CSALB:

Negocierile dintre bănci şi consumatori aduc beneficii de peste 2 milioane de euro

19 nov. 2019 Bănci-Asigurări
L.I.
Negocierile dintre bănci şi consumatori aduc beneficii de peste 2 milioane de euro

În ultimii trei ani şi jumătate, negocierile dintre consumatori şi bănci au adus beneficii ce depăşesc 2 milioane de euro, a anunţat marţi Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar. Valoarea medie a unui dosar de creditare este de aproximativ 2,150 de euro.

Alexandru Păunescu, preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB afirma: "43% dintre hotărârile acceptate de cele două părţi au adus beneficii între 1.000 şi 5.000 de euro, iar 7% dintre înţelegerile dintre consumatori şi bănci depăşesc valoarea de 10.000 de euro. Astfel de rezultate au venit în special în ultimii doi ani de activitate a Centrului, odată cu deschiderea către conciliere a tot mai multe bănci comerciale. Cu toate astea, nu toate instituţiile financiare bancare şi nebancare au înţeles beneficiile concilierii, iar unele dintre acestea resping nejustificat zeci de cereri venite din partea consumatorilor. Numai anul acesta sunt 285 de cereri clasate de bănci, deşi în toate aceste cazuri am fi putut avea negocieri între părţi şi, ca urmare, consumatori mulţumiţi", conform News.ro.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus în cadrul conferinţei anuale a CSALB că o bancă trebuie să-şi înţeleagă clienţii ca să-şi recuperezi banii din credite.

"Concilierea şi-a dovedit avantajele în ultimii trei ani, dar nu toate băncile au fost bucuroase să intre în acest exerciţiu. Le încurajez şi pe cele mai reţinute, ruşinoase, neînţelegătoare să meargă în această direcţie, pentru că ajută şi la îmbunătăţirea imaginii băncilor. Ca bancă, trebuie să-ţi înţelegi şi clienţii ca să recuperezi banii din credite", a spus Isărescu.

Numărul cererilor trimise consumatorilor a crescut cu jumătate faţă de anul precedent, dar doar o parte au fost soluţionate. Majoritatea clienţilor au obţinut reducerea sau eliminarea unor comisioane, scăderea ratelor la credite sau ştergerea unor sume din sold.

"Ne bucurăm că BCR a ajuns azi un reper important de bune practici în efortul de a schimba opinia publică despre ce înseamnă bankingul în România. Acest lucru nu se poate face decât prin încredere şi soluţionarea amiabilă a problemelor apărute între bănci şi clienţi. Am reuşit să construim, împreună cu CSALB, un proces simplu, obiectiv şi neutru, prin care, în ultimii trei ani, peste 600 clienţi au reuşit, în mod real, să găsească soluţii benefice pentru toate părţile implicate. Ei se adaugă celor peste 250.000 de clienţi cărora, de-a lungul ultimilor 10 ani, le-am oferit în mod proactiv soluţii de reducere a costurilor", a declarat Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte Executiv Retail&Private Banking BCR.

La rândul său, Dorin Tănase, preşedinte Asociaţiei CREDERE pentru Informarea, Consilierea şi Educarea Consumatorilor, afirmă că asociaţia rămâne consecventă în a îndemna consumatorii să se adreseze CSALB, din moment ce procedura este gratuită şi nu durează mai mult de 90 de zile.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Bănci-Asigurări

UniCredit Bank accelerează finanţările pentru IMM-uri prin majorarea plafonului iniţial
22 sep. G.U.


Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care BRD şi Raiffeisen intră în acţionariatul CIT One
22 sep. J.P.


Euro s-a apreciat la 4,8590 lei
22 sep. J.P.


LEONARDO BADEA, VICEGUVERNATOR BNR:''Sistemul financiar din România are resurse să reziste şi să contribuie la relansarea economică''1
22 sep. G.U.


ROBOR la 3 luni a crescut la 1,98%
22 sep. J.P.


PIAŢA VALUTARĂ Euro s-a apreciat la 4,8583 lei
22 sep. Andreea Panait


PIAŢA MONETARĂDobânda la depozitele overnight a scăzut la 1,47%
22 sep. Andreea Panait


Banca Românească intră în programul "Noua Casă" cu beneficii de la Flanco şi EximAsig
21 sep. J.P.


Euro s-a apreciat la 4,8583 lei
21 sep. J.P.


Euro s-a apreciat la 4,8583 lei
21 sep. J.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.