CRISTIAN PÂRVAN, PREŞEDINTELE PIAROM:

"Capitalul autohton se dezvoltă mai bine acolo unde sunt firme străine"

31 ian. 2018 Piaţa de Capital
E.O.
"Capitalul autohton se dezvoltă mai bine acolo unde sunt firme străine"

Pârvan: "Nu cere nimeni dispariţia companiilor străine, ci încetarea discriminării între firmele româneşti şi multinaţionale" 

Capitalul autohton se dezvoltă mai bine acolo unde sunt şi firme străine, este de părere Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM). Domnia sa ne-a spus că mediul de afaceri românesc nu a cerut niciodată ca firmele străine să dispară, ci ca discriminarea fiscală între societăţile autohtone şi cele cu acţionari străini să înceteze.

Cristian Pârvan ne-a precizat: "Vom continua să cerem noului ministru al Finanţelor consolidare fiscală între companiile dintr-un holding, precum şi sprijinirea, prin ajutoare de stat, a firmelor care pot deveni subfurnizori ai companiilor străine. Multinaţionalele au nevoie de lucrători români, având în vedere preţurile convenabile din piaţa noastră, iar noi avem nevoie de companii străine, care au piaţă de desfacere şi putere financiară".

Firmele cu capital privat românesc au avut afaceri de 571 de miliarde de lei, în 2016, cu 4% mai mult faţă de anul anterior, în timp ce companiile cu capital străin şi-au majorat afacerile cu 5% în 2016, până la 609 miliarde lei, arată un studiu comandat de PIAROM. Potrivit acestora, firmele străine au ajuns la o pondere de 50% în cifra de afaceri totală, iar cele româneşti au coboarât la 46%. Cifra de afaceri pe economie s-a cifrat la 1,225 miliarde lei, în 2016.

Sursa citată mai arată că numărul companiilor cu capital privat autohton a crescut cu 3%, până la 447.749, în perioada analizată, în timp ce numărul firmelor străine a scăzut cu 1%.

Companiile de stat au rămas la o cifră de afaceri de circa 45 de miliarde de lei, în scădere cu 4%, ponderea acestora în economie rămânând la 4%.

Societăţile româneşti au încheiat anul 2016 cu 2,49 de milioane de angajaţi, un număr constant faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, companiile cu capital străin şi-au majorat numărul de angajaţi cu circa 15.000, până la circa 1,207 milioane de persoane.

Salariul mediu net din cadrul firmelor cu capital privat autohton a fost de 1.288 de lei în 2016, în creştere cu 15% faţă de anul anterior. În sectorul de stat, salariul mediu net a crescut cu 6% în 2016, până la 2.541 de lei, fiind apropiat de salariul mediu net din companiile străine.

De asemenea, companiile cu capital privat românesc aveau un grad de îndatorare, la sfârşitul anului 2016, de 69%, în creştere cu un procent faţă de cel din 68%, de la sfârşitul anului 2015.

Gradul de îndatorare a companiilor străine a scăzut de la 67% la 63%.

Societăţile autohtone domină lucrările speciale de construcţii, unde au o pondere de 86%, activităţile de investigaţie şi protecţie, cu 86% şi restaurantele - cu 83%. Firmele străine deţin peste 80% din fabricarea produselor de tutun, prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de autovehicule şi echipamente electrice, telecomunicaţii, industria metalurgică, fabricarea băuturilor şi fabricarea de maşini şi echipamente.

În clasamentul celor mai puternice judeţe din economie, excluzând Municipiul Bucureşti şi Ilfov - care împreună au afaceri totale de circa 510 miliarde lei, adică 45% din cifra de afaceri totală a economiei noastre -, sunt Timiş, Argeş, Cluj, Constanţa şi Prahova.

Comerţul, energia, transporturile, industria alimentară, construcţia de clădiri, fabricarea de maşini şi produsele din cauciuc şi mase plastice sunt cele mai puternice sectoare din economie.

Banca Naţională a României (BNR) arată că, în 2016, a fost înregistrat cel mai ridicat nivel al ieşirilor de capital străin din istoria ţării noastre, conform studiului comandat de PIAROM. Acesta arată că, pentru prima dată în ultimii 17 ani, ieşirile de capital au fost mai mari cu aproape 2 miliarde de euro decât intrările. Veniturile din investiţii directe, care înseamnă profiturile companiilor străine ce au investit de-a lungul timpului în ţara noastră, au fost de 5 miliarde euro, în 2016, în timp ce participaţiile la capital s-au cifrat la 3,1 miliarde euro.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au deschis în scădere
19 feb. L.A.


ÎN 2018, UN NOU PROFIT ISTORICProfitul net al Hidroelectrica a crescut cu 14%
19 feb. Mihai Gongoroi


Transelectrica începe retehnologizarea staţiei Craiova Nord
19 feb. M.G.


CEZAR STROE, iHUNT TECHNOLOGY"Găsirea de investitori strategici - principalul obiectiv al listării companiei"1
19 feb. Andrei Iacomi


DIN REZULTATUL PENTRU 2018SIF Transilvania propune un dividend cu randament de 5%
19 feb. Andrei Iacomi


PENTRU ANUL 2018:TMK - Artrom, profit net în creştere cu aproape 200%
19 feb. Andrei Iacomi


SIF Transilvania - RAPORT CURENT - Eveniment important de raportat
19 feb.


SIF Transilvania - RAPORT CURENT
19 feb.


BVBRulaj de doar 25 milioane de lei
19 feb. Mihai Gongoroi


ÎN CADRUL OFERTEI DE CUMPĂRARE DE ACŢIUNI TOCMAI ÎNCHEIATĂTurism Felix a vândut 87.353 de acţiuni SIF Oltenia1
19 feb. Andrei Iacomi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.