CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM:

"Noi cheltuim banii de investiţii pe salarii" 1

11 oct. 2018 Companii
Ramona Radu
"Noi cheltuim banii de investiţii pe salarii"

INS: "PIB-ul a crescut cu 4,1%, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2017" 

Cristian Pârvan: "Din păcate, ne bazăm în continuare pe consum, deşi această pârghie nu mai este atât de puternică cum a fost în 2017"

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,1% (pe seria brută), res­pectiv 4,2% (pe seria ajustată sezonier), în cel de-al doilea trimestru al anului curent, comparativ cu trimestrul similar al anului trecut, arată datele oficiale publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În semestrul întâi al anului curent, PIB-ul ţării noastre a crescut, comparativ cu primul semestru din 2017, cu 4,1% (pe seria brută), respectiv 4,2% (pe seria ajustată sezonier), mai arată INS.

Conform statisticii, comparativ cu trimestrul întâi din 2018, în trimestrul al doilea al acestui an, PIB-ul a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,4%.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a declarat, ieri: "Din păcate, când vine vorba des­pre creşterea economică, ne bazăm în continuare pe consum, deşi este evident că această pârghie nu mai este atât de puternică cum a fost în 2017. Consumul nu a mai crescut decât cu 5-6%, potrivit statisticilor, faţă de 11-12% anul trecut. În ceea ce priveşte partea de investiţii, este clar că nu le facem şi nici nu atragem fonduri europene, cu care să realizăm aceste investiţii şi atunci creşterea economică de 5,1% prognozată (pe care este fundamentat şi bugetul de anul acesta), vedem acum că e, de fapt, 4,1%. Nu ştiu, aşadar, cum facem rectificări pozitive şi, mai ales, cum vrem ca la următoarea rectificare (din noiembrie) să mai mărim şi salariile. Sunt lucruri care nu se corelează".

Preşedintele PIAROM subliniază necesitatea unor măsuri excepţionale, pe care Guvernul României să le impună, astfel încât investiţiile şi lucrările publice realizate din fonduri europene şi cu bani de la bugetul de stat, să fie impulsionată.

Domnia sa a adăugat că realizarea investiţiilor este benefică pentru economie în ansamblul său, explicând: "Dacă banii pe care îi avem se duc tot în consum, şi aici mă refer şi la efectul majorării salariului minim de la 1 decembrie 2018, în loc de 1 ianuarie 2019 (ceea ce noi sperăm să nu se întâmple), este clar că noi cheltuim banii de investiţii pe salarii, ceea ce nu este nici în favoarea mediului de afaceri şi nici a economiei, în ansamblul său. În ceea ce priveşte exporturile, la noi întotdeauna, sau aproape întotdeauna, exportul net a contribuit la scăderea PIB, nu la creşterea lui, aşa cum se întâmplă în Polonia, Ungaria, Cehia. La noi, importurile sunt mai mari, deci creşterile de venituri se duc în produsele importate".

Potrivit INS, exportul net de bunuri şi servicii a avut o contribuţie negativă la formarea PIB de -3% şi la creşterea PIB de -1,3%.

Pârvan: "Majorarea salariului minim pe economie, de la 1 decembrie, o măsură populistă"

În contextul unei scăderi în planul investiţiilor şi al unei creşteri economice, bazate pe un consum care nu mai are acelaşi avânt ca în 2017, disponibilităţile bugetare suplimentare, necesare pentru majorarea salariului minim pe economie, de la 1 decembrie anul curent, par a fi inexistente, ne-a mai spus domnul Pârvan, adăugând: "Când la execuţia bugetară pe 8 luni, potrivit MFP, deficitul bugetar creşte permanent, este greu de înţeles unde ar fi acele resurse bugetare".

Cristian Pârvan a conchis: "Noi am salutat faptul că această creştere fusese, măcar, anunţată cu câteva luni înainte, dar acum ne trezim, intempestiv, că poate vom mări salariile mai devreme cu o lună decât am prevăzut iniţial. Este clar că e o măsură populistă, majorarea este de 100 de lei. De ce nu dublează salariile dacă tot sunt generoşi? În felul acesta, însă, afectează şi mediul de afaceri, pentru că toată lumea lucrează pe bugete făcute în 2017; antreprenorii nu au ştiut că Guverul o să mărească salariul minim peste noapte, de la 1 decembrie 2018, şi, oricum, este şi într-o perioadă care duce la tensiuni în companii, deoarece, în preajma sărbătorilor, toată lumea aşteaptă câte o primă sau alte remuneraţii de acest tip".

Deficitul balanţei comerciale s-ar putea adânci odată cu această majorare, acordată în preajma sărbătorilor, pentru că aceşti bani se vor duce în importuri, a mai subliniat domnia sa.

Această majorare, deşi este de doar 100 de lei, afectează mai ales bugetele şi bilanţurile firmelor din sectorul producţiei, industria prelucrătoare şi nu numai, unde salariile sunt modeste, iar marjele de profit mici, mai spune domnia sa. De fapt, această sumă este nesemnificativă şi nu ajută realmente pe nimeni, ci doar perturbă mediul de afaceri, a mai adăugat preşedintele PIAROM.

Domnia sa a mai precizat: "Sperăm ca această iniţiativă să fie abandonată. Nu s-au prezentat niciun fel de calcule şi, repet, macroeconomic vorbind, această măsură e anunţată pe o tendinţă constantă de creştere a deficitului bugetar şi pe o încetinire a creşterii economice. Nici bugetul de stat nu are resurse, pentru că de aceea avem deficit bugetar, nici mediul de afaceri nu are resurse, pentru că de aceea a încetinit creşterea economică. Bugetul este făcut pentru o creştere economică de 5,1%, dar toată lumea e de acord că nu o să fie decât de 4-4,1%. Este clar că mediul de afaceri are ceva probleme".

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de un guru în data de 11.10.2018, 14:46

Sa faca naiba 2000 euro salariul minim si sa declare razboi Elvetiei :) Poate asa avem o sansa :) Ne predam repede :))

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ANRE a aplicat anul trecut amenzi totale de peste 19,7 milioane lei
18 feb. M.I.


REZULTATE FINANCIARE, 2018:MedLife a înregistrat o creştere de 29% a cifrei de afaceri
18 feb. V.I.


Bani pentru modernizarea staţiunilor balneare
18 feb. I.Ghe.


Facebook, măsuri împotriva sfaturilor medicale aiuritoare
18 feb.


Malaezia - o nouă destinaţie pe lista scurtă a turiştilor români în 2019
18 feb. A.T.


ANUL TRECUT, FAŢĂ DE 2017,Profitul net al Transgaz a scăzutcu 14,3%, la 498,95 milioane lei
18 feb. V.D.


DUMITRU ROTAR, ROMGAZ:"Plafonarea preţului gazelor are mai multe faţete"
18 feb. MIHAI GONGOROI


CREŞTEREA TAXELOR ŞI IMPOZITELORProfitul Romgaz a scăzut cu 22%, anul trecut
18 feb. MIHAI GONGOROI


ANUL TRECUT, ÎN COMPARAŢIE CU 2017,Sectorul construcţiilor a înregistrat un declin de 4,1%
18 feb.


PE FONDUL REDUCERII COSTURILOR CU PERSONALUL ŞI CU MATERIILE PRIMECondmag şi-a redus pierderile cu 77% în 2018
18 feb. M.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.