncă: "Mi-ar plăcea să apropiem mai mult cele două medii - academic şi economic".

CSC a fost înfiinţată şi îşi desfăşoară activitatea în baza unei legi organice a statului român, Legea nr. 215/1997. Principalele surse de finanţare pentru protecţia socială, stabilite prin legea Casei Sociale a Constructorilor, se împart în două categorii - contribuţiile membrilor CSC, respectiv 1% din salariul de bază brut al salariaţilor şi 1,5% din valoarea producţiei de construcţii/montaj realizate şi încasate de societăţi (taxă deductibilă) şi cota de 0,5% din valoarea devizului de construcţii.

Până în prezent, în cei 19 ani de activitate, CSC a acordat ajutoare salariaţilor din acest sector în valoare de peste 370 milioane de lei, conform domnului Iliescu.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

ANALIZĂ CITATĂ DE TAX RESEARCH:PwC, Deloitte, EY şi KPMG - cele mai mari nume din paradisurile fiscale
23 ian. A.V.


Mai poate câştiga America războiul comercial împotriva Chinei?2
23 ian. CĂLIN RECHEA


EXCELENŢA SA, DOMNUL KEVIN HAMILTON, AMBASADORUL CANADEI ÎN ROMÂNIA:"Relaţiile dintre Canada şi România nu au fost niciodată mai strânse"1
23 ian. A consemnat ADELINA TOADER


ANAF a colectat aproape 215 miliarde lei anul trecut
19 ian. F.C


Finanţele au împrumutat 500 milioane de lei de la bănci
19 ian.


CCIB:"Dezvoltarea relaţiilor economice cu Kazahstanul constituie o prioritate"
18 ian. Andreea Cuzub


PROPUNERE A COMISIEI EUROPENEStatele membre UE vor putea să perceapă TVA zero la o gamă largă de produse
18 ian.


MOODY'S: "Deficitele structurale în România şi Ungaria ar urma să se adâncească, din cauza reducerii spaţiului fiscal"
18 ian.


DEŞI INFLAŢIA ŞI DOBÂNZILE AU UN TREND ASCENDENTBancherii nu cred într-o nouă creştere a gradului de neperformante
17 ian. EMILIA OLESCU


OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR:"Guvernul a implementat doar o treime din măsurile propuse pentru mediul de afaceri"
17 ian. RAMONA RADU

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.